banner564

Umutlara darbe vurdu

Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’taki yangın felaketinde iki tarafın iş birliği yapamaması karşısında duyduğu üzüntüyü Anastasiadis’e ilettiğini söyledi

Umutlara darbe vurdu
banner598
Özlem GÜRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında dün yaklaşık 3,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.
Akıncı, ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu ve Temmuz ayında toplam 6 görüşme gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.
Federal yetkiler başlığının 3 alt başlığı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, bunlardan birinin federal yetkilerin kendisi olduğunu kaydetti.
Geçmişten beri var olan mutabakatın, federal devlete verilecek olan yetkilerin sıralanması ve yetkilerin dışında kalan artık yetkilerin de iki kururcu devlete ait olması şeklinde olduğunu söyleyen Akıncı, eğitim, sağlık, kültürel konular, tarım gibi konularda iki kurucu devletin yetkili olacağını anlattı.

“Felakette bile işbirliği yapamadık…”
Rum halkının Trodos’taki yangın ve yangından dolayı 2 kişinin ölümünden duyduğu acıyı paylaştıklarını Anastasiadis’e ilettiklerini vurgulayan Akıncı, böyle büyük bir felaket karşısında bile iş birliği yapamamış olmanın üzüntüsünü de ifade ettiklerini anlattı.
İki tarafın bir türlü bir araya gelip yardımlaşma gösterememiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunun altını çizdiklerini söyleyen Akıncı, “Bunun sadece ormanlar ve çevre açısından bir tahribat olarak kalmayacağını, toplumlarımızda bir araya gelememenin yaratacağı hayal kırıklıkları ve umutlara vuracağı darbenin de çok önemli olduğunun aşikar olduğunun da altını çizmiş olduk” diye konuştu.
İki toplumun kararıyla kurulmuş olan bir kriz komitesi olduğunu kaydeden Akıncı, bu gibi durumlarda bu kriz komitesinin nasıl devreye gireceği ve iki tarafın da kabul edeceği modaliteler çerçevesinde nasıl işbirliği altyapısını hazırlayacağı hususunun yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Anastasiadis: İlerleme cesaret verici, ancak.. 
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, müzakerelerde ele alınmakta olan başlıklarla ilgili ilerlemenin cesaret verici olduğunu ancak geride ele alınması gereken önemli konular olduğunu söyledi.

Yangın tamamen kontrol altına alındı
Güney Kıbrıs Rum kesiminde Trodos Dağı eteklerinde 5 gün süren orman yangını tamamen kontrol altına alındı. 
Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, yaptığı açıklamada, Trodos bölgesindeki yangının tamamen kontrol altına alındığını söyledi.
Yangında zarar gören bölgelerde soğutma çalışmalarının devam ettiği, Spilya ve Kurdali sakinlerinin köylerine dönmeye başladığı kaydedildi.
Güney Kıbrıs'ta Trodos Dağı eteklerinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarında bir tankerin devrilmesi sonucu iki itfaiyeci hayatını kaybetmişti.

Saray’da yangın toplantısı yapılacak
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın çağrısıyla bugün saat 10.00’da, olası yangın tehlikelerine ilişkin hazırlıkların ele alınacağı üst düzey bir toplantı yapılacak.
Toplantıya, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ilgili bakanlar ve kurumların yöneticileri de katılacak.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2016, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473