banner564

Süreç çöktü

HP’li Çağatay, 50 yıldan fazladır süren görüşmelerde bir ilerleme kaydedilmemesini Rum tarafının hazır olmamasına bağladı

Süreç çöktü
banner598

 Halkın Partisi (HP) Girne Milletvekili Erek Çağatay, 50 yıldan fazladır süren görüşmelerde bir ilerleme kaydedilmemesini Rum tarafının hazır olmamasına bağladı.

Yapılan açıklamaya göre, BRT’ye konuşan Çağatay, son dönemde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunu için atadığı Geçici Özel Danışman Jane Holl Lute'un girişimleriyle başlayan hareketliliği de değerlendirerek, “Bu hareketlilik ne derece sonuç odaklıdır ona bakmak lazım. Bizim için önemli olan bu noktadan sonra HP olarak sonuç odaklı görüşmelerin gerçekleştirilmesidir” dedi.
50 yıldan fazladır federasyon görüşüldüğünü söyleyen Çağatay, 2017 yılında Crans-Montana’da sürecin çöktüğünü, Rum tarafının anladığı “federasyon” tanımının Kıbrıs Türk tarafının anladığından farklı olduğunun ortada olduğunu belirtti. 

Rumlar farklı bir zihniyette
Çağatay sözlerine şöyle devam etti:
“Rum tarafı farklı bir zihniyettedir. Bizi azınlık olarak görüyor. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz bugüne kadar siyasi eşitliği savunduk, egemen halktan biri olduğumuzu her zaman söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunları söylüyor; ‘Bir federasyon olacaksa, kararlara etkin katılımımız olmadan bir anlaşma mümkün değildir. Dönüşümlü başkanlık olmadan bir anlaşma mümkün olamaz’ şeklinde hep altını çizerek belirtiyor.
Gelin görün ki; daha önce dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitlik gibi BM parametresi diyerek anlaştığımız noktalarda dahi Rum tarafı şu an geri adım atmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Rum Lider, ‘gevşek federasyon’, ‘desantralizasyon’ gibi bir görüş ortaya attı. Bunun ne olduğunu anlamaya çalıştık hep beraber. Bir baktık ki; o federasyondaki her parça devlet kendini ilgilendiren konuları ele alacak ve o konularda kararı o parça devlet verecek.

“Bizde kafa karışıklığı yok”
Doğu Akdeniz’deki doğalgaz hidrokarbon konusunun ise Rum tarafını ilgilendireceğini, Kıbrıs Türk tarafının bu konuda söz sahibi olamayacağını belirtiyorlar. Bizde kafa karışıklığı yok. Kıbrıs Türk tarafı olarak bir federal çatı altında birleşmenin ne demek olduğunu biliyoruz. Federasyon; zenginliği ve yönetimi paylaşmaktan başka bir şey değildir. Peki zenginliği ve yönetimi Rum tarafı bizimle paylaşmaya hazır mı? ‘Doğalgaz hidrokarbon konusu benim konumdur, masaya bile getirmem’ diyen bir Rum tarafı var. Masaya bu konuyu getirmezsen, masaya oturup federasyon konusunu görüşemeyeceğimiz anlamına gelir. HP olarak eğer görüşmeler başlayacaksa sonuç odaklı olması gerektiğini söylüyoruz. Sadece HP değil, Kıbrıs Türk tarafı söyler ve Türkiye de bunu destekliyor.”

“Federasyon statükoya alet ediliyor…”
Erek Çağatay tüm bu durum değerlendirildiğinde, artık federasyonun bu statükoya alet olduğunu düşündüklerini ve masada farklı modelleri konuşmanın zamanının geldiğini ifade etti.
Bugün de benzer bir durumla karşı karşıya olunduğunu savunan Çağatay, uluslararası camianın doğalgazla ilgili Rum tarafının girişimlerine destek olmak yerine uyarıcı olması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’yla işbirliği içinde, doğalgaz ve sondaj çalışmalarına ilişkin bir öneri hazırlayıp ve Rum tarafına verdiğini hatırlatan Çağatay, nihai noktada doğalgazın piyasalara ulaştırılmasıyla ilgili de “işbirliği” çağrısı yapıldığını belirtti.

“Maraş ezber bozan bir adımdır”
Çağatay, Maraş’ta daha önce de envanter çalışmaları yapıldığını ama geçen süre nedeniyle güncel duruma bakılması gerektiğini kaydederek, “Kapalı bir bölgedir, inşaatlar çürüyor, binalar yıpranıyor. Altyapı incelenmelidir. Nasıl bir çalışma yapılacağı ona göre belirlenecektir. Binalarla ilgili son durum nedir? Ayrıntılı bir rapor çıkarılacak. Daha sonra hükümetimiz atılacak adımları belirleyecek. Maraş, KKTC yönetiminde belki kademeli olarak eski sakinlerine açılabilir. 45 yıldır kapalı olan bir bölgenin ele alınması takdir edilecek, ezber bozan bir adımdır.” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473