banner564

Toplum travma yaşıyor 

Eski Meclis Başkanı Siber, KKTC’de boşanmaların dünya ortalamasının üzerine çıktığını belirterek, evlilik kararı verirken acele edilmemesini önerdi

Toplum travma yaşıyor 
banner598

 Çiğdem AYDIN 

Meclis eski başkanı Dr. Sibel Siber, Kuzey Kıbrıs’taki boşanmaların, dünya ortalamasının üzerine çıktığını belirterek, bunun üzücü bir gelişme olduğunu söyledi.
Diyalog’un sorularını yanıtlayan Siber, boşanmaların çeşitli nedenlerinden söz ederken, toplumun sosyal travma yaşadığını belirtti.
Siber, “Evlendikten sonra sevgiyi ve saygıyı erken tüketmek en büyük boşanma nedeni.  Saygı tükeniyor, birbirlerine olan güven tükeniyor. Bununla ilgili de aslında toplumda çok fazla dış etken var, teknoloji arkadaşlık ilişkileri, toplumun yaşadığı sosyal travmalar bütün bunlar etkileyen faktörler” dedi.
Siber, Diyalog’un sorularını şu şekilde cevapladı:
 

SORU: Boşanma kararı alan veya bu kararı mahkeme emri ile sonuçlandıran anne ve babalara tavsiyeleriniz nedir?

Siber: Boşanırken o aşamaya gelinmişse birbirlerine olan saygı ve hoşgörülerini kaybetmemeye dikkat etmelidir. Nasıl ki evlenirken ortak bir karar alındı boşanma kararı da uzlaşı ile olmalı. Ortak paydalarda buluşmalılar özellikle arada bir çocuk varsa bu duruma daha da çok dikkat edilmeli.” 

Soru: Son günlerin en üzücü olayı bir annenin 7 yaşındaki çocuğunu bıçaklayarak öldürmesidir. Bir doktor, bir siyasetçi ve bir anne olarak ne tür uyarılar yapmak istiyorsunuz?

Siber: Tabi ki bu tür olayları toplum geneline bağlayarak izah etmeye çalışmak çok da doğru olmaz. Bu gerçekten çok trajik ve zaman içinde nedenleri, nasıl olduğu görüşülecek konuşulacak. Ama genel  olarak toplum yapısına baktığımız zaman bu konuyu ayrı tutmak istiyorum ve bu konuyla ilgili gerçekten artık konuşulmasını tartışılmasını istemiyorum. Özellikle sosyal medyada çocukların kolay eriştiği, çocukların kolay ulaştığı yerlerde tartışılması toplum psikolojisine, çocuklarımızın psikolojisine çok olumsuz etki yapabilir. 
Çok küçük bir toplum olmanın verdiği bir özellik var. Acımızı hep birlikte yaşıyoruz sevincimizi hep birlikte yaşıyoruz. Küçük toplumlarda birinin kaybı, bir trafik kazası hepimizi derinden etkiler. Çok büyük ülkelerde bir yerde bir şeyler olmuşsa bir gazete haberi ile geçiştirilir fakat bizlerde yüreğimize saplanır günümüzü, düşüncelerimizi, ruhsal durumumuzu etkiler. O yüzden bunu ayrı tutarak genel olarak toplum yapısına baktığımız zaman aslında hep bir değerlendirme vardır. Eski manevi değerler  eski insanların birbirleriyle dayanışması, eski bağlar bunları kaybediyor muyuz? Karşılaştırdığımız zaman aslında maalesef bunlardan bir kayıp olduğu gözle görünür hale gelmiştir. Komşuluk ilişkileri, insanların birbirlerine destek olması daha farklı bir yapıdaydık.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473