banner564

“Verilen sözler tutulmadı”

Angolemli, çok büyük sıkıntılar çeken hayvan üreticilerinin, hükümetin kararları neticesinde yok olam noktasına geldiğini belirtti

“Verilen sözler tutulmadı”
banner598
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit partisinden bir heyetle Beyramudu’nu ziyaret ederek hayvan üreticileriyle görüştü.
Ziyaretin ardından bir açıklama yapan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, hayvan üreticilerinin çok büyük sıkıntılar çektiğini hükümetin kararları ve uygulamalarıyla üreticiyi yok etme noktasına getirdiğini iddia etti. Sorunların çözümünde bütünlüklü bir tarım politikası oluşturulması gerektiğini belirten Angolemli, Beyarmudu bölgesindeki hayvancıların bölgeye özgü ek başka sorunlarla da boğuştuklarını ifade etti.
Angolemli, 1974’ten sonra, güvenlik sorunu oluşmaması ve Rumların bölgeden uzak tutulması amacıyla, Kıbrıslı Türklerin, hayvancılığı BM kontrolündeki ara bölgede ve İngiliz Üsler Bölgesi’nde yapılması adına teşvik edildiğini, bundan dolayı ara bölgenin kısa zamanda modern ağıllarla donatıldığını anımsattı. 
Angolemli, dönemin yetkililerinin gerekli yardım ve teşviklerin yapılacağı teminatı ile, Beyarmudu Kooperatifi’ni devreye sokarak kısa zamanda ağılların yapılmasını ve hayvanların alınmasını sağladığını, ancak söz verildiği gibi hibe veya düşük faiz değil, bankacılık kurallarına göre yüksek faizler uygulandığını, zamanına göre bu oranın %100’ün üzerinde bile olduğunu ifade etti.

“Borçlarını ödeyemez duruma geldiler”
Angolemli, üreticilerin 2 milyon TL’lik kredi borçlarının yüksek faizlerle birlikte 10 milyon TL’lere ulaştığını üreticilerin tüm varlıklarını satsalar bile bu borcu ödeyemez durumda olduklarını kaydetti.
Angolemli, göreve gelen hükümetlerin Beyarmudu’ndaki özel durumu bilmelerine rağmen ısrarla gerekli kararları üretmediklerini, olayı basit bir borç alacak-verecek şekline getirerek kişiselleştirmeye çalıştıklarını savundu.
Angolemli “Sorunun çözümü için mahkeme yolu kullanılarak insanları süründürüyorlar. Bu da bölgede büyük bir huzursuzluk kaynağı oluşturmaktadır. Köylülere haciz konmuştur. Sorunun sürüncemede kalması, hem köylümüze, hem Beyarmudu Kooperatifi’ne zarar vermektedir” dedi. 
TDP Milletvekili Angolemli, hükümetin bölge üreticilerine açılan davaları geri çekerek, sorun daha fazla büyümeden çözüm için gereken çalışmayı yapması gerektiğini kaydetti.  Angolemli, hükümetin faizsiz arpa kredisi kararının da göstermelik olduğunu, bu kararın uygulanmasının pratikte mümkün olmadığını belirtti.Toprak Ürünleri Kurumu’nun, kendisine borcu olanlara, çekleri dönenlere arpa, balya ve yem katkı maddesi vermediğini belirten Angolemli, “Bu durumda çeki dönmeyen kaç hayvancı vardır?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2014, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474