banner564

“Vicdanla değil  hukukla ilgili”

YDP Milletvekili Zaroğlu, iptal edilen vatandaşlıklarla ilgili eleştirilerde bulundu, Bakan Baybars, verilen kararların yasal dayanağı olduğunu savundu

“Vicdanla değil  hukukla ilgili”
banner598

 Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında dün saat 11.00’de toplandı.

Meclis Genel Kurulu’nda nisabın sağlanmasının ardından bir konuşma yapan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Gazze sınırındaki saldırılarda şehit olanlara, Allahtan Rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, Mecliste temsil edilen 6 partinin saldırıyı kınadığını kaydetti.
Meclis’te dünkü genel kurula, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu’nun, “İptal Edilen Vatandaşlıklar” konusundaki tartışması damga vurdu.
Bazı iptallerin hukuksuz yapıldığını savunan Zaroğlu, iptallerden bazı örnekler verdi, 4 yaşında ülkeye gelip ömrü boyunca sadece 10 gün yurt dışında bulunan birinin vatandaşlığının neden iptal edildiğini sordu.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da yanıt konuşmasında, Zaroğlu’nun konuşmasının bilgiden değil, duyumlardan ibaret olduğunu kaydetti.
İptallerin ciddi bir hukuki inceleme sonucu gerçekleştirildiğini söyleyen Baybars, iptal kararlarını gerekçeli olarak verdiklerini de ekledi.
İsimler üzerine konuşmayı doğru bulmadığını kaydeden Baybars, vatandaşlık konusunun vicdanla değil hukukla ilgili olduğunu söyledi.
Baybars, iptal edilen vatandaşlıklarla ilgili listenin bakanlar tarafından imzalanarak yayınlanmak üzere gönderildiğini belirtti.
Vatandaşlıklar konusunda bir çalışma yürüttüklerini anlatan Baybars, bu çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

2 yasa önerisi reddedildi
Meclis Genel Kurulu’nda dün, bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde, ivediliği istenen 2 yasa önerisinden birinin ivediliği reddedildi, birinin ise oylaması ertelendi.
Genel Kurul’da ilk olarak UBP grubunun sunduğu Yüksek Öğretim konusunda verilen Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.
Meclis Başkanı Uluçay, ivedilik oylamasının haftaya kaldığını kaydetti.
Genel Kurul’da daha sonra, UBP Grubunun sunduğu Çocuk İzleme Merkezi Yasa Önerisinin ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı. Konuşmaların ardından öneri oylanarak, tasarının ivediliği oy çokluğu ile reddedildi.   


Arıklı, Akıncı’dan özür diledi
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, önceki gün yaptığı konuşmada bir kararname konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıcı’yı eleştirdiğini anımsatarak, dün Cumhurbaşkanın bu kararnameyi imzalamadığını öğrendiğini ifade etti ve yaptığı “haksız eleştiri” nedeniyle Cumhurbaşkanı Akıncı’dan özür diledi.
İvediliği istenen yasa önerisi konusunda ise,  komitede eksikliklerin ortaya konulup, Meclisten bunun daha da güzel hale getirilebileceğine işaret eden Arıklı, bunun bir politika haline getirilmesini yanlış bulduğunu söyledi.

Manavoğlu: Beyinler uyandırılmalı
Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam etti. İlk konuşmayı yapan HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, Belediyelerin Durumu ve Belediye Seçimleri konusunda yaptığı konuşmada,  Filistinlilere yapılan saldırıyı kınayarak, savaşı ve katliamları durdurma çağrısı yaptı.
Diyabet merkezi ve devlet laboratuvarı gibi bazı mekanlarda engellilerin erişim sorunu yaşadığını dile getiren Manavoğlu, bunları gidermenin devletin görevi olduğunu söyledi.
Manavoğlu, toplum çıkarları doğrultusunda beyinlerin uyandırılması gerektiğini kaydetti.


Canaltay: Çocukları koruyacak yasalar hazırlamalıyız
UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, “çocuk hakları, yasası, izleme merkezi” konusunda konuştu.
Suç mağduru olan çocukların sayısında artış olduğunu dile getiren Canaltay, günün koşullarına uygun, çocukları koruyacak yasalar hazırlamanın milletvekillerinin görevi olduğunu belirtti.
Travma, taciz yaşayan çocukların SOS Çocukköyü’ne alındığını, başka bir merkez olmadığını dile getiren Canaltay, sorgulama çeşidinin de travmaya yol açtığını söyledi.
Çocuk suçlarının son 10 yıldaki durumu ile ilgili bilgi veren Canaltay, yılda en az iki çocuğun istismara uğradığını, bu rakamların sadece raporlananlar olduğunu, rakamın daha çok olduğunun tahmin edildiğini belirtti.
Canaltay, çocuk mahkemelerinin kurulması, poliste ayrı bir birim oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, yerinden verdiği cevapta gündeme getirilen maddelerle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.


Öztürk, uyuşturucuya dikkat çekti
UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, “uyuşturucu madde ve kumar” konusunda konuşma yaptı.  Hükümet programında uyuşturucu konusunda herhangi bir madde bulunmadığını ve önleme adına adım atılmadığını söyleyen Öztürk, uyuşturucu yaşının 13’e düştüğünü kaydetti.
Uyuşturucu ile mücadele konusunda daha ciddi önlemler alınması gerektiğini dile getiren Öztürk, Güney Kıbrıs’a geçişlerde uyuşturucu araması yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Öztürk, uyuşturucu suçları ile mücadelede etkin adımlar atılmasını istedi.
Sağlık Bakanı Filiz Besim, uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde hizmet verecek bir merkeze ihtiyaç olduğunu söyleyerek, Denetimli Serbestlik Yasası’nın yürütülmeye çalışıldığını ama aksaklıklar bulunduğunu belirtti.


Atun: Nerden Buldun Yasasına tam destek
UBP Milletvekili Sunat Atun, “hükümetin icraatları” konusunda konuşma yaptı.
Sanayi bölgesinde yaşanan sıkıntılara işaret eden Atun, sanayi bölgesinde bazı arazi izinlerinin partizanlık yapılarak iptal edildiğini ileri sürdü.
Atun, akaryakıt fiyatları üzerinde özellikle iki parti başkanının vaatler verdiğini ancak hükümete gelindiğinde fiyat istikrar fonunu öne sürerek verilen vaatlerin tutulmadığını savundu.
“Nerden Buldun Yasası”na sonuna kadar destek verdiğini söyleyen Atun, kara paranın önlenmesine yönelik yasanın Meclis gündemine getirilmediğini, bunun nedenlerini sordu.
“Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen sanayicileri arasında bulunan” bazı işadamlarının KKTC vatandaşlıklarının iptal edildiğini söyleyen Atun, “KKTC’yi yurtdışında tanıtacaksak gönüllü elçilere ihtiyacımız var” dedi. Atun, bu konunun hükümet tarafından yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Sucuoğlu: Verimli topraklar korunmalı
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlar” konusunda konuşma yaptı.
Sucuoğlu, tarım alanlarının inşaat ve emlak sektörüne kaydığını söyleyerek, planlama yapılması ve verimli toprakların korunması gerektiğini belirtti.
Tarımsal girdilerin ve mazot fiyatlarının çok yüksek olduğuna işaret eden Sucuoğlu, bu sektörde çalışanların sıkıntı yaşadığını kaydetti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tarımsal alanların korunması konusunun hükümet programının öncelikleri arasında olduğunu, Toprak Koruma Yasası’nın, Ülkesel Fizik Plan ve İmar Planları ile uyumlu olması gerektiğini, bu çerçevede konunun ele alındığını belirtti.
Küçük ve büyükbaş hayvancılara yönelik destek için çalışmalar yapıldığını dile getiren Şahali, özel bir şahsa balya ithali izni verilmesi konusunda bakanlığın çalışma başlattığını, gelir kaybı ve haksız rekabet oluşturmayacak şekilde bir çözüm bulunacağını söyledi.


Berova, yangın tedbirlerini sordu
UBP Milletvekili Özdemir Berova, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hükümet tarafından alınan yangın tedbirleri konusunda güncel konuşma yaptı.
Yangın ve yangın tedbirleri konuşulmadan önce bu konuyla ilgili müdahale edecek birimlere değinmek gerektiğini ifade eden Berova, bu konuda kurumsal bütünlük olmadığını anlattı.
Yedidalga’da 15 dakika kadar süren dolu yağışının ardından bölgede ciddi hasar meydana geldiğini anımsatan Berova, bölge insanının üretiminin devamlılığını sağlayabilmesi adına gereğinin yapılmasının önemine işaret etti.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise yanıt konuşmasında, orman yangınları konusunda temel yükümlülüğün Orman Dairesi’nde olduğunu dile getirdi.
İtfaiye Müdürlüğü ile Orman Dairesi’nin birlikte hareket ettiğine de değinen Şahali, entegre bir çalışmanın söz konusu olduğunu anlattı.

Hasipoğlu’nun gündemi Guterres belgesi idi
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Guterres Çerçeve Belgesi ile ilgili açıklaması” başlıklı gündem dışı konuşma yaptı.
Guterres Çerçevesi’nin Meclis’e açıklanmadığını söyleyen Hasipoğlu, ilgili çerçevenin halka ve gerekli çevrelere açıklanmamasının şeffaflık açısından yanlış olduğunu söyledi.
Hasipoğlu, “Bu belge önce Meclis’te tartışılmalı sonra Güney Kıbrıs’a teklifte bulunulmalıydı” dedi.

Oğuz, polislerin sorunlarını seslendirdi
UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, Polis Genel Müdürlüğü personelinin sorunlarını gündeme taşıdı.
Polis Genel Müdürlüğü’nün sadece belirli günlerde değil her zaman hatırlanması gerektiğini anlatan Oğuz, polis teşkilatındaki sorunların gündemde tutulması gerektiğini belirtti.

Polis mensuplarının emeklilik sorunlarına işaret eden Oğuz, polislerin çalışma saatlerinin daha uzun olduğunu belirtti.
Polis Genel Müdürlüğü kadrosunda 800 kişilik açık bulunduğunu, 340 polisin emekli olmaya hazırlandığını anlatan Oğuz, personel konusunun ivedi şekilde masaya yatırılması gerektiğini ekledi.

Arıklı: Dome Otel çökmek üzere
Yeniden Doğuş Partisi Başkanı Erhan Arıklı ise, “Vakıflar ve Dome Hotel” başlıklı konuşma yaptı.
Dome Hotel’in 10 yıllık kira sözleşmesinin bugün bittiğini kaydeden Arıklı, “Dome Hotel yapılmayan yatırımlar nedeniyle şu anda çökmek üzere, oraya en az 35 milyonluk yatırım yapmak lazım” dedi.
Arıklı, çalışan ve sendikadan oluşan yönetimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini  ve oteli iyi yönetmediğini savundu.
Gelinen aşamada Vakıfların ihaleye çıkmak istediğini, şu anki yönetimin de bu ihaleye katılabileceğini ancak yönetimin ilgili anlaşmanın olduğu gibi sürmesini istediğini kaydeden Arıklı, “Vakıfların hakkını yedirtmeyiz” ifadesini kullandı.
Konuşmaların tamamlanmasıyla yazılı ve sözlü sorulara geçildi ve Meclis Genel Kurulu dünkü oturumunu tamamladı.
Genel Kurul’un sonraki oturumu Pazartesi günü yapılacak.

Foto:MECLİS

Kafkas Derneği’nden anma programı

Kuzey Kıbrıs Kafkas Derneği, “21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü”nün 154. yıldönümü nedeniyle Pazar günü saat 14.00’de Girne Limanı’nda anma programı düzenleyecek.
Dernekten yapılan açıklamada, Girne Belediyesi binası karşısında bulunan açık alanda buluşularak toplu yürüyüş korteji oluşturulacağı, Girne Limanı’nda basın açıklaması yapıldıktan sonra denize çelenk bırakılacağı belirtildi.

Foto:YOK
Hemşirelik ve ebelik çalıştayı bugün 

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası bugün “I. Hemşirelik ve Ebelik Mesleğinde Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’’ yapacak.
Ebeler ve Hemşireler Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek Çalıştay, Golden Tulip Otel’de saat 10.00’da başlayacak.

Foto:YOK

“Kıbrıs Mitolojisi” Yayınlandı

Kıbrıslı Rum Ressam-Heykeltıraş Stass Paraskos'un “The Mythology of Cyprus” isimli kitabı, Galeri Kültür Yayınları tarafından Türkçeye çevrilerek “Kıbrıs Mitolojisi” adı altında yayınlandı. 
Kitaptan alıntıya göre; “Yunan Mitolojisindeki genel yaklaşıma ‘karşı duruş’ niteliğindeki çalışma, okuyucuyu eski Kıbrıslıların yaşamına doğru antik zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Kıbrıs halkbilimi ve gelenekleri üzerinde mitolojik etkileri inceliyor, zamanımıza kadar uzanan davranış biçimlerinin köklerini araştırıyor." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473