banner564

Vatandaşlar ay  sonu hissedecek

Başbakan Erhürman, elektrikte 8 aydır fiyat artışına gidilmediğini 13 kuruşluk zammın çoklu tarifeye yedirildiğini söyledi 

Vatandaşlar ay  sonu hissedecek
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman, BRT’de katıldığı programda; ülke gündemine dair soruları yanıtladı, sel felaketi, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü, elektrikte çoklu tarife, enterkonnekte sistem, hükümet ortaklarının uyumu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erhürman, elektrikte çoklu tarifeyle ilgili olarak sosyal medyada yazılanlara ilişkin olarak da değerlendirme yaptı. Erhürman, “8 aydan bu yana hiç zam yapılmamıştı. 8 ayda döviz nerden nereye geldi, enflasyon ne oldu bilinmekte. Karşı çıkılan şey 13 kuruş zammın bu tarifeye yedirilmiş olmasıdır. TC’ye oranla daha da pahalı hale gelmesin diye zaten 8 ay zam yapmadık. Madem zam gündemdedir bunu da çoklu tarifeyle yapalım ki ‘herkes çok fazla etkilenmesin’ mantığıyla hareket ettik” dedi.


“Sel felaketi ile ilgili çalışmalar hızla yapılacak”
Başbakan Erhürman, ülkede art arda ve farklı bölgelerde yaşanan sel felaketlerine dikkat çekerek, son yaşanan felakette Haspolat ve Taşkent’in çok ciddi şekilde etkilendiğini, Ozanköy ve Çatalköy’de de bir takım zararlar meydana geldiğini belirtti. Daha önce de Dikmen, Alsancak ve Lapta bölgelerinde sorunlar yaşandığını anımsatan Başbakan Erhürman, daha önce yaşanan sel felaketlerinin mali tablosunun çıktığını, son yaşanan felaketle ilgili olarak da Haspolat ve Taşkent’te hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Gecikmenin sebebini herkes biliyor
Mali Protokol çalışmalarına da değinen Başbakan Erhürman, sadece siyasetçilerin değil, memlekette yaşayan her bir bireyin “neden mali protokolde gecikme olduğunu” çok iyi bildiğini söyledi.
Bunun “bilinmezmiş” gibi yansıtılmaya çalışılmasının ve bu bilinmez üzerinden bir siyasi strateji geliştirilmesinin memleketin iç siyasetindeki bir tartışma meselesi olduğuna vurgu yapan Erhürman, objektif olarak bakıldığında neyin nasıl yaşandığının çok net olduğunu kaydetti.
 “Sadece iç siyasete oynayacağım” diye ortaya şüphe bulutları atmanın sorumsuzluk olduğunu vurgulayan Erhürman, ülkede ihtiyaç duyulan yatırımların desteklenmesi için böyle bir protokole ihtiyaç olduğunu söyledi.

Elektrik zammı çoklu tarifeye yedirildi
Elektrikteki yeni düzenlemeye ilişkin de bazı iddialar olduğunu ifade eden Erhürman, elektrikte çoklu tarifeyle ilgili olarak sosyal medyada yazılanlara ilişkin olarak da değerlendirme yaptı. Erhürman, “8 aydan bu yana hiç zam yapılmamıştı. 8 ayda döviz nerden nereye geldi, enflasyon ne oldu bilinmekte. Karşı çıkılan şey 13 kuruş zammın bu tarifeye yedirilmiş olmasıdır. TC’ye oranla daha da pahalı hale gelmesin diye zaten 8 ay zam yapmadık. Madem zam gündemdedir bunu da çoklu tarifeyle yapalım ki ‘herkes çok fazla etkilenmesin’ mantığıyla hareket ettik” dedi.
Erhürman, KIB-TEK’te imzalanan toplu iş sözleşmesinin bu zamma etkisinin yüzde 0.01 olduğunu da söyleyerek, bu 13 kuruş içindeki 4 kuruşluk miktarın elektrik fiyatları üzerindeki etkisinin zannedildiği gibi olmadığını anlattı.
Çoklu tarifenin içinde en çok elektrik tüketilen, en az tüketilen ve bir de normal tüketilen zaman dilimi olduğunu anımsatan Başbakan Erhürman, konut sahibi herkesin istediği takdirde bir dilekçe ile bu sistemin dışına çıkarak her saat dilimi için 98 kuruşu seçebileceğini söyledi.
İşyerlerinin ise bunun dışında olduğunu ve dilekçe ile sürece dahil olabileceğini kaydeden Erhürman, bir yıl içinde 3 kez hem işyeri hem de konutların bu uygulamayla ilgili konumunu değiştirebileceğini anlattı.
Sosyal yardım alanların daha önce 250 kilowat/saatin üzerine katkı almadığını da vurgulayan Başbakan Erhürman, sosyal devlet anlayışı gereği bunun da değiştiğini belirtti.
Erhürman, çoklu tarifede hesabın ay sonunda görüleceğini de ifade ederek, olumsuzluk görülmesi durumunda bunun tüketicinin lehine revize edileceğini söyledi.

“Enterkonnekte sistem”
Elektrikte enterkonnekte sistemle ilgili olarak da konuşan Başbakan Erhürman, kendilerinden önceki hükümetlerin bu sistem için bu denli çok çalışmadığına işaret etti. Erhürman, “enterkonnekte sistemle ilgili en çok bu hükümet çalıştı” dedi.

“Reform ve yatırımlar yapılacak”
Bir soru üzerine Başbakan Erhürman, Türkiye’den 1 TL katkı bile gelmese elzem olan reformların ve yatırımların yapılacağını açıkladı.

“Hükümette uyum sorunu yok...”
Hükümetin devamıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başbakan Erhürman, hükümette “kamunun ihtiyaçlarına nasıl yetişeceğiz” sıkıntısı olduğunu, ancak herhangi bir uyum sıkıntısı olmadığını belirtti.
Başbakan Erhürman bir soru üzerine Cumhurbaşkanı adaylığının gündeminde olmadığını ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474