banner564

“Şu anki borç 173 milyon TL”

Harmancı, görevde bulunduğu bir yıllık süre içerisindeki icraatları ve geleceğe yönelik projeleri anlattı, LTB’nin mali durumu hakkında bilgi verdi

“Şu anki borç 173 milyon TL”
banner598
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı önceki gün gece Gençlik Merkezi’nde, “Şehrin 365 Günü” konulu toplantı düzenleyerek, göreve gelişinin birinci yılında belediyenin bir yıllık icraatlarını değerlendirdi, geleceğe yönelik projelerini paylaştı, Lefkoşalıların sorularını yanıtladı.
Altyapı, temizlik hizmetleri, park-bahçeler-çevre sağlığı, dış ilişkiler, halkla ilişkiler, kültür-sanat, spor faaliyetleri, LTB’nin mali ve idari yapısı ile yeni yönetim anlayışı ve yapılması düşünülen projelere kadar birçok konuda detaylı açıklamalarda bulunan Harmancı, kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında gelen Sayıştay Raporu ve devam eden süreçle ilgili bilgileri de Lefkoşalılarla paylaştı.
14 bölge toplantısı, 45 kez yapılan ve bine yakın kişiyle görüştüğü “Lefkoşalılar ile 5 dakika” görüşmesi sayesinde Lefkoşalılarla en geniş platformda buluştuklarını kaydeden Harmancı, bir yılda 21 kez toplanan Belediye Meclisi ile geçmiş döneme oranla yüzde 30 daha fazla karar aldıklarını ve meclis üyelerinin aktif katılımıyla gerçekleşen komisyon toplantılarında da geçmiş döneme oranla yüzde 460 daha fazla karar ürettikleri vurguladı. 

“Yerel gelirlerdeki yüzde 15 artış”
Göreve geldiklerinde LTB’nin 155 milyon TL borcu olduğunu, ancak bu borcun kendilerini korkutmadığını, borcu eritmek için Eylül ayında uzun vadeli bir yapılandırma gerçekleştirdiklerini, böylece LTB’yi 220 bin TL kur farkından dolayı kaynaklanacak artıştan kurtardıklarını aktaran Hamancı, “LTB yapılandırma sonrası 201 bin TL’lik ek faiz yükünden kurtulurken yaklaşık 7 kat daha az faiz ödemiştir” dedi. 
Şu anki borcun 173 milyon TL (yüzde 85 kamu borcu) olduğunu kaydeden Harmancı, LTB’nin hem icraat yapan, hem de borcu ile ilgili olarak planlama yapabilen bir noktaya gelmesinden yola çıkarak kısa, orta ve uzun vadede bu borcu eritmeyi planladıklarını vurguladı. 

“Garibanın peşinde değiliz…”
“LTB’nin gelirlerini artırmak konusunda kararlı olduklarını, ancak belediyeye 300 TL, 500 TL borcu olan gariban kişilerin peşinde olmadıklarını” ifade eden Harmancı, belediyeye büyük borcu olan kişi/kurumların peşini bırakmayacaklarının altını çizdi. 

“Raporda adı geçenlere suç duyurusu…”
Kamuoyunda çok tartışılan Sayıştay Raporu hakkında da bilgi veren Harmancı, şunları kaydetti: 
“Raporda yer alan üst kademe yöneticileri-özel şirket ilişkileri ve bu özel ilişki biçimi sorgulanması gerekir. Ben raporda ismi geçenlerle ilgili polise suç duyurusunda bulundum, disiplin soruşturması başlattım, ilgili bakanlıklara yazı gönderdim, geri ödeme talep edilmesi için çalışma başlattım, ilgili tüzük ve denetim mekanizması için çalışma başlattım. Doğru ve adil bir disiplin süreci yaşanması gerekiyor. Başkan ve meclis üyeleri olarak esasen mahkemelerin işi olan bu konuyu hızlandırmasını beklemekteyiz. Ancak üzücü olan esas faillerin sokakta rahatça dolaşıyor olmasıdır. Bu raporda mafyanın ve mafya babalarının ismi yer almamaktadır. Ben Savcılık’tan gereğini yapmasını bekliyorum.” 

“Eylül’de referandum…”
LTB Başkanı Harmancı, Eylül ayında bir referandum yaparak, su faturalarına cüzi bir miktar ekleme yapılarak, belediyeye ihtiyaç duyulan ağır iş araçlarını satın alma konusunda halkın görüşüne başvurma düşüncesinde olduklarını söyledi. Harmancı olumlu sonuç çıkması durumunda, bu paranın bir depozit hesabında tutularak bu alımların yapılması ve üzerlerine de “Lefkoşalıların katkısı ile alınmıştır” ibaresi yazılmasını düşündüklerini katılımcılarla paylaştı. 

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2015, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473