banner564

Yeni bir dünya rekoru - 2 bin 671 kişi adaylık başvurusu yaptı

191 bin seçmeni olan KKTC’de; belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve azalık için 2 bin 671 kişi adaylık başvurusu yaptı

Yeni bir dünya rekoru - 2 bin 671 kişi adaylık başvurusu yaptı
banner598

Kıbrıs Türk halkı, 24 Haziran Pazar günü, 1974’ten sonra 11’inci kez, dört yıl boyunca görev yapacak belediye başkanlarını, meclis üyelerini, muhtarları ve ihtiyar heyeti üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulunun dün açıkladığı resmi rakamlara göre, 191 bin seçmeni olan KKTC’de; 111 kişi belediye başkanlığı, bin 92 kişi belediye meclis üyeliği, 425 kişi muhtar adaylığı ve bin 43 kişi de ihtiyar heyeti üyeliği için başvuru yaptı.

Toplam aday sayısının 2 bin 671’e ulaştığı bu tablonun ardından Kuzey Kıbrıs, kişi başına düşen araç, dernek, üniversitenin ardından yeni bir dünya rekoruna aday oldu.

734 sandıkta oy kullanılacak
KKTC’de 191 bin 153 kayıtlı seçmenin 734 sandıkta oy kullanacağı 24 Haziran’daki yerel seçimde, 28 belediye başkanlığı için 111 aday yarışacak. Ayrıca 1092 belediye meclis üyesi adayı arasından 280’i, 425 muhtar adayı arasından 184’ü ve 1043 ihtiyar heyeti üyesi adayı arasından 596’sı seçilecek.

Propaganda 23 Haziran’da sona eriyor
Siyasi partiler, aylar öncesinden başladıkları seçim çalışmalarını son hafta yoğunlaştırdı.
YSK’nın ilan ettiği seçim takvimi uyarınca 4 Haziran’da başlayan resmi dönemi, seçimden bir gün önce yani 23 Haziran Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecek.

Partiler ve adaylar
Belediye başkanlıkları için hükümeti oluşturan dört parti CTP, HP, TDP ve DP ile muhalefet partileri UBP ve YDP aday gösterirken, meclis üyelikleri için yapılacak seçimde bu partiler yanında muhalefet partilerinden TKP-YG adayları da yarışacak.
Siyasi partiler, bazı belediyelerde ya bağımsız adaylara, ya da diğer partilerin adaylarına destek belirtti. Özellikle hükümeti oluşturan siyasi partilerin seçim hazırlıkları döneminde işbirliği arayışları çerçevesinde bazı belediyelerde ittifaklar oluşturuldu.
24 Haziran seçimlerinin bağımsız kulvarında yer alan 63 başkan adayı, 13 de meclis üyesi adayı var.
TAK muhabirinin parti yetkilerinden derlediği bilgilere göre, CTP 14 belediyede belediye başkanlığı, 27 belediyede meclis üyeliği için aday gösterdi.
HP, 5 yerde belediye başkanlığı, 14 yerde meclis üyeliği için gösterdiği adaylarıyla seçimde yer aldı.
TDP, 3 belediye başkanı adayı yanında 5 belediyede meclis üyeliği için adaylarıyla seçim yarışında.
DP’nin ise 4 yerde belediye başkanlığı, 7 yerde de meclis üyeliği için adayları bulunuyor.
Ana muhalefet UBP, yerel seçimde en fazla aday gösteren parti niteliğini taşıyor. 28 belediyenin 20’sinde belediye başkanlığına adaylarıyla katılacak olan UBP, 28 belediyenin tümünde meclis üyeleriyle de yarıştaki yerini aldı. 7 yerde bağımsız başkan adaylarını destekleyeceğini duyuran UBP, sadece Yenierenköy Belediye Başkanlığı için tavır belirlemedi.
YDP, 1 yerde belediye başkanlığı, 15 yerde meclis üyeliği için aday gösterdi. 9 yerde ise bağımsız belediye başkanlarını destekleyecek.
TKP-YG’nin, 3 belediyede meclis üyeliği için adayları var. 2 yerde HP, 1 yerde CTP adaylarına destek belirten TKP-YG, 5 yerde ise bağımsız adaylardan yana tavır koydu.

İki başkan yeniden aday değil

KKTC'de halen görevde bulunan 28 belediye başkanından Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ile Yenierenköy Belediyesi’nde ise istifalar sonrasında YSK tarafından vekaleten başkanlık görevine getirilen Ali Nalbant bu seçimde aday değil.
Geri kalan 25 başkan ise yeniden aday. Daha önce bağımsız aday olarak seçim kazanan Hasan Sadıkoğlu, 24 Haziran seçimlerinde UBP adayı olarak seçmenden oy isteyecek.
2014'te CTP adayı olarak seçimi kazanan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu da bu kez UBP adayı olarak göreve talip.
Yine 2014'te CTP'den seçim kazanan Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ise bağımsız aday oldu.

5 başkan kadın aday
Yasa gereği siyasi partilerin belediye meclis üyelikleri adaylarında yüzde 30 cinsiyet kotası uygulanırken, 111 belediye başkanı adayından sadece 5 kadın aday var.
Dipkarpaz’da HP’den Havva Elkovan, İskele’de TDP’den Cemaliye Soğancı, Lefkoşa’da DP’den Gencay Eroğlu, Yenierenköy’de bağımsız Canan Mimar, Yeniboğaziçi’nde de bağımsız Şeyda Luckinger kadın başkan adayları.
Öte yandan, Vadili, Girne ve Yenierenköy 7’şer başkan adayıyla en çok adaylı seçimin yapılacağı belediyeler olacak.
Yeniboğaziçi, Alsancak ve Çatalköy’de başkan adaylarının tümünün bağımsız olması da seçimin dikkat çeken ayrılarından biri. 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2018, 03:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473