banner564

Yüzde 83’ü hipertansiyondan

KKTC’de son 6 yılda yaklaşık bin 500 kişinin inme geçirdiği belirtildi

Yüzde 83’ü hipertansiyondan
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
“29 Ekim Dünya İnme Günü” kapsamında Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi. 
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar’ın söz aldığı basın toplantısında Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle nöroloji uzmanları da hazır bulundu.
KKTC’de son 6 yılda yaklaşık bin 500 kişinin inme geçirdiği, inme geçirenlerin yüzde 83’ünün hipertansiyon hastası olduğu açıklandı. 
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, inmenin zamanla yarışılan bir hastalık olduğunu, tedavinin başarısının da zamanla bağlantılı olduğunu kaydederek, halkın inme belirtileri konusunda bilinçli olmasını istedi.
Faiz Sucuoğlu, inmede zamanla yarışıldığını, tedavinin başarısının zamana bağlı olduğunu kaydederek, “İnme belirtileri olan kişi hemen sağlık merkezine ulaştırmalı. Halkın bu konuda uyanık olmalı” dedi.
Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kamu spotu hazırladığını, bunun da televizyonda yer aldığını söyledi.
Bakan Sucuoğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji ekibine de teşekkür ederek, bu servisin topluma büyük hizmet verdiğini belirtti.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar ise, inmenin hayatı tehdit eden ve hastada özre neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu kaydederek, “Dakikalar bizim için çok önemlidir” dedi.
İnme geçirenler için ilk 4,5 saatin çok kritik olduğunu vurgulayan Bakan Sucuoğlu ve Usar, kişilerin gecikmeden hastaneye ulaştırılması gerektiğini kaydetti; halka inme belirtileri konusunda bilinçli olma çağrısı yaptı.

En sık görülen belirtileri…
İnmenin beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonrası ortaya çıktığını ifade eden Usar, inmenin en sık görülen belirtilerini söyle sıraladı:
“Konuşma ve anlamada bozukluk, vücudun bir kısmının duyarsızlaşması, güçsüzlüğü, yürüyüş bozuklukları, baş dönmesi, denge kaybı veya açıklanamayan düşmeler, görme kaybı, bir veya her iki gözde ani görme kaybı veya görme azalması, şiddetli ve ani başlangıçlı baş ağrısı, yemek yeme, yutma sorunları.”

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2016, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474