banner564

Vekiller çalışıyor

Mahkemeler bütçesi ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçeleri görüşülüp onaylandı

Vekiller çalışıyor
banner598
Haber: Arzu KÖPRÜLÜ
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Mahkemelerin 31 milyon 157 bin 800 TL’lik bütçesi oybirliğiyle geçti. 2017 Mali Yılı Bütçesi Yasa Tasarısı, dün Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.45’te başlayan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısında görüşülmeye devam etti. Genel Kurul’da dün ayrıca Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 1 milyar 63 milyon 906 bin 100 TL bütçesi ele alınıp onaylandı.

Tatar: Kurlar takip edilmeli
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bütçesi hakkında ilk sözü, Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı UBP milletvekili Ersin Tatar aldı. Tatar, ABD Merkez Bankası'nın önceki akşam faizleri arttırdığını belirerek, kur değişikliklerinin piyasalara etkisinin takipçisi olunması gerektiğini kaydetti.
Tatar, halkın alım gücünün düştüğünü ifade ederek, bütçede öngörülen artış ve gerekirse fazlasının verilmesi gerektiğini ifade etti.

Soyer: Ekonomik dalgalanma bizi de vuracak
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, ABD’nin aldığı faiz kararının gelişmekte olan tüm ülkelerde ekonomik dalgalanmalara sebep olacağını ve bu dalgalanmanın ülkemize yapacağı etkilerinin ayrıntılarıyla konuşulması gerektiğini belirtti. Döviz kurunun, özellikle dolardaki oynamaların maliyetlere yansıyacağını bunun sonuçlarının sorgulanması gerektiğini kaydeden Soyer, “Bu dalgalanma sonuçta bizi de vuracak hem de çok kötü vuracak” dedi.

Çeler: Bütçeler yetersiz
Soyer’in ardından TDP milletvekili Zeki Çeler söz aldı. Çeler, LTB’nİn kuracağı açık Pazar konusuna yönelik bir eleştiriye yanıt vererek, açık pazarın nasıl çalışacağı hakkında bilgi verdi.
Bakanlığa bağlı dairelere ayrılan bütçelerin yetersiz olduğunu savunan Çeler, hazine dairesinin Ekonomi Bakanlığına bağlanmasını da doğru bulmadığını kaydetti.

Özgür: Ekonomik büyüme yüzde 2,4’le sınırlı olacak
CTP milletvekili Birikim Özgür de, 2016’da ekonomik büyümenin yüzde 2.4’le sınırlı olacağının görüldüğünü belirterek, beklenmedik düşük oranın Kıbrıs Türkün fakirleşmesine ciddi sıkıntılarla karşı kalınmasına neden olabileceğini ifade etti.
Özgür, Ekonomide yapılacak çalışmaların yürütülmesi için Başbakanlık bünyesinde bir birim oluşturulması görüşünü dile getirerek, “Hükümetteyken hedefimiz de verimli sonuç elde etmek için istatistik birimiyle birlikte Başbakanlıkta bu birimi oluşturmaktı. DPÖ’nün kapatılması bu noktada gündeme gelmişti” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğu ile geçti
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 1 milyar 63 milyon 906 bin 100 TL’lik bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Özdenefe: Saat uygulaması hukuken doğru değil
Görüşmede konuşan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, saat uygulaması konusuna değinerek, Bakanlar Kurulu kararının hukuken de doğru olmadığına işaret etti.
Türkiye’de alınan kararın gerekçelerine işaret eden Özdenefe, bunun esasında enerjiden tasarruf olduğunu, ancak bizim Bakanlar Kurulu kararında bir gerekçe olmadığını söyledi.
Özdenefe, Bakan Atun’dan, saat uygulaması nedeniyle bir çalışma ve tasarruf varsa bununla ilgili detay vermesini istedi.

Derya: Hükümet taşeron hükümeti
CTP Milletvekili Doğuş Derya ise hükümeti, bir azınlık hükümeti olarak değil ‘taşeron’ olarak gördüğünü savunarak, hükümetin, Türkiye’den gelen su ve getirilmesi planlanan elektrik konusundaki uygulamalarını eleştirdi.
Ülkenin yenilenebilir enerji konusunda bir gün Avrupa enterkonnekte sistemine bağlanacağını ancak sisteme bağlanılsa bile ihtiyacın maksimum 1/3’ünü sistemden karşılanacağını belirten Derya, bu bağlamda bakanlığın enerji ihtiyacının ne kadarını solar ve diğer sistemlerden karşılayacağını tüzükte göremediğini söyledi.

Atun: Ekonomik program geç imzalandı
Daha sonra söz alan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise eleştirileri yanıtladı. 2016 yılında ekonomik büyüme beklentilerinin beklentinin altında gerçekleşmesinin temel nedeninin programın geç imzalanması olduğunu belirten Atun, 2013-2015 programlarının hükümet değişiklikleriyle heba edildiğini kaydetti. Ekonominin esneklik istediğini de ifade eden Atun, artan kur nedeniyle bakanlıkların uygulamalarını gözden geçirmesi gerekeceğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2016, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474