banner564

Yüklü zam geliyor

Türkiye’deki sıkıntıya paralel olarak KKTC’de göz, nöroloji,  iç hastalıkları için gerekli olan ilaçlar ve bazı antibiyotikler bulunamıyor

Yüklü zam geliyor
banner598

 Suna ERDEN

   Türkiye’de yaşanan ilaç krizi Kuzey Kıbrıs’a da yansıdı. Döviz artışına oranla ilaç fiyatlarının yeniden belirlenmesini isteyen Türkiye’deki üretici ve ithalatçı firmalar, 15 Ocak’tan itibaren depolarına kilit vurdular. 
   İlaç fiyatlarının yeniden belirlenmesini talep eden firmalar,  ay sonuna kadar bekleyişe geçerken Türkiye’de hükümet şimdilik sessiz kaldı. Bu durum ilaç ithalatının yüzde 70’ini Türkiye’den yapan Kuzey Kıbrıs’ı da olumsuz yönde etkiledi.
   Enfeksiyon ilaçlarında yaşanan kriz geçtiğimiz Cumartesi günü büyük ölçüde çözülürken, nöroloji ve iç hastalıkları için gerekli olan Refresh, Salofalk, Macrol, Sinemet, Relpax, Dostinex, Unisom gibi kritik ilaçlar, önemli ağrı kesiciler, sürekli kullanılan birçok antibiyotik çoğu eczanede bulunmuyor.
Diyalog’a konuşan eczacılar Türkiye’deki ilaç krizinin çözülmesini beklediklerini ifade ederken,  öyle ya da böyle büyük bir zammın kapıda olduğunu ifade etti. 

Eczacılar ne dedi?

Aşar Ustaoğlu (Eczane işletmecisi):
Şu anda piyasada ilaç sıkıntısı var. Bunun esas nedeni geçtiğimiz ağustos ayında dövizde yaşanan kur artışıdır. İlaç sanayisi, devletten fiyat artışı talep ediyor. Dövizin artışına oranla bir zam talep etti. Türkiye’de hükümet şimdilik bu talebi geçiştiriyor. Sanırım mart ayında yapılacak yerel seçimler bekleniyor. 
Türkiye’de hükümetin ilaç sanayicilerinin taleplerini bekletmesi nedeni ile kriz oluştu. Şimdiki fiyatlarla piyasada olmak istemeyen sanayiciler, ithalatı durdurdu. Türkiye’de muadil yani eşdeğer ilaç üretilmesi için yerli sanayiye teşvik vermeye kalkıştı ancak bu konuda başarı sağlanamadı. 
Kuzey Kıbrıs ilaç ithalatının yüzde 70’şini Türkiye’den yaptığı ve orada kriz yaşandığı için burada da ilaç kıtlığı had safhaya çıktı. 
Kış aylarında olduğumuz için grip oldukça yaygın. Ancak grip hastalığında kullanılan bazı antibiyotikler, astım ilacı gibi acil ilaçlar piyasada yok denecek kadar az. Bazı önemli ağrı kesiciler de de kıtlık yaşanıyor. Bazı vitamin ilaçlarında da sıkıntı var. 
Şu anda Türkiye’de ilaç depoları 15 Ocak’tan itibaren satışı durdurdu.  İlaç firmaları Ocak sonuna kadar taleplerinin yerine gelmesini bekliyor. Türkiye hükümetinin nasıl bir adım atacağı bilinmiyor.  Ancak hükümet bir yerde ilaç firmalarının artış talebini kabul etmek zorundadır. Sanırım seçimlerin bitmesi bekleniyor. Öyle ya da böyle ilaca muazzam bir zam kapıda… 

Şükrü Mehmet Kaplan (Eczane İşletmecisi):
Kuzey Kıbrıs, ilacı Türkiye, Avrupa ve diğer üçüncü dünya ülkelerinden ithal ediyor. Ancak en büyük ithalat Türkiye’den yapılıyor. Bu nedenle Türkiye’de yaşanacak bir sorun bizi de etkiliyor. Zaman zaman ilaç sıkıntıları yaşanıyor. Şimdi de belli ilaçlarda sıkıntılar vardır. Döviz ile ya da ekonominin şu anki yapısı ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Şu anda Türkiye var gücüyle ilaçların fiyatlarını sabit tutmaya çalışıyor. Bu işin sonu nereye varır bilinmez. Bekliyoruz. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474