banner564

Yıllardır çözülemiyor

Gazimağusa Limanı’nda boşaltılan dökme yükler hem çevre kirliliği yaratıyor hem de insan sağlığını tehdit ediyor

Yıllardır çözülemiyor
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa Limanı’nda açık alanda boşaltılan dökme yükler büyük bir çevre kirliliğinin yanı sıra  başta liman çalışanları olmak üzere bölgede yaşayan  vatandaşın sağlığını da ciddi şekilde tehdit ediyor. Diyalog muhabirine ulaşan vatandaşlar, açık alanda boşaltılan dökme yüklerden meydana gelen tozun kendilerini ciddi şekilde rahatsız ettiğini dile getirdi.

Emin: Yıllardır mücadelesini veriyoruz
Diyalog muhabirinin konu ile ilgili görüşlerine başvurduğu Gümrük Çalışanları  Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkanı Erol Emin, dökme yüklerin limanın kronik bir sorunu olduğunu ve yıllardır Gazimağusa’daki tüm örgütler ile bunun mücadelesini verdiklerini söyledi.  Geçici hükümet ve sonraki hükümetler tarafından tedbir alınacağına dair kendilerine söz verildiğini ancak bugüne kadar heniz bir adım atılamadığını belirten Emin, Gazimağusa Limanı’nın gelmiş geçmiş tüm hükümetler tarafından ihmal edildiğini savundu.

Önümüzde ciddi bir tehlike daha var
Bu yıl yaşanan kuraklık nedeni ile limana yüzbinlerce tonluk kuru yük yani arpa ve buğdayın geleceğini belirten Emin, Gazimağusa Limanı’nda nefes dahi alınmakta zorlanılacağını savundu. Dökme yükler boşaltıldığı esnada çıkan toz duman arasında rıhtımda durabilmenin asla mümkün olmadığını anlatan Emin, çevre dairesi ile tabibler birliğinin yapmış olduğu tahliller sonucunda, bu yüklerin açıkta boşaltılması esnasında çıkan toz dumanın insan sağlığına ciddi şekilde zararlı olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi.

Özelleştirme çözüm değil
Limandaki sorunların çözümünün özelleştirme olarak görüldüğünü belirten Emin, özelleştirmenin bir çözüm olmadığını, tek çözümün bir master plan ile Gazimağusa Limanı’nın halka kazandırılması olduğunu ifade ederek, “Ercan Havalimanımızdan sonra Gazimağusa Limanımızıda kaybetmeyelim” şeklinde konuştu.

Atai: Yükler Konteynırlar içerisinde taşınmalıdır
Konu ile ilgili Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan Mağusa Suriçi Derneği(MASDER) Başkan Yardımcısı Serdar Atai ise dökme yüklerin bir an önce sonlandırılmasını istediklerini ifade etti. Yüklerin kesinlikle konteynırlar içerisinde taşınması gerektiğine dikkat çeken Atai, limanın bir bölümünün sırf turizm limanına dönüştürülmesini, yolcu gemileri ile limana turistlerin taşınmasını ve düzenli olarka gelen bu turistler sayesinde suriçi esnafına düzenli para akışının sağlanmasını istediklerini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2016, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473