banner564

Yaralar sarılacak

Mesarya’yı bu kez kuraklık değil şiddetli yağışlar vurdu

Yaralar sarılacak
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Uzun yıllar kuraklık sıkıntısı yaşayan Mesarya köyleri, bu kez aşırı yağmurların mağduru oldu. Özellikle Erdemli Köyü’nde bazı evlerin ve mandıraların sular altında kaldığı, binalarda yıkılma ve hasarların olduğu ortaya çıktı. Bölgede maddi hasar oluşurken, su baskınları nedeniyle bazı evlerde eşyalar kullanılamaz hale geldi.
   Mandıralar bölgesinde ise hayvan üreticilerinin sağım makinaları, elektrikli cihazları, soğuk süt buzlukları zarar gördü. Öte yandan onlarca kümes hayvanı da sel suları nedeni ile telef oldu. 
Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler ve Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin ve Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları dün bölgede incelemelerde bulundu.
    Yapılan incelemeler sonrası Diyalog’a konuşan Karavezirler, yağmurdan mağdur olanlara yardım edileceğini söyledi. Gültekin de bölgede ciddi maddi hasarın meydana geldiğini, kaymakamlık olarak gerekeni yapacaklarını ifade etti. Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvancının tüm ekipmanlarının zarar gördüğünü söylerken, Erdemli Köy Muhtarı Kamil Şenocaklı da etkili olan aşırı yağış nedeni ile köyde ciddi bir mağduriyet yaşandığını ifade etti. Erdemli sakinleri ise büyük mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek, yetkililerin zararları karşılamasını istedi. 

Karavezirler: Yerinde inceledik
Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, su baskınlarının yaşandığı sırada belediye ekipleri ile halkın yanında bulunduğunu söyledi. Yiğitler, Erdemli ve Kırıkkale köylerinde su baskınları yaşandığını ifade eden Karavezirler, en çok zararı Erdemli’de yaşadıklarını söyledi. Erdemli’de 7 evin sular altında kaldığını belirten Karavezirler, birçok evin bahçe duvarları ve kümes hayvanlarının da zarar gördüğünü belirtti. Su baskınları yaşandığı sırada belediye olarak bölgede hızlı bir çalışma başlatarak, su tahliyesi yaptıklarını ifade eden Karavezirler, çalışmaların devam ettiğini, zarar gören evlerde ve yollarda temizlik çalışmaları yaptıklarını açıkladı.  
Karavezirler, elektrikli eşyaların tamiratlarının belediye tarafından yaptırılacağını ancak diğer maddi hasarlarla ilgili kaymakamlığın raporları doğrultusunda hareket edileceğinin altını çizdi. 

Gültekin: Zarar tespiti yapılacak
Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin de bölgede ciddi maddi hasarın meydana geldiğini söyledi. Gültekin yaşanan su baskınlarının dere yataklarına yapılan müdahaleler sonucunda yaşandığına dikkat çekerek, olası aşırı yağışlarla ilgili bölgede tedbir alma çalışmalarını başlattıklarını ifade etti. Gültekin, zarar tespiti yapacaklarını ve İçişleri Bakanlığına sunacakları raporlar doğrultusunda halkın mağduriyetinin giderileceğini kaydetti.

Naimoğulları: Ekipmanlar zarar gördü
Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise su baskınları sonucu süt sağım makinaları, buzluklar, jeneratörler ve daha birçok ekipmanın zarar gördüğünü ifade etti. Naimoğulları,“Bozulan buzluklar nedeni ile tonlarca sütü üretici dökmek zorunda kaldı. Yaşanan olaylar sonrasında gerekli mercilere haberler verildi ve zarar tespiti yapılıyor. Ümit ediyoruz ki yaşanan mağduriyet giderilir” dedi. Çok ciddi bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade eden Naimoğluları, böylesi bir durumun tekrardan yaşanıp insanların mağdur olmamasını dilediğini sözlerine ekledi.

Şenocaklı: Doğal afet yaşandı
Erdemli Köy Muhtarı Kamil Şenocaklı da etkili olan aşırı yağış nedeni ile köyde ciddi bir mağduriyet yaşandığını ifade etti. Şenocaklı, bölgede bir evin çökerek kullanılamaz hale geldiğini, bölgede ciddi bir doğal afet yaşandığını belirtti. Bölgede bazı ağılların da zarar gördüğünü söyleyen Şenocaklı, hasarların Kaymakamlık tarafından tespit edilerek giderileceğini söyledi. 

Bölge halkı ne dedi…

Aygün Emirkan:
Ben 1997 yılının Ekim ayının 8’inde bu durumu yaşamıştım, uzun yıllar sonra yeniden Ekim ayının 9’unda bu olayı yaşadım. Bölgeye Asfalt çalışması yapılırken yolu çok yükselttiklerini ve böylesi bir durumda evimi su basacağını söyledim ancak söylediklerimiz kulak ardı edildi. Buzdolabım, çamaşır makinam, koltuklarım ve daha birçok eşyam zarar gördü. Dileğim en kısa sürede zarar gören eşyalarımızın karşılanmasıdır. Böylesi bir olayın yeniden yaşanmaması için çalışma yapılmasını istiyoruz.

Mustafa Karagöl:
Evimizde hiçbir eşya sağlam kalmadı. Yataklar, koltuklar, elektrikli eşyalar ve yiyeceklerimiz kullanılamaz hale geldi. Aniden gelen sular nedeniyle canımızı zor kurtardık. Evimizin yanında bulunan duvar yıkılmamış olsaydı evimiz de çökecekti. Belediye başkanı ve kaymakam gelip incelemeler yaptı. Dileğimiz zararımızın karşılanmasıdır. Bu olayın tekrardan yaşanmaması adına çalışmalar yapılmasını istiyoruz.

Halit Eşmene:
Yağan yağmur bölgemize felaket getirdi. Benim evim yüksekte olduğu için zarar görmedi ancak köyde birçok kişi mağdur oldu. Yalnızca bahçemde bulunan kümes hayvanları telef oldu. 90 civarı hayvanım sel sularından boğularak öldü. Bu olayların tekrar yaşanmaması adına çalışmalar yapılmasını istiyoruz. İnşallah kısa sürede zararlarımız karşılanır.

Ahmet Vuruşkan:
Yaşanan doğal afet karşısında mağdur olduk. Soğuk süt buzluğum, makinalarım, yemlerim mahvoldu.
Defalarca bu yolu yükseltmemeleri için uyarılarda bulundum ancak yine yaptılar. Akan sular kaçış yolu olarak benim ağılıma döndü. Birçok makinam zarar gördü. Soğuk zincir süt buzluğum yandı ve içerisindeki süt çöpe gitti. Dileğim bu zararımızın karşılanmasıdır.

Ayşe Şefketoğlu:
Şimdiye kadar ilk kez böyle yağmur ve böyle su gördüm. Bölgemizde ciddi bir mağduriyet yaşandı. Yukarıda taş ocaklarından gelen su doğrudan köyün içine geldi. Yaşanan su baskınları nedeni ile evimin ön kapısından giren sular arka kapıdan çıktı. Evde ne yatak kaldı ne yorgan hepsi ıslandı. Gece saatlerinden beri hala temizlik ile uğraşıyoruz. İsteğimiz zarar gören kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesidir.

Nermin Hasdağ: 
Çamurlu sular önce evimin arka bahçesinde birikti. Evimin arka kapısının önüne biriken yağmurla gelen pislikler nedeni ile kapının yarısına kadar su birikti. Daha sonra kapı dayanamadı ve açıldı. Bahçede biriken bütün su evimin içine girdi. Evde eşyalarım çok fazla zarar görmese de çamurlu sular evin batıp çıkmasına yetti. Halılarım kilimlerim kirlendi. Yaşanan bu olayın yeniden yaşanmaması adına çalışmalar yapılması ve zarar görenlerin zararlarının giderilmesini istiyorum. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474