banner564

‘Bütçemizi zorluyor’

Lefkoşa’da kurulan açık pazarda salatalık 25, kabak 20 liradan satışa sunuldu; alım gücü düşen vatandaş yine dert yandı

‘Bütçemizi zorluyor’
banner598

Aslıhan ÜNVER
Merkez Lefkoşa’da kurulan açık pazarda kabak, salatalık, domates gibi ürünlerin fiyatı geçtiğimiz günlere nazaran düştü. Geçtiğimiz hafta kilosu 30 lira olan kabak 20, fiyatı 45 liraya kadar çıkan salatalık ise 25 liradan tezgâha kondu. Fiyatlarda bir nebze düşüş olsa da vatandaş,  bütçelerinin zorlandığını söyledi. Pazar esnafı ise üretim maliyetlerinin arttığını, bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. 
Ne dediler?
Mehmet Bahar
“Pazarda kendi yetiştirdiğim ürünleri satıyorum. Üreticiler tohum, gübre ve benzin fiyatlarından çok etkileniyor. Gübre fiyatları geçen seneye göre 10 kat artmış durumda. Tüm ürünler çok pahalı. Her geçen gün her şeye zam geliyor. Asgari ücrete zam geldi fakat hemen ardından ekmek, tüp, benzin gibi birçok temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatı yükseldi. Vatandaşlar fiyatlardan şikâyetçi ama üreticilere destek yok bu nedenle bizler de istemeyerek yüksek fiyatlarda satış yapmak durumunda kalıyoruz.” 
Vacit Davulcu:
“Pazar esnafıyım. Pazardaki ürünlerin pahalı olmasının nedeni esnafı zor duruma düşüren komisyonculardır. Emeğe saygı yok. Maalesef ki küçük ölçekli esnaf sadece karnını doyurmak için ticaret yapıyor. Komisyoncular stok yapıyor. Salatalığın kilosu 30,patatesin kilosu 15 lira oldu. Vatandaşı düşünen kimse yok.”
Havana Solmaz:
“Pazarda kendi ürünlerimi satıyorum. Bu hafta havaların güzel olmasıyla birlikte fiyatlar geçen haftaya göre daha hesaplı. Pazardaki en pahalı ürünler domates ve salatalık, pahalılığın nedeni dökümler azaldı. Gübre ve tohum fiyatları da çok yüksek olmasıyla beraber maalesef ki fiyat pahalılığı da halkımıza yansıyor.  Girdiler çok yüksek olduğu için ne yazık ki fiyatlar da yüksek çıkıyor.”
Havva Özsarı:
“Pazardaki fiyatlar, bu hafta geçen haftalara göre biraz daha hesaplı, geçen haftalar çok pahalıydı. Vatandaşlar istediği ürünleri rahatlıkla alamıyor. Asgari ücret yüksek olsa da fiyatlar çok pahalı. Alım gücümüz düştü. Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor. Yetkililer fiyatları denetlemeli, vatandaşın sesini duysunlar. ”
Behire Rezzakoğlu:
“Alışveriş yapmak için geldim ama fiyatlar çok pahalı. Pazara geldiğimizde fiyat pahalılığından dolayı hiçbir ürün alamadan geri dönüyoruz. Fiyatlar cep yakıyor, istediğim ürünleri alamıyorum. Eskiden uygun fiyatlı ve bol ürün alınabiliyordu şimdi, uygun fiyatlı ürün bulmak çok zor. Herkes kendine göre fiyat koyuyor. Bu zamanda geçinmek çok zor, vatandaş geçinemiyor. Pazarda denetim yok Yetkililer denetim yapmalı.”


Pazar yerinde dün bazı ürünlerin fiyatları şöyleydi;

Patates: 10 lira
Salatalık: 25 lira
Domates: 15 lira
Muz: 15 lira
Elma: 9 lira
Kereviz: 7 lira
Patlıcan: 30 lira
Biber: 30 lira
Enginar:  tane 5 lira
Havuç: 6 lira
Pırasa: 5 lira
Kolokas: 25 lira
Kestane: 80 lira
Avokado: 20 lira
Kivi: 25 lira
Armut: 18 lira
Hurma: 20 lira
Kabak: 20 lira
Karnabahar: 10 lira
Nar: 12 lira
Portakal: 7 lira
Soğan: 3.50 lira

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474