banner564

Yol haritası belli  

Taşeronların taleplerini dinleyen Tatar, “Uzun vadede yerli işgücü olanaklarının artırılmasını, dışarıya bağımlılığın azaltılmasını istiyoruz” dedi

Yol haritası belli  
banner598

Raif UZKAN  
Osman Amca başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği yönetimini kabul eden Başbakan Ersin Tatar, uzun vadede yerli işgücü olanaklarının artırılması ve bu anlamda dışarıya bağımlılığın azaltılmasını istediklerini söyledi.
Kabulde Osman Amca, Birliğin hükümetten taleplerini içeren ve dağıtımı Maliye, İçişleri, Çalışma ve Ulaştırma Bakanlıklarına da yapılan yazıyı sundu.
Amca kabulde yaptığı konuşmada üçüncü ülke vatandaşlarının ülkede karın tokluğuna çalışıp kazandıkları parayı da ülke dışına çıkardığını belirtti ve yapılacak bir düzenlemeyle yabancı işçilerin kademeli olarak belli bir müddet sonra KKTC’den çıkarılması ve azaltılması gerektiğini belirtti.
Üçüncü ülke vatandaşları yerine dili, dini, ırkı Kıbrıs’a daha uygun olan Türkiye’den işçilerin adada çalışmasının daha doğru bir uygulama olacağını savunan Amca, iki çalışma bakanının bu konuyu karşılıklı oturup çözebileceğini, ülkedeki işverenlerin üçüncü ülkeden insanları yetiştirmek için ayrıca vakit harcama lüksü bulunmadığını ifade etti.
İnşaat sektöründe başıboşluk ve kontrolsüzlük nedeniyle kayıt dışılığının fazla olduğunu savunan Amca, polisin aldığı önlemlerin artarak devam etmesini istedi.
Taşeronlar Birliği üyelerinin Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergi ödemelerinde zorluklar yaşadığını anlatan Amca, bu konularda da genel bir af veya bu kalemlerin ödenebilmesini kolaylaştırma beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Tatar: Sıkıntıların çözümü için çalışılıyor
Başbakan Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun bu konularda çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, ihtiyaç duyulan sektörlerde çalışacak yerli personel bulunamamasından dolayı bu tür sorunların yaşandığını anlattı.
Hem dil hem kültür açısından TC’den işçi getirmenin daha doğru olacağı görüşüne katıldığını, fakat serbest piyasa ekonomilerinde işi yapabilecek elemanların istihdam edildiğini belirten Tatar, uzun vadede yerli işgücü olanaklarının artırılması ve bu anlamda dışarıya bağımlılığın azaltılmasını istediklerini söyledi.
Kayıt dışılığın önlenmesiyle haksız rekabetin ortadan kalkmasının doğru orantılı olacağını belirten Tatar, yabancı işçinin nitelikli olmasının da iş barışı için önemli olduğunu vurguladı.

“Engellilere destek verilecek…”
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu ile görüşerek, kurulun çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Yapılan açıklamaya göre, Başbakan Ersin Tatar  Günay Kibrit  Başkanlığındaki Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu üyelerini kabul ederek görüştü.
Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devlet yapısı gereği ve sosyal devlet anlayışıyla insanlarına sahip çıkmak ve sıkıntıları aşmak için elinden gelen her türlü desteği vermek durumunda olduğunu söyledi.
Engelli Hizmetleri Koordinasyon Koordinatörü Günay Kibrit de, Sağlık Bakanlığı’nın, Sağlık Kurulu değerlendirme yönetmenliği konusunun da çok önemli olduğunu belirtti. Kibrit, yönetmeliğin 1974 yılından kalma olduğunu ve birçok eksiklikleri bulunduğuna dikkat çekti.
2019 yılının Şubat ayında Türkiye’de geçen değişiklikle oradaki yasayı uyarlamaya çalıştıklarını anlatan Kibrit, bütün paydaş dairelerdeki tüzüklere de atıfta bulunarak  gerekli çalışmanın yapıldığını anlattı.

“Yerli üretim daha da gelişmeli”
Bu arada Başbakan Ersin Tatar, dün görüştüğü Mobilya Sanayiciler Derneği başkan ve üyeleriyle görüşmesinde, yerli üretimin daha da gelişmesinin önemine vurgu yaptı. Yapılan açıklamaya göre, Tatar bugün Hüseyin Ciddi başkanlığındaki Mobilya Sanayiciler Derneği heyetini kabul ederek, görüştü. Mobilya sektörünün içinde bulunduğu durumun ele alındığı görüşmede konuşan Başbakan Ersin Tatar, mobilya sektörünün gelişen bir sektör olduğunu belirterek, kendisinin Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde 6 girişimcinin Mersin’de birlikte mağaza açtığını anımsattı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde birçok gelişmenin yaşandığını, yerli üreticilerin yeni yapılan binalara mobilya verdiğini söyleyen Başbakan Tatar, markalaşmanın önemine işaret etti.
Hüseyin Ciddi  ise ziyarette yaptığı konuşmada, Başbakan Tatar’a yeni görevinde başarılar diledi ve sektörün içinde bulunduğu sorunları aktarmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini anlattı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473