banner564

Tek çıkış yolu

İstanbul’da bulunan Kiprianu, ortak açıklama için Downer belgesini işaret etti:

Tek çıkış yolu
banner598

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, temaslarda bulunmak için gittiği İstanbul’da, Türk tarafına, “tek çıkış yolunun, Downer’in 2008–2012 yıllarını kapsayan uzlaşı belgesine Kıbrıs Türk ve Rum tarafınca saygı gösterilmesi olduğu” mesajını verdi.
   Fileleftheros Gazetes’ne göre,  Kiprianu, Downer’in uzlaşı belgesinin görmezden gelinmesinin, 4 aylık gereksiz bir “ortak metin” arayışı süreci yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

   İstanbul Kültür Üniversitesi’nde düzenlenen Kıbrıs sorunu konulu seminerde konuşan Kiprianu,  AKEL’in, müzakerelerin yeniden başlaması ve Kıbrıs sorununda, temel ilkelerden geri adım atmadan çözüme ulaşılması için, elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti.
Kiprianu, ortak açıklamayla ilgili mutlu sona ulaşmanın yeterli olmayacağın, uzlaşılarla ilgili geçmişten ders alınması gerektiğini belirtti.

 

Eroğlu’nu eleştirdi

 

  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu da eleştiren Kiprianu, Eroğlu’nun uzlaşılara ve üzerinde anlaşmaya varılan zemine saygı duyduğunu söylemesine rağmen iki devletten bahsettiğini ve tek, bölünmez egemenliği kabul etmediğini kaydetti.
   Kiprianu, Eroğlu’nun tek ve bölünmez egemenliği kabul etmemesi nedeniyle, müzakerelerin yeniden başlamasının henüz mümkün olmadığını iddia etti.
Tek seçeneğin federasyon olduğunu belirten Kiprianu, “Kıbrıs’ın iki ayrı devlete bölünmesini” kabul edemeyecekleri, Kıbrıs’ın küçük bir ada olduğunu ve böyle bir olasılığı reddettiklerini kaydetti.

 

Türkiye’nin AB üyeliğine şartlı destek

    AKEL’in, Türkiye’nin AB üyeliğini, tüm kriterleri yerine getirmesi şartıyla desteklediğini, ancak Türkiye’nin, şu an açılmasını istediği 23. ve 24. Başlığın açılmasını reddettiğini kaydeden Kiprianu, bu konuda tutum değiştirmeyeceklerini söyledi.

   Kiprianu, adadaki Türkiye kökenli vatandaşlarla ilgili olarak ise, kimsenin bu kişilerin gerçek sayısını bilmediğini; nüfus bilgilerine göre Kıbrıslı Türklerin sayısının 100 bin civarında olduğunu, kayıtlı cep telefonu kullanıcı sayısının ise 500 bin civarında olduğunu  belirtti.


Fener Rum Patriği ile görüştü

   Kiprianu, İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de görüştü.
Kiprianu, Bartholomeos’a, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sunarak, Bartholomeos’u Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere dair bilgilendirdi.
Bartholomeos’un Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerinin, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına katkıda bulunduğunu ifade eden Kiprianu, Bartholomeos’un kendisine, Kıbrıs Deneme Bonusu sorununa en kısa zamanda çözüm bulunması dileğini ilettiğini aktardı.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 03:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473