banner564

Yiğitler'de 'Gafgarıt' Festivali

Yiğitler’deki etkinlikte Gafgarıt, palüze, sucuk, pastelli, katmer, gullurikya, şamişi, gollifa, buğday tatlısı ve gafgarıt turşusu peynir ekmek gibi tüketildi

Yiğitler'de 'Gafgarıt' Festivali
banner598
Alıcısı çok


Melin DOBRAN

Yiğitler Kadınlar Derneği ve Değirmenlik Belediyesi işbirliği ile bu yıl 6’ncısı düzenlenen Yiğitler Gafgarıt Festivali düzenlendi. Festivale akın eden vatandaşlar hem alışveriş yaptı hem de Kıbrıs kültürüne özgü ürünleri yemenin tadını çıkardı. Yiğitler Köyü’nde kurulan stantlarda gafgarıt, palüze, sucuk, pastelli, katmer, gullurikya, şamişi, gollifa, buğday tatlısı ve gafgarıt turşusu satışa sunuldu. Festival’de Akdoğan Kadınlar Korosu, Lefkoşa Folk-Der, Değirmenlik Halk Dansları gösteri sunarken, Mor Işıklar, Grup Saki ve Arda Gündüz – Mustafa Alkapon ikilisi Kıbrıs şarkılarıyla kulakların pasını sildi.

Yorgancıoğlu: her yıl kutlanmalı
Festivali ziyaret eden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu tür festivallerin, insanların bir araya gelerek ve de yöresel ürünlerin piyasaya sunulmasına imkan sağladığını kaydetti ve her yıl kutlanması dileğinde bulundu.
Yiğitler Köyü muhtarı Raşit Özsağlam, köyde 12 yıldır kadınların emeği ile çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini ve bu emeğin unutulamayacağını ifade etti.


Esnaf satışlardan memnun
Diyalog’a konuşan esnaf, gafgarıt bitkisini dağlardan topladığını ve temizlenmesinin oldukça zahmetli olduğunu söyledi. Esnaf, satışların çok iyi gittiğini ve 25 Liradan satılan gafgarıtın alıcısının çok olduğunu ifade etti. Kıbrıs kültürünün kaybolmak üzere olduğunu dile getiren esnaf, böyle etkinliklerle gençlerin kültürünü tanıdığını söyledi.

Mümüş Aras
“Festivale bu yıl katıldım. Gafgarıt bitkisini dağlardan topladık. Çok dikenli bir bitkidir. Ayıklaması ve temizlemesi oldukça zordur. Toplayıp paketlediğimiz gafgarıtın bir kısmını sattık.”

Eşref Günerman
“Satışlarımız çok şükür iyi gitti. Festivale ilk defa katılıyoruz. Burada Kabak böreği, bıldırcın yumurtası, taze sıkılmış portakal suyu ve waffle satıyoruz. Festivalin olması ve katılımın yoğun olması çok güzel. Hem satışlarımız iyi gitti, hem de halk Kıbrıs’a özgü yiyecekleri aldılar.”

Gülay Tok
“Köyde festival olduğunda katılıyoruz. Gafgarıtı dağlardan topluyoruz ve soyması zahmetli bir iştir. Satışlarımız çok iyi gitti. Geçen yıl da satışlarımızdan memnun kalmıştık. Gafgarıt oldukça faydalı ve doğaldır. Gafgarıtı kızartıp yiyebilirsiniz, taze baklayla veya etle pişirebilirsiniz. Bezelye yemeğinin içerisine atıp birlikte pişirebilirsiniz.”

Ayşe Ozanalp
“Festivale ilk kez katılıyoruz. Pastelli ve palüze yapıyoruz. Her ikisini de yapmak oldukça zahmetlidir. Kıbrıs’a özgü ürünlerin tanıtımı için yapılan festivalleri çok faydalı buluyoruz. Nenelerimizden öğrendiğimiz Kıbrıs ürünlerini, neredeyse yeni nesil bilmiyor. Onlar da festivallere katılarak, kültürümüzü öğrenmiş oluyor. Çok iyi satış yaptık çok memnunuz.”

Melek Keskiner
“Kıbrıs’a özgü ürünlerin alıcısı var. İlk defa katılmamıza rağmen satışlarımız iyi gitti. Ürünleri bilmeyenler alıp tadına baktı. Gullurikya ve buğday tatlısı sattık. Böyle etkinlikler düzenlendikçe kültürümüz de unutulmaz. Bu tür çalışmalar devam etmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473