banner564

‘Çok sık hükümet değişiyor’

Tanju Arabacıoğlu’na göre, KKTC’nin en büyük sorunu siyasi istikrarsızlık

‘Çok sık hükümet değişiyor’
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kuzey Kıbrıs’ın önemli siyasilerinden biri olan eski bakanlardan, DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu’nun eşi Tanju Arabacıoğlu bu hafta Diyalog’a konuk oldu.
   Ülkede en önemli sorunun siyasi istikrarsızlık olduğunu belirten Arabacıoğlu, trafik kazalarının da toplumsal bir sorun haline geldiğini belirtiyor ve bu konuda daha caydırıcı önlemler alınmasını öneriyor.
   Tanju Arabacıoğlu’na yönelik sorularımız ve yanıtları şöyle: 
   Soru:Size göre KKTC ‘nin en büyük sorunu nedir? Çözümü nasıl olur?
   Yanıt: KKTC deki en büyük sorun siyasi istikrarsızlıktır. Çok sık hükümet değişmesi, liyakata göre görevlendirmelerin olmaması toplum motivasyonunu etkiler. Başlanmış projeler yarım kalır.
   Ayrıca Kıbrıs konusundaki belirsizlik de önemli bir sorundur .Çözüm için istikrarlı hükümetlerin gelmesi gereklidir. Kıbrıs konusunun çözümü  ise belirsizliğin ortadan kalkmasıdır.
Eğitim çok önemli
   Soru:Trafik konusunda ne düşünüyorsunuz?
   Yanıt: Trafik toplumsal bir sorundur ve tüm fertlerin sosyal yaşantısını etkilemektedir. Sürücüden, altyapı yetersizliğinden, eğitimden, denetimden, araçlardan, araç sayısından kaynaklanan sorunlar vardır. 
  Bu sorunlara çare üretmek amacıyla bir merkez oluşturulmasına rağmen henüz çözüm getirilememiştir. Bu konuda yapılabileceklerin en başında eğitim gelmektedir. Eğitim aile içerisinde, okulda,şöför okullarında olmalı;hatta sıkca trafik suçu işleyenler  puan ve  para cezası yanında tekrar tekrar eğitime alınmalıdırlar. 

   Soru:Adli suçlarda ciddi artışların olduğu görülüyor. Sizce bu durumun nedenleri nelerdir ? Suç ve suçluları önlemek için neler yapılabilir?
   Yanıt: Adli suçlarda artış ve çeşitlilik olmasının en önemli nedeni  bana göre nüfus artışıdır. Nüfus artarken de farklı kültürlerden, özellikle gençlerden oluşan bir yapıya sahip olduk.Üüniversitelerde okuyan çok sayıda öğrenci mevcut.
   İşsizlik, hayal kırıklıkları, televizyon dizileri ve filimler, internetten izlenen şiddet içerikli videolar... Birçok gencimiz kurgu ile gerçeği ayırt edememektedir. Dizilerdeki karakteri taklit ederek suç işlemektedirler. Bu konuda da eğitim çok önemlidir. Eğitim yine ailede başlayıp okulda ve sosyal yaşam içerisinde devam etmelidir.
Sebzeler ne kadar güvenli?
   Soru:Yediğiniz sebzelerden aldığınız etlerden, tavuklardan ne kadar eminsiniz? Yeterince sağlıklı olduğuna güveniyor musunuz?
   Yanıt: Gıda güvenliğiyle ilgili  güven  veya güvensizlik konusunda yorum yapabilmem için elimde bir takım verilerin olması gerekmektedir. Medyadan okuduğum kadarıyla ülkeye gelen veya ülkede üretilerek halkın tüketimine sunulan ürünlerin nereden geldiği ve denetim raporlarının daha şeffaf olarak halkın bilgisine sunulması ve bu konuda yasal düzenlemenin yapılması gerektiği inancındayım.
   Soru: Çocukların, gençlerin gidebileceği, aileleriyle vakit geçirebilecekleri parklar , luna parklarımız yok. Bu kapsamda sizce neler yapılabilir?
   Yanıt: Parkların,yeşil alanların çoğaltılması; sosyal,kültürel ve sportif faaliyetlerin yapılabileceği yerlerin sayıca artması gerekmektedir. 
   Çocuklarımız aileleriyle,gençlerimizin de arkadaşlarıyla kaliteli zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2017, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473