banner564

Zoraki dans

Akıncı, Rum tarafının bugüne kadar Güven Yaratıcı konularda dahi uzlaşmadığını ayrıntılarıyla anlatarak Anastasiadis'le yemeğe gitti

Zoraki dans
banner598
Raif UZKAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de akşam yemeği için bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Akıncı dün Serdarlı’da katıldığı etkinlikte, Rum tarafının bugüne kadar Güven Yaratıcı konularda dahi uzlaşmadığını ayrıntılarıyla anlattı. Akıncı akşamki yemeğe gitmeden bir nevi Rum lidere mesaj gönderdi. Liderlerin dün akşam ki yemeklerinden sonra kısa bir açıklama yapıldı.
Ledra Palace Otel’de sosyal bir buluşmada bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmesinde Kıbrıs sorununda bundan sonra izlenecek yol hakkında yapıcı bir diyalog gerçekleştiği bildirildi.
Yaklaşık 4 buçuk saat süren akşam yemeğinin ardından BM sözcülüğünün yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin önümüzdeki günlerde yurtdışında olması beklenen her iki liderle temaslarını sürdürüp, müzakerelerin devamına zemin hazırlamaya çalışacağı kaydedildi.

Doğal gaz ve gerginlik
Akıncı, 5’inci Serdarlı Sestaları Şenliği’nde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Göreve geldiği tarihten itibaren, iki yıllık müzakere sürecinde pek çok noktada uzlaşılar sağladıklarını, çözüme belki de geçmişte olmadığı kadar yaklaşıldığını kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin bu süreçte ciddi adımlar atığını kaydetti.
Gelinen noktada halen uzlaşma bekleyen konuların bulunduğunu, bunların aşılamayacak konular olmadığını kaydeden Akıncı, ancak yaz girişinde Kıbrıs Rum tarafının adanın Güney’inde doğal gaz için kazı yapması gündeme gelebileceğini, dolayısıyla 2014’de yaşanan gerginliklerin yeniden gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. 2018 Şubat ayında Kıbrıs Rum Kesiminde seçimlerin yapılacağından seçim yarışının gün geçtikçe kızışacağını, Nisan ve Mayıs ayında ciddi gelişmeler sağlanmadığı takdirde, bu işin Mart 2018’e kadar sarkacağını kaydeden Akıncı, “Ondan sonraki sürecin daha da sıkıntılı olacağını görmek için müneccim olmaya gerek yoktur” dedi.

“Bir yere varıp varamayacağımız ortaya çıkacaktır”
Müzakerelerin yeniden başlaması halinde, Birleşmiş Milletler’in mekik diplomasisini daha verimli yapmasıyla “Nisan veya Mayıs aylarında bir yere varıp varılamayacağının” ortaya çıkacağını kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türkler için siyasi eşitlik, güvenlik ve özgürlük içeren bir çözüm planını halkın onayına gönül rahatlığı ile sunabileceğini, aksi halde toplum olarak yeniden bir değerlendirme yapılması gerekeceğini ifade etti. 

Güven arttırıcı önlemler
Güven arttırıcı önlemelerin iki yıl önce kapsamlı çözümün kolaylaştırılması amacıyla gündeme getirildiğini ifade eden Akıncı, bugün, tartışılmakta olan güven arttırıcı önlemleri yaşama geçirilmesi için gündeme getirdiğini ifade etti.

Mobil telefonlar
İki yıl önce mobil telefon operatörlerinin her iki tarafta da hizmet verebilmesi yönünde Kıbrıs Rum Liderliği ile karar aldıklarını ifade eden Akıncı, aşılamaz denen tüm teknik sorunların aşılmasına rağmen, Kıbrıs Rum tarafının, KKTC’deki operatörlerle işbirliğinin yapılmasını yasaklayan bir yasası nedeniyle, bu konunun ileriyle götürülemediğini kaydetti.
Konunun tekrardan gündeme getirilmesi üzerine Kıbrıs Rum tarafından iki sim kartlı telefon kullanılması yönünde öneri yapıldığın kaydeden Akıncı, bunun bireysel bir çözüm olduğunu, kalıcı bir çözüm olmadığını, Kıbrıs Türk tarafının toplumlar arası işbirliğinden yana olduğunu, iki tarafı çözüme yaklaştıracak unsurun işbirliği olduğunu savunduğunu kaydetti.

Elektrik şebekeleri
Elektrik şebekelerinin kalıcı olarak bağlanması konusuna da değinen Akıncı, konuyu gündeme getirdiği zaman, Kıbrıs Rum tarafının tutumunun, “zaten ihtiyacınız olduğu zaman size elektrik satıyoruz” şeklinde olduğunu, ancak Terazi’deki elektrik santralinde meydana gelen patlamadan sonra Güney Kıbrıs’a elektrik verildiğini hatırlatmaktan kaçındıklarını kaydetti.
Akıncı, şebekelerin kalıcı olarak birleştirilmesinin, iki taraftaki şebekenin yükünün hafiflemesi buna bağlı olarak güneş enerjisinden daha çok faydalanması, fiyatların düşmesi, elektrik kesintilerinin hissedilmemesi anlamına geldiğini, bunları her iki tarafın uzmanlarının söylediğini kaydetti. 

“Varlığını görmezden gelemezsiniz”
Akıncı, “Bir varlığı tanımayabilirsiniz, bizim sizden zaten böyle bir talebimiz yok, KKTC’yi ve makamlarını çözüm olmadan tanıyın diye bir dayatmamız da yok, ama varlığını görmezden gelemezsiniz. Tanımasanız da bu ülkenin okulu, itfaiyesi, polisi, ve Cumhurbaşkanı var ki oturup karşılıklı konuşuyorsunuz” dedi.

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi liderlere destek verdi 
İki liderin 19.30’da başlayan akşam yemeği öncesinde İki Toplumlu Barış İnisiyatifi Ledra Palaca Otel önüne saat 19.00’da gelerek liderlere çözüm yönünde destek belirtti. Yaklaşık 50 kişilik Barış İnisiyatifi topluluğunu BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar karşıladı. İnisiyatif temsilcileri Eide’ye “hemen çözüm ve barış istencini” iletirken, en uygun çözüm formülüne ulaşılabilmesi adına Eide’den liderlere yardımcı olmasını istediler.
İnisiyatif tarafından hazırlanan ortak açıklamada, liderlerin sosyal etkinliğinin selamlandığı ve bunun yeniden görüşmeye hazır oldukları anlamına geldiği savunuldu. Açıklamada ayrıca liderlerin tüm önemli konuları çözme yönündeki acil ihtiyaca olabilecek en kısa sürede cevap vermeleri de istendi.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2017, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474