banner564

Sürece ivme kazandıracak

Özersay, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığına Espen Barth Eide'nin atamasını değerlendirdi

Sürece ivme kazandıracak
banner598
Müzakereci Kudret Özersay, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığına Norveçli üst düzey diplomat Espen Barth Eide'yi, resmen atamasını  değerlendirdi.
Özersay, Kıbrıs Türk Tarafı olarak yeni danışman atanmasını sürecin disipline edilmesi konusunda ve BM’nin sürece daha aktif katılması konusunda olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Sürece ivme kazandırabilecek bir adım olarak görüyoruz” dedi…
Özersay, süreci başarıya ulaştıracak olan taraflardır ama kurumsal olarak BM’nin özel danışmanın süreçte görevlendirmesi sürece olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullandı

“Şubat’ten beri bazı sıkıntılar yaşıyoruz”
Kudret Özersay şöyle konuştu:
Özel danışmanın atanması, bizzat Genel Sekreterin sürece daha fazla angaje olmasını sağlayacak bir görev. Genel anlamda olumlu adım olduğunu düşünüyoruz. Şubat ayından bu yana bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların aşılmasında BM kurumsal anlamda daha çok yardımcı olabilir diye düşünüyoruz. Bazı konuşlarda Rum tarafı, yerleşmiş BM parametreleri dışında öneriler getiriyor. İki kesimliliğe ve yerine göre siyasi eşitliğe ciddi halel getirecek önerlerle karşı karşıyayız.
Yeni özel danışmanın yerleşmiş BM parametrelerine sahip çıkabileceğini , süreçte bu tür önerlerin masaya getirilmesi halinde sürecin uzayacağını gündeme getirip buna karşı bir tavır alabilir. Yeni Özel Danışman ile böyle bir duruşu BM daha kolay ortaya koyabilir.

Rum tarafı, geçmiş ilerlemelere zarar verecek duruş içinde. bunu önlemenin yollarından bir tanesi de, BM’nin geçmiş yakınlaşmalara sahip çıkacak duruşudur. Bu açıdan yeni danışman umut ederiz, bu gibi bir duruş oraya koyar ve süreç daha disipline bir şekilde sonuç alıcı şekilde ilerler”

“Hassasiyetimiz dikkate alındı”
Eİde’nin Kıbrıs konusunda spesifik çalışmış olmadığını ama bunun sürece nasıl yansıyacağını değerlendirmek için Ada’ya geldiğinde sürece nasıl angaje olacağını görmek gerektiğini vurgulayan Özersay, “ Norveç’ten geliyor. Norveç, Avrupa ülkesi ama AB üyesi olmaya bir ülke. Biliyorsunuz Kıbrıs Türk tarafı yeni özel danışmanın AB üyesi ülkeden olmasına sıcak bakmıyordu. Bu hassasiyetimizin dikkate alınması olumludur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2014, 08:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474