banner564

Zor bir seçim olacak

Kadınlara yüzde 30’luk kota geliyor ama Kadın Kolu başkanları adaylık düşünmüyor

Zor bir seçim olacak
banner598
Pelin YÜKSELAY
Seçim Yasası üzerindeki çalışmalar sürerken, aday listesinde kadınlara yüzde 30’luk kota düşüncesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Diyalog’un görüşlerine başvurduğu CTP Kadın Örgütü Başkanı Çelen Özkaynak “Bugünkü şartlarda doğru bir karardır”derken, şu an için adaylık düşünmediğini belirtti. 
Kotanın gerekli olduğunu ifade eden  DP Kadın Kolları Başkanı Esen Yalın Aktoprak da aday olmayacağını kaydetti.
UBP Kadın Kolları Başkanı Nükte Olgun ise “Kotaya taraftar olan bir insan değilim ancak ülke şartlarında buna mecbur kalıyoruz” diyerek, genel seçimlerde adaylık düşünmediğini söyledi. Görüşler şöyle:

Olgun: Adaylık düşüncem yok
Seçim Yasası henüz geçmedi ama yüzde 30 kadın kotasının görüşüldüğünü biliyoruz. Açıkçası ben kotaya taraftar olan bir insan değilim ancak ülke şartlarında buna mecbur kalıyoruz. Şahsen ben kota olsa da olmasa da aday olmayı düşünmüyorum. Partimizdeki kadınları aday olma noktasında tabii ki destekleyeceğim ve elimden gelenin fazlasını yapacağım. Gönül ister ki kota olmadan birçok kadın aday çıkarabilelim. Meclisimizde görev yaptıklarına tanık olabilelim. Ben ilerleyen zamanlarda kadınlarımızın talebi de artacaktır diye düşünüyorum. Bunun yanında yeni seçim yasası ile sonuçların geç açıklanacağını biliyoruz. Çarşaf listeye geçilecek ve hem oy kullanma hem de sayma daha meşakkatli olacak. Bölgeselliği ortadan kaldırmak için bu şarttı ve zamanla sistem oturacak, iyi bir sonuç alınacak diye ummaktayım. 

Nükte Olgun kimdir?
Lise mezunuyum. İş Bankası emeklisiyim. 58 yaşındayım. İki çocuğum, iki de torunum var. Kadınların Meclis’te daha fazla yer aldığını görmek en büyük hedefim.

Aktoprak: Kotayı destekliyorum
Ben yüzde 30 kadın kotasını desteliyorum. Kadınlarımızın Meclis’te daha fazla yer alması ve söz sahibi olması için bu kotanın gerekli olduğuna ve yeni seçim yasasının meclisten geçmesi halinde hayırlı uğurlu olacağına inanıyorum. Kadınların daha fazla Meclis’te olması, en önemli gayem. Seçimlerde aday olmayı düşünmüyorum ama günü gelince konuşulur, karar verilir. Dediğim gibi Meclis’in yeni seçim yasasına önem vermesini be bir an önce geçmesini arzuluyorum. 

Esen Yalın Aktoprak kimdir? 
1957 doğumluyum, 60 yaşındayım. Lefkoşa’da doğdum ve uzun yıllar eğitimci olarak çalıştım, Yükseköğrenim müfettişliğinden emekli oldum. Şu an birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almaktayım.

Özkaynak: Kota adaylıkta, seçimde değil
Yüzde 30 kota adaylıktadır. Seçimde herkes istediğini seçebilir, seçimde kota yoktur. Yüzde 30 kota sistemi aday listelerini etkileyecek. Bu, Meclis’e girecek olan vekillerin yüzde 30’unun kadın olacağı anlamına gelmiyor. Bu kota sistemini olumlu buluyorum. Bunun 2. Adımı da toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam olarak oturduğu noktada kotanın kalkması ve kadınların Meclis’te olmasıdır. Kota geçici bir önlemdir. Şu an için evet gereklidir ama bu ömrümüzün sonuna kadar bu kotayla kalacağız demek değildir, kalmamalıdır da. Adaylığım konusunda da net olarak şunu söylemeliyim ki, şu an öyle bir düşüncem yok. Sonuçların geç çıkması noktasındaysa evet artık seçimlerde büyük emek gerekecek. Tek liste olacağından ve karma oy da kullanılacağından sayım işlemi zor olacak. Çok büyük zorluklarla karşılaşılacağına ben de inanıyorum. 

Çelen Özkaynak kimdir? 
1969 Lefkoşa doğumluyum. 16 yıl boyunca bankacılık yaptım. Bankacılıktan sonra şube müdürlüğünden ayrıldım. Kendime bir iş yeri açtım. Takı, tasarım ve el sanatları. Ancak kayıt dışı ekonomiyle daha fazla mücadele edemedim ve iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Şu an Girne Belediyesi’nde takı tasarımı ve el sanatları alanında kurs veriyorum. Aynı zamanda Dikmen Belediyesi Meclis üyesiyim. İki çocuk sahibiyim.

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2017, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474