banner564

50 kişi terfi etti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından ilk Yüksek Askeri Şura toplantısı yapıldı

50 kişi terfi etti
banner598

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından ilk Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı öncesinde Yüksek Askeri Şura üyeleri ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, deftere şunları yazdı: "Bölgesel ve küresel düzeyde kritik gelişmeler yaşadığımız bir dönemde gerçekleştirdiğimiz toplantımızın (YAŞ), FETÖ ve PKK başta olmak üzere milli güvenliğimizi tehdit eden tüm örgütlere karşı mücadelede ülkemizi daha da güçlendireceğine inanıyorum."
Ziyaretin ardından şura, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantı 2,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Yüksek Askeri Şura'nın yeni üyeleri olarak toplantıya ilk kez katıldı.
Hulusi Akar daha önce Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı Şura'da bu kez Milli Savunma Bakanı göreviyle yer aldı.  Orgeneral Yaşar Güler Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Ümit Dündar da Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla ilk kez YAŞ'ta görev yaptı. 

Şura'nın yapısındaki değişiklikler
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ardından Şura'nın görev ve yapısına ilişkin değişikliğe gidildi. Başbakanlık kurumunun olmadığı ve bazı bakanlıkların birleştiği yeni sistemde Şura üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, cumhurbaşkanı yardımcıları, Hazine ve Maliye Bakanı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarından oluştu.
Cumhurbaşkanının gerekli gördüğü hallerde Yüksek Askeri Şura toplantılarına katılıp başkanlık etmesi, katılamadığı durumlarda Şura'nın cumhurbaşkanı yardımcısı başkanlığında toplanması da kararlaştırıldı.

Afrin komutanı, orgeneral oldu
Toplantıda, 30 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 9 general/amiral bir üst rütbeye, 41 albay ise general/amiralliğe yükseltildi. 13 generalin görev süreleri 1 yıl, 383 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatıldı.12 general/amiral kadrosuzluktan emekliye sevk edildi.
Halen 215 olan general ve amiral sayısı 244 oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal oramiralliğe, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel orgeneralliğe, Tümgeneral Kemal Yeni ve Tümgeneral Sinan Yayla korgeneralliğe, tuğgeneraller Levent Ergün, Mustafa Oğuz ve Ahmet Ercan Çorbacı tümgeneralliğe, Tuğbay Albay İbrahim Özden Koçer ile Rafet Dalkıran tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Kalın: Kritik dönem
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında, YAŞ Toplantısı'nda alınan kararları açıkladı. Sözcü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anıtkabir ziyaretinde ifade ettiği gibi toplantının Türkiye'nin kritik sınamalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) büyük bir özveriyle, profesyonellik ve kahramanlıkla yürüttüğü mücadelenin devamı mahiyetinde terfilerle ilgili kararların alındığını anlatan Kalın, diğer terfilerin Cumhurbaşkanlığının web sitesinde yayınlanacağını dile getirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473