banner564

Üretici isyanlarda

Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Güvenlier “KKTC, hellimin coğrafi tescilini ancak rüyasında alır”dedi ve hayvan hastalıklarının arttığına dikkat çekti

Üretici isyanlarda
banner598
Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, özellikle hellimde yaşanan sorunlarla ilgili uyarılara tepki gösterirken, Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, sektörde yaşanan sıkıntılara parmak bastı. Güvenlier  “KKTC, Hellim’in coğrafi tescilini ancak rüyasında alır” diyerek, imalatçıların keçi ve koyun sütü almadıklarını vurguladı.
Güvenlier, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl yaşanan kuraklığı en acımasız şartlarda var olma mücadelesi vererek geçirmeye çalışan küçükbaş hayvan üreticisinin bir darbe de devletten aldığını belirterek “Özellikli bir ürün olan keçi ve koyun sütünü imalatçılar almamakta ve/veya canı istediği zaman almakta ve devletimiz ise maalesef buna seyirci kalmaktadır” dedi.

Sütler dereye dökülüyor
Küçükbaş hayvan üreticisinin damla damla sağdığı sütün artık derelere döküldüğünü, emeğe yazık olduğunu dile getiren Güvenlier, şunları ileri sürdü:
“Her biri borç batağında olan çobanımız hayvanının karnını doyuramazken, ürettiği hiçbir ürün ise para etmemektedir. Kuzu ve oğlaklar ise ortağımız kasaplar tarafından nazlanarak alınmaktadır. 
Küçükbaş hayvan çiftliklerinde ciddi boyutlarda hastalıklar vardır. Devletimiz küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarını giderecek tedbirler almaz ve bu yok oluşu izlemeye devam ederse kaliteli koyun, keçi sütü bulamayacak olması bir yana, bu işle uğraşacak çoban bulamayacaktır.
Acil olarak küçükbaş üretimine yönelik kalıcı tarım politikaları hayata geçirilmelidir. Aksi takdirde hellimin coğrafi tescili için AB tarafından şart konulan %51 oranındaki küçükbaş hayvan sütünü bulamayacağız.”

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2016, 06:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473