banner564

Tüzük hazırlandı

Sucuoğlu, 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek mahkeme kararı konusunda yapılanları anlattı

Tüzük hazırlandı
banner598
İbrahim DİRAN
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Hizmetleri Döner Sermaye Yasası’nın görüş için Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi üzerine, doğacak sıkıntıların aşılması için bir tüzük hazırlandığını açıkladı.
Sucuoğlu, sıkıntılara belli ölçüde rahatlama getirmesi beklenen “Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü’nün, Döner Sermaye Yasası’ndaki sıkıntılar aşılana kadar kullanılmak üzere bakanlık, Tabipler Birliği ve Tıp-İş tarafından hazırlandığını belirtti.
Tüzük uyarınca kamuda çalışan doktorlar mesai saatleri dışında, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan hastanelerde, çıkarılacak bir çizelgeye uyumlu olarak hasta bakabilecek.
Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, sağlık kurumlarının kendi imkanları ile karşılayamadıkları ihtiyaçların karşılanabilmesi düşüncesiyle üzerinde çalışılan Sağlık Hizmetleri Döner Sermaye Yasası’nın, sağlık alanında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırabilecek bir yasa olduğunu ifade etti.
Döner sermaye uygulamasının Türkiye de dahil olmak üzere 64 ülkede var olduğunu kaydeden Sucuoğlu, Döner Sermaye Yasası’nın, çalışmaları bitmek üzere olan Genel Sağlık Sigortası Yasası ile birlikte sağlıktaki sıkıntıları ortadan kaldıracağına inandığını söyledi.

“Tüzük, yasağı delme girişimi değil”
Tüzük ve yasa çalışmalarının kamu görevlilerine getirilen ikinci iş yasağını delme girişimi olmadığını kaydeden Sucuoğlu, kesintisiz hizmet sunabilmek için üzerinde çalışılan sistem olduğunu kaydetti. 
Kamuda çalışan doktorların mesai saatleri dışında, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan hastanelerde, çıkarılacak bir çizelgeye uyumlu olarak hasta bakabileceğini ifade eden Sucuoğlu, Döner Sermaye Yasası’ndaki sıkıntılar giderilene kadar geçerli olacak tüzüğün, hukukçular, savcılığa danışılarak geliştirilen bir tüzük olduğunu kaydetti.

Yüzde 35’e 65

Mesai saatleri dışında hasta bakımı için alınacak ücretin Kıbrıs Türk Tabipler Birliği tarafından belirleneceğini anlatan Sucuoğlu, ücretin yüzde 35’inin Maliye Bakanlığı’nda bir fona gideceğini, yüzde 65’inin ise muhtelif masraflar, doktor ücreti ve vergi olacağını söyledi.
Tasarıdaki olası sıkıntıların giderilmesiyle Meclis’in olağanüstü toplanabileceğini belirten Sucuoğlu, verdikleri destekten dolayı Meclis’teki tüm partilere de teşekkür etti.

Genel Sağlık Sigortası
Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın hayat bulmasıyla vatandaşların doktor seçme hakkı olacağını ifade eden Sucuoğlu, yasa çalışmalarının hafta sonu tamamlanmasını öngördüklerini, ardından teknik komiteye sevk edileceğini açıkladı.

“En ciddi sıkıntı amiral gemisi”
Gelinen aşamada, en ciddi sıkıntılarının başkentteki hastane olduğunu belirten Faiz Sucuoğlu, 1978’de hizmete giren Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin 120-150 bin nüfusa hizmet edecek şekilde yapıldığını, ancak bugün 650 binin üzerinde bir nüfusa hizmet ettiğini söyledi. Sucuoğlu, “(Göreve geldikten sonra geçen)14 ayda hedeflenen yasalar bitmiştir, en büyük sıkıntı amiral gemisidir” dedi.

Hastanede artık 24 saat teknik ekip var
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 3 Temmuz itibarıyla 24 saat teknik ekip bulundurulduğunu, bugünse yaşanan en ciddi sıkıntının klimalar olduğunu söyledi. Sucuoğlu, “Bir tarafı düzeltirken diğer taraf bozuluyor” dedi. 
Basında sağlık alanıyla ilgili yapılan olumsuz yorumları da eleştiren Sucuoğlu, özel hastanelerden devlet hastanelerine ciddi kayma yaşandığını, kardiyologların devlet hastanelerini bırakmaları üzerine tedbirler alındığını, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen elden geçirilmekte olduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2017, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473