banner564

Ya memuriyet Ya da maaş

Hayvancılığın en çok geliştiği Karpaz bölgesinde Brucella’nın hızla yayıldığına dikkat çeken üreticiler, köylünün iflas noktasına geldiğini söyledi ve çare üretmemekle suçladığı hükümete öneride bulundu:

Ya memuriyet Ya da maaş
banner598

 Sonuç CEVİZCİ

Kuzey Kıbrıs’ta hayvancılığın en çok geliştiği Karpaz bölgesinde, zamanında önlem alınmadığı için Brucella hastalığının hızla yayıldığını ifade eden üreticiler, köylünün iflas noktasına geldiğini söylüyor. Üreticiler, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için “Devlet bize ya maaş bağlasın ya da hepimizi memur yazsın” diyerek hükümete öneri sunuyor... Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi programına katılan üreticilerin, hayvan hastalıkları ile ilgili söyledikleri şok etkisi yarattı.  
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Kaleburnu Köyü’nde 13 yıldır hayvan hastalıkları taramasının yapılmadığını belirterek, “Kıbrıs genelinde yüzde 2 olan Brucella hastalığı bu bölgede yüzde 30’lara ulaştı” diyerek olayın ciddiyetini ortaya koydu. Naimoğulları, köylülerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için damızlık hayvan verilmesinin şart olduğunu belirtti.

Yıllardır tarama yapılmadı
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu, Kaleburnu’nda 13 yıl boyunca hayvan hastalıkları taramasının yapılmadığını iddia etti. 
Hayvan hastalıklarının gittikçe çoğaldığını kaydeden Naimoğulları, “13 yıl bu köyde hayvan hastalıkları taraması yapılmadı. 13 yıl tarama yapmazsanız hayvan hastalıları çoğalır, bulaşır ve köylüyü bitirir” dedi. 
Geçen yıl hayvan hastalıkları ile ilgili proje başlattıklarını ifade eden Naimoğulları, elde ettikleri sonuçları açıkladı. 
Naimoğulları, “Kıbrıs genelinde yüzde 2 olan Brucella, Kaleburnu’nda yüzde 30, yine ülke genelinde yüzde 10’larda olan Visna hastalığı bölgede yüzde 35 civarında çıktı” dedi.

Hastalık bulaşmaya devam ediyor
Köylünün hayvanlarının yarı yarıya telef olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Bu köylü devlete sütünü dahi vermiyor. Kendi sütünü topluyor ve hellim yapıyor” dedi. Naimoğulları, damızlık hayvan için izin verilmesi gerektiğini de söyledi. 
Naimoğluları, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu köyde hayvancılıktan başka geçim kaynağı yok. Köylülere hayvan verilmek zorundadır. Halen daha yazılı verilmesine rağmen Tarım Bakanı, ‘damızlık hayvan getirmem’ diyor. Hayvan hastalıkları ile ilgili olarak biz de ikinci projenin başlamasına izin vermiyoruz. Hayvanları alınca teminat vermezseniz, hayvan vermezseniz insanların hali ne olacak.
Kaleburnu, Erenköy, Dipkarpaz’da hastalığın yoğun bir şekilde bulaşmaya devam ettiğini söyleyen Naimoğulları, “Bir yıldır yaptığımız hizmetler bitti. Mandıralarda bulaşma devam ediyor. Ne olacak? Günün sonunda hayvan kalmayacak” şeklinde konuştu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473