banner564

Meclis göreve

Trafik suçlarına karşı ‘etkin önlemlerin’ alınmasını isteyen vatandaşlar “Geciken her gün insanımıza ve milli servete yönelik zararı artırıyor” diyor

Meclis göreve
banner598

 Ömer KADİOĞLU


   Kuzey Kıbrıs’ta hızla artan ve ülkenin kanayan yarası haline gelen trafik suçları karşısında acil önlem çağrısı yapan vatandaşlar, denetimlerin artırılması ve cezaların caydırıcı hale getirilmesi konusunda iktidarıyla, muhalefetiyle tüm partileri göreve çağırıyor.
   “Kırmızı ışıkta duran sürücü kalmadı… Aşırı sürat ve aşırı alkollü vaziyette araç kullananların sayısı hızla artıyor” diyen vatandaşlar, acilen önlem alınmaması halinde bu tür suçların daha da artacağını belirtiyor, Meclis’in en kısa sürede ‘trafik’ başlığı altında toplanmasını ve etkili kararlar almasını istiyor.

Vatandaşlar ne dedi?..

Deniz Mevlütoğlu:
Trafik cezaları KKTC’de maalesef caydırıcı değildir. Alkollü araç kullananlar, aşırı sürat yapanlar veya telefonda konuşanlar caydırıcı olmayan cezalarla işleme tabi tutulup ya para cezası ödüyor ya da hiç bir şey ödemeden kurtuluyor. Güney Kıbrıs’ta alkollü veya hız limitini aşarak araç kullanan kişilerin ehliyetlerinin iptal edildiğini duyuyoruz. Burada ise üç kez aynı suçtan yakalanırsan ehliyet iptal oluyor. Bence trafik suçlarında caydırıcı cezalar uygulanmalıdır ki bir kez ceza alan kişi ikinci defa aynı suçu işlemekten korksun.

Berk Bağrıkara:
KKTC’de trafik kurallarının yeterli ancak denetimlerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Trafikte seyahat ederken bütün kurallara uyuyorum. Trafik kurallarını ihlal edenler araç kullanırken telefonda konuşan, emniyet kemeri takmayan, aşırı sürat veya alkollü araç kullanan kişilerin önlenebilmesi için cezaların yeterli olmadığını düşünüyorum.

Mehmet Yılmaz:
KKTC’de bazı trafik cezalarının caydırıcı bazılarının ise yetersiz olduğu kanaatindeyim. Örneğin hız aşımlarında yeterli cezalar uygulanmadığını düşünüyorum. Trafikte işlenen suçların azaltılması ve kazaların önlenebilmesi adına cezaların yeteri kadar caydırıcı olmadığını düşünüyorum. İşlenen trafik suçlarının önlenebilmesi adına cezaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Emrah Kanal:
KKTC’de trafik cezalarının caydırıcı olmadığını sanıyorum. Cezaların caydırıcı olmaması bir yana torpili olanlar cezalarını sildiriyor ve cezadan kurtuluyor. Bu durumun kesinlikle olmaması gerekiyor. İşlenen suç büyük bir suç ise ehliyet iptali olması lazımdır. Cep telefonu araç kullanırken dikkat dağıtıyor ve büyük tehlikelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Güney Kıbrıs’a geçildiği zaman tüm kurallara uyuluyor ancak Kıbrıs’ın Kuzeyinde kurallar sürekli ihlal ediliyor.

Gürbüz Zeybekçi:
KKTC’de trafik suçlarına belirlenen cezaların caydırıcı olmadığı kanaatindeyim. Asgari ücretle geçinen kişilerin geçimi çok zor bir hal aldı ve bu nedenle cezaların parasal olarak değil de ehliyet puanlarında bir düzenleme yapılabilir. İşlenen suçlarda ehliyet iptalleri olabilir.

Özerk Göçmen:
Trafik cezaları bence caydırıcı değildir. Cezalar için belirlenen para miktarı değil de ehliyetin iptali veya yüksek puan düşüşleri olması gerekiyor. Katı kurallar sürücülere bir korku verebileceğini düşünüyorum. Cezalarda bir düzenleme yapılarak caydırıcı hale getirilmesi halinde hem trafik suçlarında azalma hem de trafik kazalarında ciddi bir oranda düşüş olacağı inancındayım.

İbrahim Özer:
Trafik cezaları benim görüşüme göre caydırıcıdır. Ancak burada tek sorun cezalar değildir. Trafikteki esas sorun sistemsizlik, Devletin yeterli düzenlemeler yapamaması ve sürücülerin açıkgözlük alışkanlıklarıdır. Trafikte bugün hemen herkesin karşılaştığı açıkgöz sürücüler nedeni ile zor anlar yaşanabiliyor. Açıkgözlük yapmaya çalışan sürücüler kısa yoldan kendilerini trafik akışının önüne geçirmeye çalışıyor bu nedenle de daha ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu konuda ehliyet alınırken daha sıkı düşünülmeli ve ehliyet almak isteyenler çok daha katı bir eğitimden geçmelidir.

Abdürrahim Dinç:
KKTC’deki trafik cezalarının yeterince caydırıcı olduğunu düşünüyorum ancak kazaların önlenmesi ve suç oranının düşmesi adında cezaların daha da arttırılması gerektiği inancındayım. Telefonla konuşmak, emniyet kemeri takmamak, aşırı sürat veya alkollü araç kullanma gibi suçlar ülkede sıklıkla işlenen trafik suçlarıdır ve bunlar için belirlenen cezalar suçun işlenmesine önleyici değildir. Bu suçların cezalarının yeniden yapılandırılması gerektiği kanısındayım.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474