banner564

“Üniversite çöplüğü yaratılıyor”

DAÜ-SEN’den yapılan açıklamada, “Öğrenci sayısındaki düşüş, plansız, kar odaklı politikasızlığın kaçınılmaz sonucu” denildi

“Üniversite çöplüğü yaratılıyor”
banner598
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), 2017 yılı YGS-LYS sonucunda Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere yerleşme hakkı kazanan öğrenci sayısındaki yüzde 9.74’lük düşüşün “plansız-programsız”, “kar odaklı” yürütülen yükseköğretimin politikasızlığının kaçınılmaz sonucu olduğunu savundu. 
DAÜ-SEN’den yapılan yazılı açıklamada, defalarca “eğitim adası değil üniversite çöplüğü yaratılıyor” uyarılarına rağmen hızla üniversite açılmaya devam edildiği ve YÖDAK’ın kağıt üzerindeki özerkliğinin yok edildiği ileri sürüldü.
Açıklamada, “Bu yılki yerleştirmeler göstermiştir ki plansız üniversite açmak ve öğrenci sayısına dayalı politikalar yürütmek, Yükseköğretim Adası Projesi’nin çöküşü olacaktır. Kelle sayısına dayalı politikalarla yükseköğretim yönlendirilince; öğrenci, ev kirası ödeyecek, marketten alışveriş yapacak, restoranlarda yemek yiyecek müşteri olarak gören zihniyet baskın geldi” denildi.
Böyle bir ortamda eğitim kalitesi, akademik yayın kalitesi, öğrencinin eğitimden memnuniyeti değil, sadece öğrenci sayısı ve getirdikleri paranın konuşulduğu ifade edilen açıklamada, ihtiyaçlar belirlenmeden verilen üniversite açma izinlerinin, sadece sermayeye kar elde etme alanları açtığı ileri sürüldü.

“Öğrenci gelsin de ne olursa olsun…”
“Öğrenci gelsin de ne olursa olsun mantığından” hala vazgeçilmediği savunulan açıklama, şöyle devam etti:
“Türkiye’den gelecek öğrenci sayısında azalma olunca, Eğitim Bakanlığı ‘Merak etmeyin yabancı öğrenci gelecek’ açıklaması yapıyor. Öte yandan adada öğrenci statüsünü kaybetmiş yabancı sayısı hızla artıyor. Bu insanlar geçinebilmek için insanlık dışı şartlarda çalışmaya razı oluyorlar ya da yasa dışı işlere bulaşıyorlar. Adaya geldikten sonra acenteler tarafından aldatıldığını söyleyen yabancı öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. ‘Gelsin de nasıl gelirse gelsin’ mantığının bizi getireceği nokta dolandırılan, fuhuşa ve uyuşturucu ticaretine sürüklenen vatandaşlarını korumak için yabancı ülkelerden heyetlerin Kuzey Kıbrıs’a akın etmesi olacak.”

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2017, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474