banner564

Vekiller güncel konuştu

Cumhuriyet Meclisinde muhalefet eleştirdi, hükümete mensup bakanlar yanıtladı

Vekiller güncel konuştu
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’un dünkü birleşiminde, milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine ve sözlü sorularına da yer verildi.
Meclis Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde bugün başlayacak bütçe görüşmeleri nedeniyle üç hafta sadece pazartesi günleri toplanması kararlaştırılan Genel Kurul’da, yasama ve denetim çalışmaları birlikte yürütülecek.
Genel Kurul’da ilk olarak İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi değişiklik yasa tasarısının üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi okunarak oy birliği ile onaylandı.

Özdenefe sordu, Amcaoğlu cevpladı
İç tüzüğün 62. maddesine göre söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, AKSA’nın 2 buçuk 3 yıl önce herhangi bir talep olmadan ülkeye jeneratör getirdiğini ve bu jeneratörün izinsiz getirildiği için Mağusa Limanı’nda bekletildiğini belirterek, devletin de bu doğrultuda ardiye ücreti belirlediğini ve bunun borç olarak AKSA’ya yazıldığını kaydetti.
Özdenefe,10 milyon TL civarındaki bu borcun silindiği yönündeki haberlerin doğruluğunu sordu, eğer varsa bunun gerekçelerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.
Konu hakkında söz alan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, ilgili jeneratörün dönemin hükümetinin sözlü talebi üzerine getirildiğini, Mağusa Limanı’nda Adaport’ta bekletildiğini ve burada konuşlandırılan jeneratör için AKSA’nın zaten kira ücretini Adaport’a ödediğini söyledi.
“Jeneratör, bizim gümrük hattımızda konuşlandırılmış olsaydı, ardiye ücretinin alınacaktı ancak gümrük sınırları dışında bulunan Adaport’ta konuşlandırıldığı için böyle bir uygulamaya gidildi” diyen Amcaoğlu, bunun daha doğru olacağını düşündüklerini kaydetti. 
Amcaoğlu, Adaport’a kiralanan bir alan içinde konuşlandırılan jeneratör için kira ücreti alamayacaklarını vurguladı.

Arıklı’dan ihmal iddiası
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, iç tüzüğün 62. maddesine göre sağlıkta ihmal ve can kayıpları ile ilgili  bir konuşma isteminde bulundu, ancak ilgili bakanın Melis’te olmaması nedeniyle konuşmasından vazgeçti.
İlgili bakanın gelmesinin ardından yeniden söz alan Arıklı, sağlık ihmallerine dikkat çektiği konuşmasında geçtiğimiz gün vefat eden 13 yaşındaki kızın, Sağlık Bakanlığı, hastane ve doktor ihmalinden dolayı öldüğüne yönelik iddialar olduğunu belirtti.
Arıklı, Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçip konuyu araştırması gerektiğini kaydetti.
Arıklı, çocuğun ölümü, teşhis ve izlenen tedavi hakkında bilgiler isteyerek, sağlık sistemi hakkında çeşitli eleştirilerde bulundu.
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, üzgün olduklarını ifade ederek, çocuğun yaslı ailesine başsağlığı diledi.
Pilli, konu hakkında geniş çaplı bir araştırma ve sonuçları konusunda açıklama yapılacağını vurgulayarak, doktorlardan aldığı bilgileri Meclis Genel Kurulu ile paylaştı.


Akansoy:  Limanda otorite sorunu var
Genel Kurul’da İç tüzüğün 62. maddesine göre yapılan konuşmalar ardından, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin, “Sayın Mehmet Ümit Bahşi'nin başvurusu üzerine hazırlanan denetçi raporu”na ilişkin raporu okundu. 
Genel Kurulda daha sonra, Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı.
Tasarı üzerine ilk sözü alan CTP Milletvekili Asım Akansoy, 65 yaş olan liman işçilerinin emeklilik yaşının 66’ya yükseltilmesinin yanlışlığına geçen hafta da aynı tasarı görüşülürken dikkat çektiklerini ancak bugün bu yaşın 68’e yükseltildiğine işaret etti.
3 yıl konusuna sıcak bakmadıklarını, bunun limandaki sorunların ötelenmesi ve sorunlara gereken önemin verilmediği anlamına geldiğini belirten Akansoy, Mağusa Limanı’nda otorite sorunu bulunduğunu ve Mağusa’ya hastalık taşıdığını dolayısıyla da sorunlarının ötelenemeyeceğini vurguladı. 

Gündüz: Art niyet yok
UBP Milletvekili Menteş Gündüz, yaş değişikliğindeki temel düşüncenin önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle zaman kazanmak olduğunu ifade ederek, şirkette özelleştirilme yapılıp yapılmayacağının araştırılması için süre kazanmanın amaçlandığını söyledi.  
Liman işçilerinin yaşının 66’ya gelmiş olması nedeniyle süreç içinde oluşabilecek kaosu ortadan kaldırmak amacıyla bu yaşın 68’e yükseltilmesinin düşünüldüğünü, burada art niyet olmadığını vurguladı. 
Gelinen aşamada, Mağusa Limanı’nın gelişen denizcilik sektörüne hizmet verecek bir düzeyde olmadığını belirten Gündüz, bunun Mağusa Limanı’nın kapatılacağı anlamına gelmediğini söyledi.
Menteş Gündüz, “Bugün artık Mağusa Limanı tekerlek yüke bile cevap veremiyor. Şu anda konteyner yerleştirecek alanımız bile yok. Yük limanının kaydırılması gerekiyor” dedi.

Atakan: Türkiye ile birlikte hareket ediliyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, hassasiyetleri saygı ve anlayışla karşıladığını, burada Türkiye ile birlikte hareket edildiğini ve çalışmaların protokole uygun yürütüldüğünü söyledi. Atakan, buradaki düzenlemenin liman işçileriyle birlikte yapıldığını ve imtiyaz bulunmadığını, kaldırılacağını anlattı. 
Atakan, burada sağlıklı bir yapı oluşturulamadığını, ne olduğu belli olmayan bir yapı bulunduğunu ifade ederek, “Ülkedeki pahalılığın sorumlularından bir tanesi de bu yapıdır” dedi. 
Dolayısıyla bu çerçevedeki çalışmanın bir “basiretsizlik” olmadığını ifade eden Atakan, limanda uluslararası bir ihaleye çıkılabilecek duruma geldiklerini söyledi

Özdenefe: Sağlıklı yaşam herkesin hakkı
Meclis’te dün, yasa önerileri ve yasa tasarılarının görüşülüp onaylanmasının ardından milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer verildi.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Ülke genelinde plansızlığın yarattığı kaos ve Gazimağusa İskele Yeniboğaziçi İmar Planı” ile ilgili güncel konuşma yaptı. 
Özdenefe, ülkede herkesin sağlıklı bir yaşam alanında yaşamasının hakkı olduğunu ifade ederek, ülkede şehir planlamanın önemine işaret etti. Özdenefe, son yapılan imar planındaki değişikliklerin akıllarda soru işareti bıraktığını ve bunun üzücü ve düşündürücü olduğunu söyledi. 
Girne’de bugün plansızlığın yarattığı bir kaos olduğunu ifade eden Özdenefe, Girne’de hastane okul yollar sokakların nüfusu taşımadığını işaret etti, ayrıca yağmurun getirdiği sıkıntıların kanalizasyon sorunu yarattığını Girne’de yaşamın ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti. 
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, imar planının sonuna geldiklerini, konunun önemli bir konu olduğunu, plansız yaşamın yarattığı sorunların ortada olduğunu, her gün bunu gözlemlediklerini kaydetti. 

Çaluda: Lefke’de sorunlar çözülmüyor
UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda, “Lefke İlçesi’nin sorunlarını” dile getirdi. Lefke’nin ilçe olalı 3 yıl olduğunu ancak sadece kağıt üzerinde ilçe olduğunu ifade eden Çaluda, bunu değiştirmek için bölgedeki herkesin siyasi ayrım yapmadan birlik olması gerektiğine değindi. 
Çaluda, kimsenin “iki yüzlü” olmaması, hükümete göre, partiye göre tavır almaması gerektiğini ifade ederek, bölgede bazı kişilerin siyasi hırslarına yenik düştüğünü, bunun bölgeye kaybettirdiğine dikkat çekti. 
Lefke bölgesine devletin el uzatması, gençlere sosyal konut projelerinin üretilmesi gerektiğini, bu konuda devletin el atmamasının kedisini üzdüğünü ifade eden Çaluda, İçişleri Bakanlığına bölgeye duyarlı davranması ve gerekli yatırımları gençler için yapmasını istedi.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, Çaluda’nın bahsettiği konuların hükümeti ilgilendirdiğini, ancak Lefke’nin ilçe ilan edilmeden önce yapılması gerekenlerin yapılmadığından ötürü bugün bazı sorunların yaşandığını anlattı. 
Baybars, hükümetin Lefke bölgesine bir bütün olarak baktığını, sorunları bütün olarak çözmek istediğini, kırsal kesim arsalarının hak sahiplerine verilmesi için çalışmalar yaptıklarını ve sonuçlandırdıklarını kaydetti. 

Özyiğit: Neden devam edilmiyor?
TDP Milletvekili Cemal Özyiğit de, “Kıb-Tek ve santral ihaleleri” ile ilgili konuştu. Özyiğit, konunun uzun zamandır gündemde olduğunu, 4’lü hükümet döneminde de ihalenin uluslararası açılması için karar aldıklarını ancak hükümetin bozulduğunu ve bu ihaleye devam edilmediğini ifade ederek, “neden devam edilmiyor?” diye sordu.
Özyiğit, bu konuda sendikaya söz verildiğini, imzalar atıldığını, bu konunun halkın sağlıklı enerji alması için acil olduğunu ifade ederek, jeneratörler alırınsa Kıb-Tek’in üretiminin artacağını AKSA’ya bağımlılığın azalacağını kaydetti. 

Töre: Cumhuriyet en büyük bayram
UBP Milletvekili Zorlu Töre de, “cumhuriyet” konusunda güncel konuşma yaptı. Töre, cumhuriyetin en büyük bayram olduğunu, Atatürk’ün buna vurgu yaptığını, cumhuriyete sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Kıbrıs Cumhuriyetinin Rumlar tarafından çalındığını KKTC’nin de bundan dolayı kurulduğunu, egemenliğin de kayıtsız şartsız halkın olduğunu ifade eden Töre, eşit egemenlik ele alınmadan masanın kurulmasının da doğru olmadığını kaydetti. 
KKTC’ye sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapan Töre, “Cumhuriyete, KKTC’ye gerek yoktur” diyenlerin Atatürk’ün dediği gibi gaflet içinde olduğunu kaydetti.
İki devleti göz ardı etmeden masada görüşme yapılması gerektiğini ifade eden Töre, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla kutlanacağını yineledi.
Konuşmaların ardından sorular kısmıyla genel kurul toplantısı tamamlandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473