banner564

Uyuşturucunun zararlarını anlattı

Hasan Karaokçu YDÜ Tıp Fakültesi’nde konferans verdi

Uyuşturucunun  zararlarını anlattı
banner598
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi’nde Fakültenin “Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri” programında konferans verdi.
YDÜ’den yapılan açıklamaya göre konferansa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Gamze Mocan, akademisyenler ve YDÜ Tıp Fakültesi öğrencileri  katıldı.
Hasan Karaokçu “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Sorunu Toplumsal Önyargılarımız ve Düşman Portreleri” başlıklı konferansının başında komisyonun yaptığı çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
 Yaptıkları araştırmalarda sigara ve alkol deneme oranının çok yüksek olduğunun görüldüğünü ifade eden Karaokçu, gayrı yasal maddelere geçişte ciddi bir etken olması  nedeniyle konferansının ilk bölümünde sigara ve alkol konusuna değindi.
 Çocukları ve gençleri özendirecek şekilde hazırlanan reklamların sigara ve alkol  kullanımı konusunda ciddi bir etken olduğunu ifade eden Karaokçu, bunlarla ilgili çeşitli örnekler ortaya koydu.
 Pasif içicilik konusuna da değinen Karaokçu, “Her yıl 3000 sigara içmeyen kişi pasif içicilikten akciğer kanserine yakalanarak ölmektedir. İkincil sigara dumanı tüm diğer havayı kirleten maddelerden, 30 kat daha fazla akciğer kanserine sebep olmaktadır. Her yıl 35.000 kişi pasif içicilikten dolayı kalp krizi geçirmektedir.  Her yıl 300.000 çocuk pasif içicilikten dolayı zatüre ve bronşite yakalanmaktadır. Bu nedenle çocukların ve gençlerin yanında kesinlikle sigara içilmemelidir” dedi.
 Son dönemlerde yaygınlaşan nargile kafe konusuna da değinen Karaokçu, yaptıkları denetimlerde nargile kafelerde karşlılaştıkları olumsuz manzaralar hakkında bilgi verdi.
“Nargile içince 15-52 sigaradan alınan miktarda karbonmonoksit, 101 sigaradan alınan miktarda da katran ciğerlere teneffüs edilmektedir. Nargile, kapalı ortamlardaki hava kirliliğinin de en önemli kaynağıdır” diyen Karaokçu, sağlıklı bir yaşam için bu tür ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473