banner564

“Topluma moral olur”

KTSO Başkanı Avunduk, kamuda tasarrufun siyasi partilerden, bakanlıklardan, Cumhuriyet Meclisi’nden başlaması gerektiğini belirtti

“Topluma moral olur”
banner598

 Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) dün, oda konferans salonunda Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ve Kalkınma Bankası Başkanı Mustafa Besim ile banka yetkililerinin katıldığı üye toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile KTSO Başkanı Candan Avunduk birer konuşma yaptı.
KTSO Başkanı Avunduk konuşmasında, özellikle kamuda tasarrufun en üstten, siyasi partilerden, bakanlıklardan, Cumhuriyet Meclisi’nden başlaması gerektiğine değindi.
Avunduk bunun toplumsal motivasyon ve algı açısından önemli olduğuna dikkati çekerek, “Geçtiğimiz günlerde ithal gelen bazı ürünlerin ya satılmadığı depolandığı, ve/veya marketlerde satılmadığı/depolandığı haberlerini hep beraber izledik. Ancak Kıbrıs Türk sanayicisi üretimini durdurmamış her şeye rağmen çarşıda malını eksik bırakmamıştır. Buradan hareketle dışa bağımlılığın, azaltılması ve en aza indirilmesi ancak ve ancak üreten ve ürettirilen bir sanayi ile gerçekleşebilecektir” dedi.
Avunduk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ne yazık ki KKTC’deki hükümetlerin TL’deki değer kaybına yönelik kullanabileceği piyasa enstrümanları sınırlıdır ve bu gerçekler ışığında değerlendirme yapılması gereklidir.
Geçtiğimiz günlerde hükümetin açıklamış olduğu önlemlerin yaşanan olumsuzluğu ortadan kaldırmasını beklememekteyiz. Ancak bireylerin alım güçlerinde yaşanmakta olan kayıp oranının, bir nebze azaltılması ve bir rahatlama imkânı yaratılması bu aşamada önemlidir. 
Bu kapsamda kamuda gelir artırıcı ve tasarruf önlemleriyle kamu yatırımlarının artırılması, yerli üretimin korunması ve geliştirilmesi, turizm ve yükseköğrenim gelirlerinin artırılması ve ihracatın geliştirilmesi esas amaçlar olmalıdır.”

Nami: TL’nin değer kaybı alım gücümüzü düşürdü
Bakan Özdil Nami KTSÖ üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, hükümet olarak kısa vadeli çözümler değil, daha uzun soluklu çözümleri hayata koymaları gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade etti. Özdil Nami, “Bizim dışımızda gelişse de TL’nin değer kaybı alım gücümüzü düşürdü. İktidar olarak 144 ülke arasında 114. sırada olan bir ekonomiyi devraldık. Rekabet gücümüzün zayıflığı ortada. Teşvikler, krediler üretimin artırılması için yapılacak çalışmalar bunların hepsi Türkiye ile oturulup iyice konuşulmalı. Bu toplantı bu açıdan da önemli” diye konuştu.
Cazip kredilendirme olanakları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Nami, devletin elinde Kalkınma Bankası ve Kobigem gibi değerli kuruluşların olduğuna ve bunların iyi çalıştığına değindi.

Kablo ve yenilenebilir enerji
Özdil Nami, enerji kapasitemize ve kullanılan enerji miktarlarına değinerek, enerji üretiminin dolar üzerinden alınan fosil yakıtın yakılmasıyla elde edildiğine işaret ederek, “Bu yüksek maliyetli enerjiden kurtulmak için Kıb-Tek ile görüşmeler yaptık. Yeni yatırımlar gündemimizde ama bu yatırımlar eskisi gibi olmayacak. Türkiye ile enterkonnekte kablo bağlantısı ve yenilenebilir güneş enerjisi. Güneş zengini bir ülkeyiz. Türkiye ile bu konuda çalışıyoruz” diye konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473