banner564

Üretici mağdur olmayacak

Çavuşoğlu, “9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince sütlerin alınması için her türlü girişimi yapacağız” dedi

Üretici mağdur olmayacak
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dün önce Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni ardından da Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti. Bakan her iki birliğe de eli boş gitmedi, baklava götürdü. 
Çavuşoğlu ziyaretteki konuşmasında, “9 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince sütlerin alınması için her türlü girişimi yapacağız” diyerek üreticinin mağdur edilemeyeceğini belirtti.
Ülkede 800 bin dönüm arazinin kuraklık kapsamına girdiğini kaydeden Bakan, “Tarım Sigortası’nın elinde olan imkanlar bu kurak arazilere yetmez. İyi senelerde Tarım Sigortası’na kesilen primi eksiltiyoruz, kurak olduğu sene de para arıyoruz. Dönem dönem bu tip şeyler oluyor. Biz bunları bir şekle sokacağız ama bu yıl kuraklık ödemeleri için hiç kimsenin endişesi olmasın” dedi.

“Bu yılki ödemelerde sıkıntı doğabilir”
Bayram öncesinde hem mazot hem de doğrudan gelir desteklerini ödediklerini anımsatan Çavuşoğlu, “Ödediğimiz geçen yıla ait ciddi bir rakam ve maalesef bu yılın bütçesinden ödendi. Bu şu anlama geliyor; bu yıl ödeyeceklerimizde tekrardan bir sıkıntı doğabilir. Bizim temennimiz ve hükümetin çalışması, çiftçiye doğrudan gelir desteğinin gününde verilmesi yönünde” şeklinde konuştu.
Mazot desteği konusuna da değinen Tarım Bakanı, “Geçmişte renkli mazota geçilecek vaadiyle bütçeye konmayan durum Maliye’nin gelirlerinden düşülmemiş, planlanmamış, sadece yasası yapılmış. Yaklaşık 15 milyon olan mazot desteği verilemez durumda görünüyor ve bu bizim için büyük bir stres. Bu konudaki çalışmaların fırsata dönüştürülmesiyle ilgili düşüncelerimiz, çabalarımız var” dedi.

“Üreticilerle birlikte olmayı sürdüreceğiz”
Hayvan üreticileriyle birlikte olmaya devam edeceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “KKTC’nin geleceğini şekillendirirken bize göre geçmişte yapılan bazı hataların düzeltilmesi için fikir alışverişinde bulunmaya, bu yola en yüksek bedeli devletin ödemesi kaydıyla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Tarımı ve hayvancılığı yönlendirenin devlet olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Üretim planlamalarını eksik bırakmışsa, hatalı yapmışsa bedelini ödeyecek. Ama bu devlet bizim. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız” şeklinde konuştu.

Kelle ve Naimoğulları sıkıntıları aktardı 
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da ziyaretlerde konuşma yaptı, sektörün sıkıntılarını aktardı, bakanın çalışmalarını “iyi niyetli” olarak niteledi.
Kelle, Toprak Koruma Yasası’nın bir an önce geçmesini isteyerek, her geçen gün sanayi alanlarına binlerce dönüm kaptırdıklarını söyledi.
Kelle, “Tarımdaki sıkıntıları el ve gönül birliğiyle çözme niyetindeyiz. Sıkıntılar, geçmişten kalan ve büyüyen sıkıntılardır. Bunları çözmek hükümetin iyi niyet gösterisiyle olacak. Bakanın açıklamaları da bu yönde” dedi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştirircileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise konuşmasında, sektörün ciddi sıkıntı içinde olduğunu kaydederek, “6 aydır süt pazarlamasında yaşanan sorun hem küçük hem de büyükbaş hayvancıya diz çöktürdü” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2016, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474