banner564

‘Acil anlaşma şart’

Eski milletvekillerinden Erdal Süreç “Kıbrıslı Türkler güney ve kuzey arasında pastelli gibi ezilmeye mahkûmdur” dedi

‘Acil anlaşma şart’
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY

   Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin eski milletvekillerinden Erdal Süreç, Kuzey Kıbrıs’ta kişisel çıkarların devlet ve toplumsal çıkarların önüne geçtiğini söyledi.
   Diyalog’a konuşan Süreç, “Kıbrıslı Türkler güney ve kuzey arasında pastelli gibi ezilmeye mahkûmdur” diyerek, Kıbrıs sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirtti.
   Süreç, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:

Soru: KKTC 1983 yılında kuruldu. Aradan geçen 35 yılda KKTC gelmesi gereken yere gelebildi mi? Gelemediyse sebepleri nedir?
Erdal Süreç: KKTC 35 yılda hem gelmesi gereken yere gelmedi, hem de kendine has birçok özelliğini yitirdi. Uygulanan yanlış politikalar bunun temel nedenidir. En önemli olan yanlışlar uygulanan Nüfus politikası; yaratılan bozuk ve çıkara dayalı bir zemine oturtulan statükonun korunmaya çalışılmasıdır. Bunun yanında partizanlıklar; Devlet parti bütünleştirme yarışı; Usulsüzlüğe yasa dışılığa ve sömürüye göz yumulması; Ekonomiye ve planlamaya önem verilmemesi, KKTC’nin tanınmayacağı bilinmesine rağmen uygulanan dış politikanın aynen sürdürülmeye çalışılması da diğer önemli nedenlerdir.

Soru: Sizce 35 yılda yapılması gerekenler nelerdi? Neden daha sağlıklı bir devlet yapısı oluşturulamadı?

Erdal Süreç: Neden sağlıklı bir Devlet yapısı kurulmadı çünkü kişisel ve zümresel çıkarlar, devlet ve toplum çıkarlarının hep önüne geçmiş ganimet kültürü her şeyi yok etmiştir. Yapısal sorunlar siyasetin hiçbir zaman önceliği olmamıştır. Bütün bu geçeklerle yukarda belirttiğim sorunlara çözüm gündeme gelmediği sürece de daha iyiye gitme olanağı yoktur. Bir de BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs’la ilgili kararları orda durdukça KKTC halkı güney ve kuzey arasında pastelli gibi ezilmeye mahkumdur.

Soru: KKTC’nin en önemli sorunları nelerdir?

Erdal Süreç: En önemli sorunlar Kıbrıs sorunundaki belirsizlik ve çıkmaz; Ekonomi ve TL kullanımından doğan hayat pahalılığı. Nüfus politikası ile artan adli vakalar ve sosyal sorunlar ile Trafik cinayet ve çılgınlığı, birçok konuda yapılması gereken ancak siyasetin ürkerek yavaştan aldığı reformlardır.

Soru: Gelinen aşamada KKTC’nin güçlendirilerek devam etmesinden yana mısınız? Yoksa  “bu kadar yeter” deyip, Kıbrıs’ın birleşmesini mi istersiniz?

Erdal Süreç: Kesinlikle yaşadığımız bunca yıllık gerçekler Kıbrıs da bir anlaşmayı gerekli kılıyor. Kıbrıs’ta iki Bölgeli Federal bir barış ve anlaşmaya acil ihtiyaç vardır. Ne Kendimizi ne de her gün eriyen Kıbrıs Türkünü aldatmayalım bugünkü Politikalar devam ettikçe Kıbrıs Türkü dışında herkes kazanıyor ve kazanacaktır.

Yarın: Mehmet Civa
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473