banner564

Vekiller tatilde

Meclis dokuzuncu dönem 2. yasama yılının olağan son toplantısını tamamladı

Vekiller tatilde
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 12.30’da Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın toplantının geç açılması nedeniyle eleştiri getirmesiyle milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı’nın ele alınması ile ilgili ivedilik tezkeresi onaylandı.
Ardından Meclis komitelerinin Meclis tatili sırasında çalışması ve UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün dokunulmazlığının kaldırılması istemini incelemek üzere oluşturulacak özel komitenin 19 Ağustos’ta çalışmalarına başlaması oylanıp kabul edildi.
Daha sonra Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı hakkındaki komite raporu ilgili komite başkanı Jale Refik Rogers tarafından okundu. Rogers, raporu okumasının ardından bu değişikliğin sadece teknik bir gereklilik olduğuna işaret etti. 

Berova: Komiteler yazın çalışmalı
UBP Milletvekili Özdemir Berova, söz alarak, meclis komitelerinin yaz aylarında çalışması için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemine işaret etti ve bu çalışmalar nedeniyle oturumun geç açıldığını kaydetti. 
Berova, Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı’na olumlu oy vereceklerini kaydetti.
Konuşmanın ardından tasarı önce madde madde, sonra bütünü oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi. 
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, bu tasarının hayata geçmesi için çalışan tüm milletvekilleri ve meclis çalışanlarına teşekkür etti. 

Meclis’te vatan haini gerilimi
HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu'nun, yapılan eleştirilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmalığının kaldırılması istemini incelemek üzere özel komite kurulmasına ret oyu veren milletvekilleri için “vatan haini” demesi üzerine başlayan tartışma, YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın  “O cümleyi sizin alnınıza yapıştırıyorum” çıkışıyla büyüdü. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve milletvekillerinin müdahalesi üzerine, her iki milletvekili de sözlerini geri aldı.


Sucuoğlu: Bir yerde bir bataklık var… 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, yabancı çalışanlarla ilgili sorunları “Bir yerde bir bataklık var, siz sivrisinekleri öldürmeye çalışıyorsunuz ama bataklık sürekli sivrisinek üretiyor” örneğiyle tanımlayarak, rant elde edenlerin üzerine cesaretle gitmek gerektiğini söyledi.

Şahali: Yaz tatilinde görüşler netleşsin
CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Hükümetin Meclis Tatili Mesaisi” ile ilgili konuşmasında, çalkantılı ancak verimli bir yasama yılı geçirildiğini söyledi.
Şahali, Meclis toplantılarının geç başlamasının sorumluluğunun hükümet kanadında olduğunu kaydetti.
Erkut Şahali, tatilde çalışacak komitelerde ortaya konacak performansın ardından Meclis’te yığınla yasanın olacağını, bu toplantılara eksiksiz katılacaklarını söyledi.

Maraş konusunda hükümette anlayış birliğinin olmadığını kaydeden Şahali, Maraş’ın akıbetinin en belli olan konu olduğunu belirtti.
Hükümetin Meclis’in yaz tatili boyunca yaşayacağı süreci bir fırsat olarak değerlendirmesi ve görüşlerinin netleştirip tekleştirmesinin önemli olduğunu kaydeden Şahali, dörtlü koalisyon döneminde hükümetin tek bir görüşü olmayacağının açıklandığını anımsatarak mevcut hükümetin böyle bir beyanatı olmadığını söyledi.

Zaroğlu: Özersay’ın hırsları 
YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu “Kapalı Maraş’ın Açılma Konusu” hakkında güncel konuşma yaptı.
Zaroğlu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın önümüzdeki dönem cumhurbaşkanı adayı olacağını iddia ederek, Özersay’ın “hırsları” nedeniyle hükümetin çift başlı hale geldiğini savundu.
Maraş açılımının buna örnek olduğunu söyleyen Zaroğlu, hükümetin açıklamaları nedeniyle “ortalığın kalkıp oturduğunu”, Özersay’ın kendini Cumhurbaşkanı’na denk bir siyasi figür olarak göstermeye çalıştığını öne sürdü.
Özersay’ın Kıbrıs sorunu konusunda kendisinden başka kimsenin konuşmasını istemediğini iddia eden Zaroğlu, bunu Özersay’ın cumhurbaşkanı adaylığı düşüncesine bağladı.
Zaroğlu, Özersay’ın bu hareketlerini devlet gelenek ve hiyerarşisine ters düşse bile sürdürdüğünü söyledi.
Maraş’ın açılması gerektiğini dile getiren Zaroğlu Kıbrıs sorununun popülist yaklaşımlarla ele alınamayacağını kaydetti. Zaroğlu hükümeti bundan sonraki süreçte daha dikkatli davranmaya çağırdı.


Çavuşoğlu, eğitim ile ilgili bilgi verdi
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, sıkıntıları aşabilmek ve ülkede alışkanlık haline gelmiş ders kayıplarını ortadan kaldırmak amacıyla çalışmak gerektiğini söyledi.
Belediyelerle işbirliği içinde sıkıntıların aşılabilmesi için çalışmalar yapıldığını belirten Çavuşoğlu, Mağusa Belediyesi’nin kendilerine 4 derslik yapma sözü verdiğini; Değirmenlik Belediyesi ve Girne Belediyesi’nin de derslik yapılması konusunda kendilerine yardımcı olacağını kaydetti.
İskele’de kolej açılması noktasında başlatılan sürece de değinen Çavuşoğlu, kitap ve kırtasiye ihalesine çıkıldığını; her branşda münhal çıkıp öğretmen açığını kapatmak için adım atıldığını kaydetti.

Hamzaoğulları: Şoförlerin ücretleri ödenmedi”
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları “Meclis Kapanırken Talebe Taşımacılığı Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı” konusunda yaptığı konuşmada, meclis koltuklarının boş olmasını eleştirdi.
Otobüs şoförlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayları ücretlerinin ödenmediğini ve otobüs ücretlerine zam da yapılmadığını ifade eden Hamzaoğulları, bunlar yapılmadığı için otobüslerin yenilenemediğini kaydetti.
Bu sorunların titiz bir çalışmayla çözülmesi gerektiğini söyleyen Hamzaoğulları, otobüslerle sözleşme yapılmadığını, evrakların kontrol edilmediğini ve taşınan öğrenci sayısının da belli olmadığını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu da, eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, öğrenci taşımacılığının bu şekilde yapılmasının ve devletin de bu şekilde ödeme yapmasının sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, bu soruna çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, Girne için geçmişte bir kooperatifleşme denemesi yapıldığını ancak başarılı olmadığını ifade ederek, İskele’de bir kooperatifleşme olabilmesi halinde herkesin daha iyi ekmek kazanabileceğine inanç belirtti.

Ataoğlu: Turizmde çalışmalar tamamlanmalı
DP Milletvekili Fikri Ataoğlu “Turizm” konulu konuşmasına başlamadan önce, mecliste önceki gün Hüseyin Özgürgün konusunda yaşanan tartışmalardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Seyahat acentelerinin alacakları konusuna değinen Ataoğlu, bu acentelere, bütçe oluşmadığı takdirde alacaklarını veremeyeceklerini söyledi.
Turizmde kendi dönemlerinde yapılan işlere de değinen Ataoğlu, kendilerinin hazırladıkları çalışmaların tamamlanabilmesini ümit ettiğini söyledi.

Ünal: Daha ileriye götürülecek
BakanÜnal Üstel de, turizmin, eski eserler ve müzelerle bütünleşen bir sektör olduğuna işaret ederek, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin Turizm Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak, Dışişleri Bakanlığı bünyesine geçirilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Yarım kalan projelerin, daha ileriye götürülerek sonlandırılması için çalışacağını ifade eden Üstel, turizm acentelerinin ödemelerinin yapılması için girişimlerin başlatıldığını, bu ödemelerin en kısa zamanda yapılacağını kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473