banner564

Aç kalmamak için

Eksi 20 derecede, donan çayda ilkel yöntemlerle balık avlıyorlar

Aç kalmamak için
banner598

Van'ın Çaldıran ilçesinde vatandaşlar, eksi 20 dereceye rağmen donmuş çayda balık avlıyor.

İlçeye bağlı Oruçlu köyü yakınından geçen Onbahis çay, aşırı soğuk nedeniyle yer yer dondu. Geçimini balıkçılıkla sürdüren bazı köylüler de eksi 20 dereceye rağmen ilkel yöntemlerle balık avlamaya çalışıyor.

   Donan çayın yüzeyini kıran kimi balıkçılar, tahtaların altına bağladıkları bidonlarla, kimi de ilkel sal ve harmanda sapları yaymaya yarayan ''dirgen'' olarak tanımlanan demir çatalla balık avlayarak, günlük nafakasını çıkarma mücadelesi veriyor.

 

Buna mecburuz

 

  Balıkçılardan Ahmet Beyaz, sisli ve puslu havalarda balıkların suyun derinliklerine gittiğini, açık ve güneşli günlerde ise yüzeye çıktığını söyledi.

   Buzu kırarak yüzeye çıkan balıkları avladıklarını belirten Beyaz, ''Zor olsa da günde 3-4 kilogram balık avlayabiliyoruz. Yaşamak için buna mecburuz'' dedi.

   Mecit Soykara ise dirgenle avladığı balığın yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olduğunu ifade ederek, nafakasını çıkarmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

   Doğan Beyaz da yörede sadece ''Aynalı Sazan''ın bulunduğunu, avladıkları balığı 4-5 liradan sattıklarını belirterek, aile bütçesine katkı sağladığını kaydetti.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 01:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473