banner564

Uyuşturucuya  savaş açılacak

Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayına, devletin ilgili tüm birimleri, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’den gelen uzmanlar katıldı

Uyuşturucuya  savaş açılacak
banner598

Emir ERTORUN
Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’nun organize ettiği “Bağımlılıkla Mücadelede Medya ve İletişimin Rolü Çalıştayı” dün başladı. Girne Vuni Palace Otel’de yer alan çalıştay, bugün de devam edecek. 
"Bilinçli Medya, Bilinçli Toplum" sloganıyla düzenlenen Çalıştay, devletin ilgili tüm birimleri, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’den gelen uzmanların katılımıyla yapılıyor. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Çalıştayın açılışına Başbakan Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, diğer yetkililer ve konuklar katıldı. 
Medya ve Bağımlılık Çalıştayı’nda elde edilmesi hedeflenen kazanımlar şöyle: 
“Ülkemizde, madde bağımlılığı ile ilişkili suçlara itilen veya bir şekilde suça bulaşan çocuk ve gençlerimizin sayısında son yıllarda ciddi bir artış söz konusu olduğu gerçeğinden hareketle,  uyuşturucu suçları ve madde bağımlılığıyla etkin mücadelede medyanın mevcut durumu ile ilgili tespit ve önerilerin ortaya konulması;
Çocuk ve genç yaşta uyuşturucu suçuna itilen veya madde bağımlılığı sorunu yaşayan bireylerle ilgili haberlerde, onları damgalamaktan, dışlamaktan, suçlayarak ötekileştirmekten ve toplum dışına itmekten kaçınılması;
Medya örgütleri, kurumları ve mensuplarının suçları önleyici çabalara destek verme, suça itilen çocukları ve gençleri anlamaya çalışma ve onların tedavi edilerek topluma kazandırılmalarına yardımcı olma;
Haberlerde, madde bağımlılığı nedeniyle yasal kovuşturmaya tabi tutulan çocuk, genç ve yetişkin bireylerin açık isimlerinin, fotoğraflarının ve adres bilgilerinin belirtilmesi nedeniyle o kişiler yanında ailelerine de yaşadığı büyük travmalar ve bu kişilerin yeniden topluma kazandırılma süreçlerinde yaşadıkları zorluklara birlikte çözüm üretme;
Evrensel gazetecilik meslek ilkeleri, zanlı ya da mağdur konumundaki çocukların, genç ve yetişkin bireylerin korunmasını öngörmektedir. Bu çerçevede uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilişkili haberlerde KKTC Anayasası’nın 18’inci maddesinde de açıkça belirtildiği gibi, “Bir suçtan sanık herkes, suçluluğu yasaya uygun olarak ispat edilinceye kadar suçsuz sayılır” ilkesinin gerçek anlamda uygulanması;
Çocuk yaştaki bireylerin “kabahatli” ya da “suçlu” olarak tanımlanması nedeniyle bu kişilerin rehabilite edilerek topluma kazandırılmasında yaşanılan güçlüklere çözümler üretilmesi; 
Toplumsal bilinç ve farkındalık düzeyinin artırılmasında medyanın rolünün daha üst düzeye çıkarılması, insan hakları açısından mevcut yasal altyapının gözden geçirilmesi ve daha çağdaş bir hale getirilmesi;
Çalıştayda bağımlılıklar ile mücadele konusunda bir iletişim stratejisi ve bu strateji çerçevesinde Bağımlılıklarla Mücadele İletişim Komitesi oluşturulması.”

Medya Ve Bağımlılık Çalıştayı konu başlıkları
Çalıştayın konu başlıkları ise şöyle: 
“Bağımlılıkla mücadelede medyanın rolü, Bağımlılıkla mücadelede medya örgütlerinin etik sorumlulukları, Bağımlılıkla mücadelede medyanın etkisi, sorumlulukları, mevcut yasal durum ve öneriler, Sosyolojik bakış açısıyla bağımlılıkla ilgili medya yayınlarının birey, aile ve toplum üzerine etkileri ve çözüm önerileri, Bağımlılıkla mücadelede medyaya yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları.” 

Tatar: Sigarayı da bırakın
Başbakan Ersin Tatar, açılışta yaptığı konuşmada, çalıştayı düzenleyen komisyonu kutlayarak, komisyonun bağımlılıkla mücadelede önemli bir görev üstlendiğini belirterek, hükümetin komisyonun çalışmalarına tam destek olacağını söyledi. 
Tatar, gençliğe sahip çıkmak adına önemli görevler üstlenen komisyona başarılar dileyerek, toplumda duyarlılık artmasına rağmen rakamlardaki artışın kendisini ürküttüğünü kaydetti. 
Başbakan Ersin Tatar, uyuşturucu illetinden kurtulmak için devlet hükümet toplum ve medyanın hep birlikte mücadele vermesi gerektiğini vurguladı.
Tatar, sigara ve alkolün de insan sağlığı açısından zararlarına işaret ederek, vatandaşlara "sigarayı bırakın" çağrısında bulundu.
Tatar: “Sigaradan vazgeçin. Hiçbir faydası yok, zararlı. Bu çağda hala sigara içenin aklına şaşarım. İçer içer bypass olunca bırakır. İçme de bypass’a gerek kalmasın” şeklinde konuştu.


Töre: Tacirler çoklu cinayetten yargılanmalı
Meclis Başkanı Vekili Zorlu Töre de, uyuşturucu sigara alkolün kötü alışkanlıklar olduğunu belirterek, çeşitli hastalıklar yaşamadan özellikle sigara ve alkolün bırakılması gerektiğini söyledi. 
Medya da gençlerimi toplumdan dışlamamalı, bu tip haberler yapmamalı dikkatli olmalıdır. Esas suçlu ortamdır, tacirlerdir. Gerekli önlemleri almalıyız. Gözü kör olsun bu tacirlerin. Tacirlikten kazandıkları paralarla hayır etmesinler." diye konuştu. 

Karaokçu: Güçler birleşmeli
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, bağımlılık ile mücadelede toplumun, devletin, hükümetin ve tüm kesimlerin güçlerini birleştirmesi çağrısında bulundu. 
Karaokçu, "Bağımlılıkla Mücadelede güçlerimizi birleştirmeliyiz, Medya devlet hükümet meclis ve topluma önemli görevler düşüyor. Yüzleşelim kabullenelim çözüm üretilelim" dedi. 
Bağımlıları ötekileştirme, toplum dışına itmek, çözüm değildir. Medyada deşifre etmek internette ömür boyu tutmak insanlık suçudur. 
Böyle yaparak bağımlıları uyuşturucu çemberi içine ve uyuşturucu tacirlerinin kucağına itiyoruz, gençleri ve çocukları acımasız şartlara itiyoruz."
Karaokçu, bu konuda ilgili kurumlara, medyaya önemli görevler düştüğünü belirterek, bu kişileri dışlayarak ötekileştirerek işinden evinden okulundan atmanın çözüm olmadığını, yüzleşmenin önemli olduğunu kaydetti. 

Çakıcı: Uyuşturucu kullanımı ilkokullara indi
Komisyon Üyesi Mehmet Çakıcı da, çalıştayın açılışında "KKTC'de Madde Kullanımının Özellikleri ve Mücadelede Son Durum" konulu sunum yaptı. 
KKTC'nin yasadışı uyuşturucu geçişi olan Balkan Yolu ve Doğu Akdeniz rotası üzerinde olduğunu, ülkede Bonzai ile ilgili ciddi sorun bulunduğunu ifade eden Çakıcı, KKTC'de bilimsel çalışmaların önemli olduğunu, bu çalışmalar olmazsa mücadelenin neye göre verileceğinin bilinemeyeceğine işaret etti. 
Deneme yaşı araştırmalarında ilkokullarda son sınıflarda uyuşturucu kullanımının son 4 yılda 2 kattan fazla arttığını, İlkokullarda Lefkoşa surlariçi ve Gazimağusa Maraş bölgelerinde uyuşturucu kullanımının 2015-2019 arasında ülke genel ortalamanın 3 kat üzerine çıktığını ifade eden Çakıcı, şöyle devam etti: 
"Ortaokullarda yasadışı madde kullanımı yaklaşık 2 kat arttı, KKTC liselerinde yasadışı madde kullanımı 20 yılda 2 kat arttı, Üniversite öğrencisi madde kullanımı yüzde 10'larda. KKTC genelinde 18-65 yaş grubunda yasadışı madde kullanımı son 15 yılda 3 kat arttı. 


İlhan, Türkiye’deki durumu anlattı
Türkiye'den Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da, çalıştayın hem Türkiye hem de KKTC'de uyuşturucu ile mücadeleye katkı sağlaması temennisinde bulundu. 
İlhan, medyanın bu mücadelede rolünün büyük önem taşıdığını belirterek, Uyuşturucu bağımlılığının bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti ve Türkiye'den rakamlar verdi. 

Pilli: Günü değil geleceği kurtarmalıyız
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, Madde bağımlılığının bir yara olduğunu ve toplumu derinden etkilediğini belirterek, Uyuşturucu ve alkolün toplumun geleceğini etkileyen bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi. 
Pilli, polisiye tedbirlerin mücadelede yeterli olmadığını bu yüzden hep birlikte ortak sorumluluk taşımaları gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı olarak uyuşturucu ile mücadeleye önem verdiklerini ve ilk sıraya aldıklarını kaydetti. 
Bakanlık olarak uyuşturucu sorununa karşı en üst düzeyde duyarlılık ortaya koyacaklarını ifade eden Pilli, "Bağımlı bireylere gerekli hizmeti verecek bir merkez konusunda süratle adımlar atılacak. Kısa ve uzun vadeli değerlendirmeler yapıyoruz. En kısa sürece açıklayacağız. Madde bağımlılığı içine düşen insanlar ve ailelere destek verilecek topluma kazandırılacak" diye konuştu. 

Baybars: Sorumlu dile ihtiyaç var
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, komisyonun uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelede devletin gücünü gösterdiğini ve bu konuda bir devlet politikası olduğunu gösterdiğini söyledi. 
Baybars, mücadelede medya ile birlikte çalışmanın önemine işaret ederek, sorunun sadece KKTC'de değil dünyada var olduğunu ve mücadelenin büyüyerek sürdüğünü kaydetti. 
Ülkede uyuşturucu madde kullanımının ilk deneme oranının büyük oranda yükseldiğini ve tehlike olduğunu ifade eden Baybars, bu mücadelede medyada sorunlu değil sorumlu dile ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 

Çavuşoğlu: Çalışmalar titizlikle yapılıyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, ülkede bir çok veri eksikliği olduğu için rakamların rastgele verildiğini, ancak uyuşturucu konusunda araştırmaların titizlikle yapıldığını söyledi. 


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474