banner564

Sürpriz yok

Cumhurbaşkanı Akıncı, 9 Ocak’ta Cenevre’deki masada 2 tarafın ve 3 garantör ülkenin yer alacağını söyledi

Sürpriz yok
banner598
Yılmaz YAKAR
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Akıncı, 9 Ocak’ta Cenevre’de başlayacak konferansta masada 2 tarafın ve 3 garantör ülkenin yer alacağını söyledi.
Konferansla ilgili farklı yorumlara değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1 Aralık’taki uzlaşma metninin bir değişikliğe uğramadığını vurgulayarak şöyle konuştu:
“1 Aralık’ta vardığımız mutabakat; 9-10 ve 11 Ocak’ ta iki taraf olarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının Cenevre’de görüşmelere başlayıp 5 başlıkla ilgili konuları görüşmeleri; orada henüz çözümlenmemiş önemli konular var onları halletmeye çalışmaları, 12 Ocak’tan itibaren de bu işin 5’li olarak devam etmesidir. Yani 3 garantörün de dahil olmasıdır. Çok açık ve nettir bu...”
Anlaşma metninde ilgili tarafların gerektikçe davet edilebileceği yönünde bir madde bulunduğunu anımsatan Akıncı, “Biz bu konuda yine pozisyonumuzu çok açık ve net olarak ortaya koyduk. AB 12 yıl önce Burgenstock’ta da temsil edilmişti. Burada da temsil edilebilir gözlemci olarak ama asıl katılımcılar bellidir. İki taraf, iki toplumun temsilcileri, 3 de garantör ülke. Çok net olan bir konuda farklı fikirlerin ortada dolaşması biraz da anlamsızdır diye düşünüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’taki doğal gaz arama ihaleleriyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, yakın bir gelecekte kazı faaliyeti beklemediğini vurguladı.

“Güvenlik ve garantilerdeki farklı pozisyonlar sır değil”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde tarafların Güvenlik ve Garanti konusunda farklı pozisyonlarının bir sır olmadığını belirtti.
Akıncı, “eğer bir taraf sıfır garanti sıfır asker” söylemini sonuna kadar sürdürürse bundan bir sonuç çıkmayacağını, yine “garantiler konusu dokunulmazdır” söyleminin de sonuç üretmeyeceğini ifade etti.

“Gerekirse 9 Ocak’tan önce bir toplantı daha…”
Akıncı, müzakerecilerin düne kadar 7 kez toplandığını, liderler düzeyinde de dün ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini kaydederek, 4 Ocak’ta liderlerin yine toplanacağını, gerekirse 9 Ocak’tan önce bir liderler toplantısı daha yapılabileceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2016, 08:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 7 yıl Önce

Bölgemizde yaşanan savaş ve Türkiye üzerinde oynanan oyunlar var.TÜRKİYENİN ETKİN VE FİİLİ GARANTİSİNDEN ASLA VAZGEÇİLEMEZ

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474