banner564

Birçok derde deva

Diyetisyen Hatice Baygut, sarımsağın eski Mısırlılardan beri ilaç olarak kullanıldığına vurgu yaparak beslenmedeki rolünü ve sağlıktaki önemine vurgu yaptı

Birçok derde deva
banner598
 

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut sarımsağın eski Mısırlılardan beri ilaç olarak kullanıldığını söyleyerek, beslenmede ve sağlıktaki önemine vurgu yaptı.

Uzm. Diyetisyen Hatice Baygut, “Sarımsak, eski Mısırlılardan beri ilaç olarak kullanılmış bir besindir. Kokusu çoğu kişiyi rahatsız etse de sarımsak  yemeklerimize kattığı lezzet ve küçük yapısına rağmen 33 çesit kükürtlü bileşik, 17 çesit aminoasit,  potasyum, selenyum ve çinko barındırması onu önemli kılıyor. 1920' lerde İsveçli bilim adamların sarımsağın içerisindeki alliin kimyasalını ayrıştırmalarıyla sarımsağın yararları fark edilmiştir. Alliin ezildiğinde sarımsağın kokusundan ve iyileştirici özelliginden sorumlu olan alisine dönüştüğü belirlenmiştir” dedi.      

 

Kalbi de koruyor

Sarımsağın kalbi koruyucu sayısız yararı vardır diyen Baygut, Trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini azaltmakta olduğunu, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi gösterildiğini belirtti. Ayrıca, damar içinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp krizi riskini azalttığı da sözlerine ekledi.

 

Bakterilere karşı savaşıyor

Sarımsağın antiseptik ve antibakteriyel etkisi yüzyıllar öncesinden fark edilmiş olduğunu belirten YDÜ Hastanesi Başdiyetisyeni Uzm.Hatice Baygut. Yapılan çalışmalar, sarımsağın etken maddesi olan allisinin soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısı, sinüzit ve bronşit gibi çesitli rahatsızlıklara neden olan bakterilere karşı savaştığını göstermekte olduğunu vurgulayarak  Sarımsağı  tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değindi;

 

Tüketirken nelere dikkat edilmeli

*Eğer sarımsağı yiyemiyorsanız sarımsak kapsüllerini deneyebilirsiniz.

*Keskin kokusunu azaltmak için besinlerle çiğ olarak karıştırıp yiyebilirsiniz.

*Sarımsağa uygulanan pişirme işlemi içerisindeki etken maddelerin azalmasına neden olur. Yapılan çalışmalarda çiğ olarak tüketilen sarımsağın biyoyararlılığının daha fazla olduğu saptanmıştır. .

*İçerisinde bulunan sülfürden dolayı (dialil sülfid) bazı kişilerde mide kramplarına (midede gaz oluşmasından dolayı) neden olabilir.

*Pıhtılaşmayı engelleyici özelliğinden dolayı pıhtılaşma engelleyici (antikoagülan) ilaç kullananlar mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

*Sarımsağın besin değerini korumak için hava alacak şekilde serin ve kuru yerde saklanmalı buzdolabına konmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 03:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474