banner564

“Tarihi fırsat yitirilmemeli”

Liderler görüşmesinin ardından konuşan Akıncı, Cenevre’ye umutlu gittiğini söyledi

“Tarihi fırsat  yitirilmemeli”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda tarihi bir fırsatın var olduğunu ve bunun yitirilmemesi gerektiğini söyleyerek, bu konuda herkesten olumlu katkı beklediklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis 2017 yılının ilk görüşmesini dün yaptı. Ara bölgede gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 3 buçuk saat sürdü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, Cenevre öncesi son bir toplantının cumartesi olabilir mi düşüncesinin gündeme geldiğini fakat Rum Lider Anastasiadis ile bunu yapmamaya karar verdiklerini söyledi. Akıncı, bunun yerine Pazar akşamı Cenevre’de ön toplantı yapmayı kararlaştırdıklarını kaydetti.

“Yapıcı bir atmosferde Cenevre’ye gidilecek”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü görüşmede Cenevre’nin ön hazırlığı yapıldığını belirterek, olumlu bir ruh hali içinde yapıcı bir atmosferde Cenevre’ye gidileceğini ifade etti. Dünkü müzakerelerde yeni uzlaşma noktaları yaratma bağlamında sıkı çalışma yapılmayarak, Cenevre’deki çalışma şekli üzerinde anlayış birliği yapıldığını belirten Akıncı, nasıl bir açılış olabileceğinin görüşüldüğünü ve 1 Aralık’ta varılan mutabakatın geçerliliğinin teyit edildiğini söyledi.

“Kimsenin ağzını büzecek değiliz”
Cenevre’de 2 liderin yanı sıra masada 3 garantör ülkenin olacağını yineleyen Akıncı, Rum Lider Anastasiadis’in hem toplumunu, hem de "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni temsil edeceği söylemlerinin polemik yaratma amaçlı olduğunu ifade etti. “Kimsenin ağzını büzecek değiliz” diyen Akıncı, açılışın birkaç saatlik bir seremoni şeklinde yeni BM Genel Sekreterle bir araya gelinmesi, garantör ülkelerin Genel Sekreterle bir araya gelmeleri ve konferansın açılması şeklinde olacağını belirtti. Törensel açılışta Güvenlik Konseyi üyeleri ve AB temsilcilerinin de olabileceğini belirten Akıncı, AB temsilcisinin masanın parçası olmayacağını, ihtiyaç hissedildiğinde BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışman Espen Barth Eide aracılığıyla ilgili kişinin odaya davet edileceğini ve sorulara cevap verebileceğini aktardı. AB’nin en üst düzeyde Cenevre’de olmak isteyeceğini belirten Akıncı, açılış töreninde AB yetkilileri ve her iki taraftan parti liderlerinin olabileceğini ve daha sonra esas görüşmelere geçileceğini söyledi.

Erdoğan ile görüşme
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Ankara’ya gideceğini söyledi. Müzakereci Özdil Nami’nin, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmek üzere dün geceden Ankara’ya gittiğini belirten Akıncı, pazar günü de Cenevre’ye hareket edileceği bilgisini verdi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2017, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473