banner564

“Uluslararası hukuka aykırı”

Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, Trump’ın Kudüs kararı değerlendirildi:

 “Uluslararası hukuka aykırı”
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail Devleti’nin başkenti olarak ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması kararlarının Ortadoğu’daki barış sürecine hiçbir katkı yapmayacağını kaydetti.  Akıncı, kararın, bölgenin tarihsel gerçeklerine ve uluslararası hukuka uygun olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:
“ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail Devleti’nin başkenti olarak ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı, Ortadoğu’daki barış sürecine hiçbir katkı yapmayacaktır.
Bu karar, bölgenin tarihsel gerçeklerine ve uluslararası hukuka uygun değildir. Bölgedeki çatışma ve gerginlikleri daha da artıracağı aşikar olan bu kararın uygulanmaya konmaması yerinde olacaktır.”
  
Dışişleri Bakanlığı: Endişeyle karşılıyoruz
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, ABD Yönetimi Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail Devleti’nin başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı açıklamayı, bölge barışına hizmet etmeyeceği cihetle endişeyle karşıladığını açıkladı. 
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, üç semavi dinin kutsal mekanlarının yer aldığı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının, Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması ile çözülebileceğini öngören Birleşmiş Milletler kararlarına ters düşmekle kalmayıp, uluslararası hukukun da açık bir ihlalini teşkil ettiği kaydedildi. 
Açıklamada, bölgedeki tarihi ve sosyal gerçekleri de hiçe sayan bu kararın, halihazırda çok hassas dengelerin yer aldığı anılan coğrafyayı daha da istikrarsızlaştırma ve barış zeminine tamiri mümkün olmayacak yaralar açma potansiyeli taşıdığı belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2017, 12:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474