banner564

Vounous Uluslararası Pişmiş Toprak sergisi ziyarete açıldı

Çatalköy Belediyesi tarafından düzenlenen Vounous Uluslararası Pişmiş Toprak sergisi ziyarete açıldı

Vounous Uluslararası Pişmiş Toprak sergisi ziyarete açıldı
banner598

Ömer KADİROĞLU
Çatalköy Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen ve büyük bir ses getiren Vounous Uluslararası Pişmiş Toprak sergisi Lefkoşa’da Bedestende sergiye açıldı. Serginin açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Sanatçılar ve sanatseverler katıldı. 
Ülkeden kaçırılan tarihi eserlerin replikalarının yer aldığı sergi 30 Kasım Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek. Sergi açılışında Rauf Ersenal, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından sergilenen eserler ziyaret edildi. 
Rauf Ersenal
Sempozyumu çerçevesinde hazırlanan eserlerin sergi açılışında konuşan Rauf Ersenal, hazırlanan eserlerle, ülkeden koparılan bağlarının yapay da olsa yeniden yaratıldığını anlattı. 
Ersenal, kültürel mirasın ülkeden kaçırılmasına tepki olarak bu etkinliklerin yapıldığını ifade ederek, hedeflerinin burada üretilen eserlerle Çatalköy’de açık hava müzesi açmak olduğunu söyledi. Ersenal, ayrıca Bronz Çağı eğitim merkezini de devlet desteği ile açmak istediklerini kaydetti. 
Tarihi eserleri yaşatmak istiyoruz
Mehmet Hulusioğlu
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu da, sempozyum ve sergiye emek veren sanatçılara teşekkür ederek, sempozyumda üretilen eserlerle bugün sergi açıldığını söyledi. Vounous projesinin değerli bir proje olduğunu ifade eden Hulusioğlu, tarihi mekânları gün yüzüne çıkarmanın önemli olduğunu, ayrıca kaçırılan eserlere dikkat çekmek ve devlet tarafından geri istenmesi adına bu projelere sahip çıktıklarını kaydetti. 
Hulusioğlu, Atölye oluşturmak için çalışma yaptıklarını da ifade ederek, devlet ile işbirliği içinde kültürü ve tarihi eserleri yaşatmak istediklerini vurguladı.
Mustafa Akıncı: Destek olmak ödevimizdir
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da ikinci defa düzenlenen sempozyumun takdire şayan bir proje ve işbirliği olduğunu söyledi. Akıncı, yurtdışından ve ülkeden gelen sanatçıların çamura hayat ve can verdiğini belirterek, projenin, yurtdışından katılan sanatçılar da dikkate alındığında ülke tanıtımına değerli bir katkı olduğunu ifade etti. 
   Bu projedeki eserlerin kitapçık haline getirilebileceğini ayrıca elektronik ortama aktarılabileceğini ifade eden Akıncı, eserlerin katalogda toplanabileceğini, projenin güzel bir iş olduğunu bu yüzden destek olmanın bir ödev olduğunu söyledi. 
   Akıncı, ülkenin bilinen 11 bin yıllık bir kısmı olduğunu ve yurtdışına kaçırılan eserler olduğunu belirterek, bu konuda bilinç oluşturmak için gerçekleştirilen sempozyumun güzel bir çalışma olduğunu kaydetti. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473