banner564

Ticaret için fırsat penceresi

Kudret Özersay, “Brexit ile İngiltere pazarı KKTC ürünlerine yeniden açılabilir” dedi ve bu konuda acilen girişim yapılmasını belirtti

Ticaret için  fırsat penceresi
banner598
Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkışıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ın ticari ilişkileri açısından bir fırsat penceresinin ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek, bu konularda acilen girişim yapılması gerektiğini belirtti.
Halkın Partisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Özersay, 1994 yılında KKTC ürünlerine bir nevi ambargo uygulamasına dönüşen AB mahkeme kararının etkisini ortadan kaldırmak ve Birleşik Krallık’la doğrudan ticaret için bir imkan doğduğuna işaret etti. 
Özersay “AB mahkemesinin kararı sonucunda KKTC’den başta Birleşik Krallık olmak üzere AB’ye yapılan ihracat sekteye uğramıştı. Ancak şimdi İngilizlerin AB’den çıkmalarıyla birlikte bu pazar yeniden açılabilecek gibi görünüyor. Bunu ülke ekonomimiz adına bir avantaja dönüştürmek için bir eylem planı geliştirilmesi, öneri ortaya konulması ve diplomatik girişimlerle bunların desteklenmesi gerekir. Tüm bunların yapılabilmesi için ise ekonomik vizyonu olan bir hükümet gerekmektedir” dedi.

“HP çalışma yapıyor”
İki gün önce İngiliz Başbakanı Theresa May’in açıklamalarının KKTC ticaretinin önünün açılması açısından yeni bir fırsat penceresine imkan vereceğinin işaretlerini içerdiğini de belirten Özersay, Halkın Partisi’nin bu konuda bir çalışma yapmakta olduğunu, göreve geldiklerinde bu girişimi hayata geçireceklerini vurguladı.
Kararın sonuçlarıyla ilgili de bilgi veren Özersay, ülkeye özgü (niş) ürün, patates ve narenciye ihracatına ve dolayısıyla ekonomiye darbe vurulduğunu, şimdi Birleşik Krallık’ın, AB’den çıkışıyla birlikte tek pazarın da dışına çıkmak istediğini, AB ile bir ticaret antlaşması yapmayı düşündüğünü, aynı zamanda ATAD’ın yargı yetkisi dışında kalmak istediğini net şekilde ortaya koyduğunu, bu son noktanın yakın gelecekte olumlu anlamda fırsatlar yarattığını kaydetti. 

“Orams ve benzeri kararlar da etkilenebilir”
Özersay, Birleşik Krallık Başbakanı May’in tek pazar dışına çıkarak ATAD içtihadını kendisi açısından sonlandırma mesajı vermesinin bir süre önce Orams Davası kararı açısından yaşanan sıkıntıların giderilmesi bakımından da “ilginç bir durum ortaya çıkarabileceğine” işaret etti.

“Vizyonu olan bir hükümet şart”
Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada özellikle ülke ekonomisinde üretime dayalı alternatiflerin geliştirilmesi ve yeni pazar imkanlarına dair yaratıcı düşünce ortaya konulabilmesi için “vizyon sahibi bir hükümetin artık şart olduğu” da belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2017, 08:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474