banner564

Tümü Türkiye’den hibe

Güvenlik Kuvvetleri’nin 236 milyon liralık bütçesi komitede oybirliğiyle kabul edildi

Tümü Türkiye’den hibe
banner598
2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesine devam ediliyor. Komite dün 35 milyon 938 bin 020 TL’lik Dışişleri Bakanlığı ve 236 milyon TL’lik Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesini onayladı. GKK bütçesi görüşülürken Komite Başkanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür, tüm dünyada güvenlik bütçesinin kısılıp eğitim-sağlık gibi alanlara aktarılmasının tartışıldığını, ama ateşkes koşullarının sürdüğü ve bütçeye dış kaynaklardan katkı yapıldığı bir ortamda böyle bir tartışma yapılamayacağını vurguladı.
Toplantıda GKK’yı temsil eden Yüzbaşı Erdoğan Yel de, GKK bütçesinin TC’den hibe ile karşılandığını anlattı.
CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, UBP Milletvekili Ersin Tatar başkan vekili olarak; DP-UG Milletvekilleri Mustafa Arabacıoğlu ve Fikri Ataoğlu, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan ve Ömer S. Kalyoncu ile UBP Milletvekili İzlem Gürçağ üye olarak görev yapıyor.
Toplantıya UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ve CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy da katıldı.

Nami: Masadan kalkmak yanlış 
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Dışişleri Bakanlığı bütçesini ele aldığı görüşmede Dışişleri Bakanı Özdil Nami bakanlığın faaliyetleri, Kıbrıs sorunu konusunda yapılan uluslararası temaslar hakkında bilgi verdi. Bakanlığın vizyonunun 50 yıldan bu yana uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Kıbrıs sorununun bir an önce adil, kalıcı ve kapsamlı bir anlaşamaya varılarak neticelendirilmesi yönünde olduğunu anımsatan Nami, bakanlığın bu konuda izlediği siyasete vurgu yaptı. 

Tatar: Amaçları zaten çözmek 
Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin konuşmasının ardından UBP Milletvekili Ersin Tatar söz aldı. CTP-BG’nin hükümete gelmesiyle Dışişleri Bakanı’nın ilk açıklamalarının “heyecanla” Kıbrıs konusunda çözüme çok yakın olunduğu şeklinde olduğunu kaydeden Tatar, CTP-BG’nin amacının zaten Kıbrıs meselesinin çözümü olduğunu söyledi.

Ataoğlu: Takdirle izliyoruz
DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu da söz alarak, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğu konusunda Tatar’a katıldığını söyledi.
Bakanın dış temaslarını takdirle izlediklerini ifade eden Ataoğlu, hellimle ilgili mücadelesini de yakından izlediklerini kaydetti. 

Candan: Herkesin önceliği
CTP-BG Milletvekilli Armağan Candan da, temsilciliklere verilen önemin artırılmasını istedi ve 2015 yılında bakanlığın meslek memuru alımı konusundaki taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Candan, “bu dönemde aktif dışişleri bakanının Kıbrıs Türk halkının şansı olduğunu” söyledi.

Akansoy: Kriz ve eksen değişikliği var
CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy da, Kıbrıs konusunda kriz ve eksen değişikliği olduğunu anlattı. Sürecin Kıbrıs Türkü’nün elini zayıflattığını düşündüğünü kaydeden Akansoy, Rumların tavırları karşısında Türkiye’nin tavrını doğru görmediğini ancak bunun Türkiye karşıtı bir politika olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. 

Ertuğruloğlu: Dışişlerine yüzde 1 bütçe olmaz
Dışişleri Bakanlığı’nın görüşülmesi sırasında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçedeki payının yüzde bir olmasının kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Bunu mevcut hükümeti eleştirmek adına söylemiyorum, gelmiş geçmiş hükümetlerin hepsinde böyleydi ama bu kabul edilecek bir durum değil” dedi.


Özdenefe: Arzu edilen şekilde çalışıyor
CTP-BG milletvekili Fazilet Özdenefe de, Dışişleri Bakanı’nın arzu ettikleri yönde çalıştığını ifade ederek, teşekkürlerini sundu ve Dışişleri Bakanlığı’nın vizyonunun geliştirildiğini, çalışmalarının aktif bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti. 

Saner: Uyuma modundayız
UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner de, Dışişleri Bakanlığı’nın ve diğer bakanlıkların bütçelerinin yetersiz olduğunu belirtti ve “Kurumların devamlılığı için konuştuğumuz her cümlenin ağırlığının iyi bilinmesi gerekir” dedi.
Avrupa Birliği ve lobicilik ilişkilerinin zayıf olduğunu, son 6 ayda Avrupa Parlamentosu’na sadece 2 kez gidildiğini belirten Saner, “Biz buralarda birbirimize sataşıyoruz. Uyuma modundayız” ifadelerini kullandı.


“Rumların elini güçlendirir”
UBP Milletvekili Zorlu Töre de, “Ne olursa olsun çözüm istiyoruz açıklamalarını yanlış buluyorum, bu açıklamalar Rumların elini güçlendiriyor” dedi. Töre, zamanında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a Kıbrıs konusunda destek vermeyen siyasi kuruluşlar, meslek örgütleri olduğunu; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da bu konuda haksız yere suçlandığını söyledi.

Oy çokluğuyla onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonda yer alan komite toplantısına, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile bakanlık yetkilileri de katıldı. Komite Başkanı Birikim Özgür başkanlığında gerçekleştirilen bütçe görüşmesinde, Dışişleri Bakanlığı bütçesi oyçokluğu ile kabul edildi.

GGK bütçesi onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin ardından 236 milyon TL tutarındaki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesini oybirliğiyle kabul etti.
Bütçe görüşülürken söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, GKK bütçesinin tümünün TC kaynaklarından karşılandığını, GKK’nın çok sayıda istihdam yarattığını belirtti. DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, GKK’nın ülke güvenliği dışında gençlerin olgunlaşmasına da katkı koyan bir kurum olduğunu söyledi. Komite Başkanı, CTP Milletvekili Birikim Özgür ise, tüm dünyada güvenlik bütçesinin kısılıp eğitim-sağlık gibi alanlara aktarılmasının tartışıldığını, ama ateşkes koşullarının sürdüğü ve bütçeye dış kaynaklardan katkı yapıldığı bir ortamda böyle bir tartışma yapılamayacağını vurguladı.
Toplantıda GKK’yı temsil eden Yüzbaşı Erdoğan Yel de, GKK bütçesinin TC’den hibe ile karşılandığını anlattı.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474