banner564

Umutlar yeniden yeşerdi

“ Nisan ve Mayıs gerçeklerle yüzleşme ayıdır” diyen Akıncı, çözüm yönünde kararlı bir şekilde uğraş vermeye devam edeceğini belirtti

Umutlar yeniden yeşerdi
banner598
Mustafa Akıncı, Türk Maarif Koleji Tarih Kulübü tarafından düzenlenen “4’üncü Kıbrıs Sorununun Dünü, Bugünü ve Yarını Konferansı”nda konuşma yaptı.  Akıncı, en büyük temennisinin, bu başlıkta konuşan son Cumhurbaşkanı olması ve bundan sonra Kıbrıs sorununun çözümüyle gelecek fırsatların tartışılacağı konferansların yer alması olduğunu söyledi.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Nisan ve Mayıs aylarının müzakereler açısından karar ayı olduğunu, görüşmelerin sürüncemede bırakılamayacağını söyledi. Akıncı, gençlerin belirsizlikten kurtulabilmesi için çözüm yönünde karalı bir şekilde uğraş vermeye devam edeceğini de belirtti.
   Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis ile sosyal içerikli görüşme için sunduğu tarihlerin birinin kabul edildiğini de açıklayan Akıncı, öncelikle güven arttırıcı önlemelerin görüşülmesi gerektiğine işaret etti.
      1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulmasından sonra çözüm arayışlarının 1968’de başladığını, ancak BM’nin 186 numaralı kararında Kıbrıs Rum Tarafının tek yasal hükümet olarak yer aldığını, bunun bu güne kadar haksız bir şekilde geçerliliğini koruduğunu kaydeden Akıncı, süreç içerisinde bir çözüme yaklaşıldığı zamanlar olsa da Kıbrıs Rum tarafının tutumuyla bir çözüme ulaşılamadığını anlattı.
   
“Tamamen bağımsız iki devleti kabul ettiremedik”
   Kıbrıs Türk, Kıbrıs Rum tarafları, Türkiye, Yunanistan, BM ve AB’nin kabul edebileceği “Tek anlaşma çerçevesi” iki kesimli iki toplumlu federal bir yapı olduğundan, federal bir çözüm için uğraş verdiğini kaydeden Akıncı, “Üniter devlet, çoğunluğun azınlığı yönetmesi, iki eşit kurucu devletin olmaması bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil, bu tüm Kıbrıs’ı Rumlar idare edecek demektir. İki tamamen bağımsız devlet, bunu dünyaya kabul ettiremedik, kabul edilse birleşmeye gerek yok, federasyona gerek yok, ama bugüne kadar böyle bir şey olmadı, olacağı yönde de bir işaret olmadı” dedi.

Maraş ve havalimanı
Kapalı Maraş konusunda ise Akıncı, Maraş ve Ercan’ın da uluslararası uçuşlara açılması yönünde önerilerde bulunduğunu, ancak Maraş’la ilgili Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı döneminde ABD Başkan Yardımcısı Biden’in de girişim yaptığını, Rum tarafının bu öneriyi ret etmesi üzerine kapsamlı bir çözüm olmadan Maraş’ın açılamayacağının ve bunun kapsamlı bir çözümün parçası haline geldiğinin anlaşıldığını ifade etti.
Akıncı, “(Maraş’ın)Bu şekilde kalmasının kimseye faydası yoktur. Bir an önce açılsa bundan her iki taraf da yararlanacaktır” dedi.

“İlhak olmaz”
   Kıbrıs Rum tarafından kaynaklanan nedenlerle bir çözüme ulaşılamayacaksa KKTC’nin yoluna devam edeceğini kaydeden Akıncı, Türkiye’ye ilhak söylemleriyle ilgili olarak da “Öyle bir şey olmaz çünkü o zaman Yunanistan’ın Enosis talebiyle bir fark kalmaz” dedi.


“YÖDAK, özerk ve bağımsız olmalı”
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eğitimin ülkenin en önemli alanlarından biri olduğunu belirterek, üniversite sayısı kadar nitelik ve akademik kalitenin de çok önem taşıdığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, YÖDAK’ın “özerk” ve “bağımsız” bir yapıya kavuşturulmasının önemli olduğunu kaydetti. 
   Cumhurbaşkanı Akıncı İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya’yı kabulünde yaptığı konuşmada, YÖDAK Değişiklik Yasası'nı Meclis’e iade etmesinin gerekçelerini anımsatarak, yasadaki değişikliklerin YÖDAK’ın özerk ve bağımsız bir yapıda çalışmasına yönelik olmadığını belirtti.
    İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya kabulde, restorasyon aşamasında olan kampüs ve Denizcilik Fakültesi hakkında bilgi verdiler. 

Akıncı, Dizdarlı’yı kabul etti 
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün ayrıca Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’yı kabul ederek görüştü. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dizdarlı kabulde, 6 aylık faaliyet raporunu Akıncı’ya sundu.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473