banner564

Zivaniya dünyaya tanıtılacak

Kıbrıs’ta üretilen zivaniya KKTC makamları tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün olarak tescil edildi

Zivaniya dünyaya tanıtılacak
banner598
Venedik döneminden beri Kıbrıs’ta üretilen zivania/zivaniya KKTC makamları tarafından Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün olarak tescil edildi.
Zivaniya’ya ilişkin Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün Adları Tescil Belgesi, Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitliği Dairesi Müdürü Ahmet Nergiz tarafından Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı’ya, KTSO’da düzenlenen tanıtım etkinliğinde takdim edildi.
Belgenin, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nde geçerliliği yok ancak, TC Türk Patent Enistitüsü’ne başvuru ve AB’de girişim başlatılması için bir adım sayılıyor. 
Coğrafi İşaret Belgesi ile birlikte zivaniya içkisine standart getirilecek bunun yanında Güney Kıbrıs’tan ithalat için ise Sanayi Odası bünyesinde oluşturulacak Zivaniya Denetleme Kurulu’ndan izin alınması gerekecek.

Tescil verilen üçüncü ürün oldu
KTSO’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada Ali Çıralı, zivaniyanın, hellim ve viskiden sonra KKTC makamları tarafından coğrafi tescil verilen üçüncü ürün olduğunu belirtti.
Coğrafi işaret tescilin “yöresel kalınmanın anahtarı” konumuna geldiğini ifade eden Çıralı, “Zivaniya belki de çok kısa bir süreçte, dünya piyasalarında aranan ve ekonomik değeri yüksek olan bir ürün haline gelecektir” dedi.
Ali Çıralı, coğrafi tescil sürecinde yardımcı olan kuruluşların temsilcileri ve sürece sponsor olan Mey İçki Sanayi Ltd.’ye teşekkür etti.
Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitliği Dairesi Müdürü Ahmet Nergiz ise Coğrafi İşaret ve Geleneksel Özellikli Ürün Adlarının Korunması Yasası hakkında bilgi verdi ve yasanın Avrupa Birliği yasalarıyla uyum içerisinde olduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474