banner564

‘Yabancı askerler gitmeli’

Güney Kıbrıs’a giden Malta Başbakanı Muscat, müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu

‘Yabancı askerler gitmeli’
banner598
 Temaslarda bulunmak amacıyla dün Güney Kıbrıs’a giden Malta Başbakanı Joseph Muscat, resmi törenlerle karşılandı.
    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşen Muscat’ın, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, Brexit ve Avrupa’nın geleceğiyle ilgili konuları ele aldığı bildirildi.
    Görüşmenin ardından açıklamada bulunan konuk Muscat, ülkesinin Kıbrıs'ta yabancı orduların varlığını sona erdiren ve yeni nesillere yeni bir ülke iade edilmesi amacıyla yapılan çalışmaları desteklediğini söyledi.
    Başbakan Muscat ise, Malta'nın kendi sınırlı rolü çerçevesinde gerçekçi bir şekilde tüm taraflara müzakere masasına dönmeleri ve yılın başında yaşanan iyimserliğinin alevlendirmeyi destekleyeceğini söyledi.
     Anastasiades ile yapılan görüşme hakkında konuşan Başbakan Muscat, görüşme sırasında Brexit konusunu da ele aldıklarını ve bunun bir zamanlama meselesi ve Konsey tarafından hızlı tepki gösterilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti.
    Göç konusuna değinen Başbakan, “daha iddialı olmamız ve göç konusunun iç yönü üzerinde yeni fikirler tartışmak gerekir” şeklinde konuştu.
    Anastasiades'in Roma Antlaşması ile ilgili görüşünü paylaştığını ifade eden Başbakan Muscat “Beyaz Kitap (White Paper) büyük önem taşıyan olumlu bir gelişmedir ve yeni senaryoların hazırlanması için yol açılıyor” dedi.

Türk tarafını suçladı
 
   Rum lideri  Nikos Anastasiades de açıklamasında, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin mevcut aşamasının “kirik bir noktada” olduğunu söyledi ve 22 ay yoğun bir şekilde devam edilen sürecin devam edebilmesi amacıyla karşı karşıya gelen zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğini vurguladı.
   Anastasiades, anahtar konular olan güvenlik ve garantiler başlıklarının ele alınması beklenirken Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasını kiritik bir anda terk ettiğini iddia ederek bu gelişmeleri “üzücü” olarak niteledi. 
Anastasiades devamla, “Uğradığımız derin üzüntüye rağmen” diyaloğun hemen başlaması ve tüm altı başlık üzerinde müzakerelere bırakılan noktadan devam edilmesi” konusunda hazır olduğunu teyit etti.
    Anastasiades, Kıbrıs Rum tarafının “Kıbrıs Türk tarafı ve Türk tarafından müzakerelere olumlu katkıda bulunmalarını bekliyor” dedi ve bunun Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri çerçevesinde üstlendiği bir yükümlülük olduğunu da vurguladı.


Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2017, 10:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474