banner564

Taraflar birbirini dinledi

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Bakan Çeler başkanlığında 2018’in ilk toplantısını yaptı

Taraflar birbirini dinledi
banner598
Özlem Güran AKKORLU  
Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2018’in ilk asgari ücretini belirlemek amacıyla dün saat 17.00’de toplandı.
Bir saat süren toplantıda,  taraflar 2018 yılının ilk asgari ücretini belirlemek amacıyla  durumu değerlendirdi ve görüş alışverişinde bulundu.
İşçi ve işveren  taraflarının önerilerinin  yeniden  değerlendirilmesi  amacıyla  Asgari Ücret Saptama Komisyonu, Pazartesi günü saat 17.00’de yeniden bir araya gelecek.
Devlet kanadından 5, işveren kanadından 5 ve işçi kanadından 5 üyeden oluşan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun ilk toplantısının başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Aroğlu ile Hür-İşçi Sendikaları Federasyonu Ali Yeltekin birer konuşma yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler konuşmasında, toplantının ani ve seri olduğunu ancak zaten asgari ücretin tespiti konusunda epey bir gecikme yaşandığını kaydetti. Gecikmeden dolayı özellikle asgari ücretten maaş alan emekçilerden özür dileyen Çeler, hükümet oluşumu ve bütçe çalışmalarından dolayı gecikildiğini söyledi.
Amaçlarının tüm görüşleri bir araya getirerek ülkedeki iş barışının sağlanması olduğunu, emekçilerin daha sağlıklı, kaliteli ve yaşanabilir bir yaşam sürmelerini sağlamak için asgari ücret belirlemek olduğunu kaydeden Çeler, asgari ücreti belirlemekle ilgili yasal mevzuatta da insanların aldıkları en düşük maaşın gerek beslenmeleri, gerekse sosyo-kültürel hayatlarını  idame ettirmeleri açısından önem arz ettiğinin yer aldığını vurguladı.

Aroğlu: Herkesin iyi yaşama hakkı var
İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Aroğlu da konuşmasında ülkede herkesin iyi yaşama hakkı olduğuna inandıklarını dile getirdi. Aroğlu, bunun gerçekleşebilmesi için geçmişte de defalarca önerileri olduğunu ancak bunların hayata geçirilemediğini söyledi.

Yeltekin: Çalışanların ciddi sıkıntıları var
Hür-İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin de asgari ücretin ülke için çok önemli olduğun kaydetti ve ülkenin sadece asgari ücret sorunu olmadığını, çalışma hayatının ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu fakat bunu birkaç gün içerisinde çözülmesinin beklenemeyeceğini  belirtti.
Çeler’in muhalefetteyken ve bugün Çalışma Bakanı olarak söylediklerinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Yeltekin, ülkenin gerçeğinin asgari ücretin “sefalet ücreti” olduğu yönünde olduğunu söyledi.
Yeltekin, 101 bin özel sektör çalışanının hangi şartlarda çalıştıklarının ve almış oldukları ücretin önemine işaret eden ve bunun hükümetin önemli bir gündem maddesini de oluşturduğunu kaydetti.
Yeltekin, ülkenin gerçeklerine göre hareket edilecekse kiraların, gıdanın, benzinin  ateş pahası olduğu bir ülkede kimsenin “ 1893 TL’ye insanlar mutludur, geçinir her şey tamamdır” rüyası görmemesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473