banner564

“Enerjide alternatifsiz değiliz”

Erdoğan, “Türk Akımı isteklerimiz yerine getirilmediği için tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir” dedi

 “Enerjide alternatifsiz değiliz”
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Kapanış Seremonisi ile Küresel İmprove ve Türkiye İnovasyon Şampiyonları Ödül Töreninde konuştu. Erdoğan,   " Türk Akımı taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle, bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir" dedi.
Sözü Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığına getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte Rusya ile yaşadığımız son sıkıntıda ilk akla gelen, herkesi endişeye sevk eden mesele doğalgaz konusu oldu. Niçin çünkü ısınmada, elektrik üretiminde doğalgaz kullanıyoruz" dedi.
Burada bir hususun altını özellikle çizmek istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini," Petrolümüzün yüzde 90.5'ini, Doğalgazımızın da yüzde 98.5'ini dışarıdan alıyoruz. Doğalgazda en büyük tedarikçimiz Rusya, ham petroldeyse Irak'tır. Ama her iki ülke de tek kaynağımız değildir" diye sürdürdü.


Enerji alternatifleri
Türkiye'nin Doğalgazı Rusya'nın yanında İran, Azerbaycan, Nijerya, Katar, Cezayir gibi ülkelerden temin ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Petrolde de İran ve Suudi Arabistan gibi farklı tedarikçi ülkeler olduğunu söyledi. Doğalgazın önemli bir bölümünün elektrik üretiminde kullanıldığını hatırlatan Erdoğan, "Burada , hidroelektrik, termik, rüzgar santralleri gibi kendi alternatif kaynaklarımızı, yenilenebilir enerji olarak daha da etkili değerlendirme imkanımız var. Bunun yayında farklı temin yöntemleri de mümkündür. Nitekim geçtiğimiz Çarşamba günü Katar ziyaretimizde bu doğrultuda önemli bir adım attık. Bununla birlikte sayın Başbakanımızın Azerbaycan'a yaptığı ziyarette de, yine aynı şekilde farklı adımlar atıldı" diye konuştu.


Nükleer santralle ilgili durum ne?
Rusya ile Türkiye arasındaki sorunların Doğalgaz ve Akkuyu nükleer enerji santrali gibi projelere yansıyacağına dair henüz bir işaret olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Kamuoyunda Türk Akımı Projesi'nin Rusya tarafından durdurulduğu yönünde haberler çıkıyor. Değerli kardeşlerim, bir defa bu yalan yanlış haberlere inanmayın. Tam aksine, Türk Akımı taleplerimizin karşılanmaması sebebiyle, bir süredir tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir. Bunun doğrusunu bilmeniz lazım" dedi.


"Bu ülke ne zaman konuşacağını çok iyi bilir"
"Yaşanan son olaylardan kaynaklanan herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir" diyen Erdoğan, "Biz Rusya'nın krizi tırmandırma üslubunu ve yöntemlerini asla tasvip etmiyoruz. Şu anda biz onların diliyle de konuşmuyoruz. Biz diplomatik dille konuşuyoruz. Bu konuda sabırlıyız. Biz Milliyiz, biz yerliyiz. Ve bu ülke ne zaman nasıl, neyi konuşacağını da çok iyi bilir. Şunu da herkesin bilmesi lazım, Türkiye bir kabile devleti değildir. Biz sınırlarımız üzerinde, egemenlik haklarımız üzerinde operasyon yapanlara karşı gerekli uyarılarımızı daha önce yaptık. Bir değil, iki değil, üç değil. Bu uyarılar hep yapıldı. Bütün bunlara rağmen bu gelişme ne yazık ki, böyle bir neticeyi doğurmuştur" ifadesini kullandı.


Alsan ne olur, almasan ne olur?
Rusya'ya uygulanan ambargolara Türkiye'nin katılmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan," Şimdi burada kalkıp da gıda noktasında her taraf Rusya'ya yaptırım uygularken, biz yine bütün gıda ürünlerini vesaire gönderdik. ' Niye gönderiyorsunuz' dediklerinde de, dedik ki, 'bizim stratejik ortağımızdır, onun için gönderiyoruz'. Şimdi bakıyoruz ki, tekstilde vesaire oralarda da, ' 'Biz Türk malı tekstil ürünlerini almıyoruz . 'Şimdi bunların hepsi duygusal şeyler. Türkiye sizin bu velev ki 1 milyar dolarlık ithalatınız olsun, bunlarla yıkılacak bir ülke değil. Alsan ne olur. Almasan ne olur. Başka kapılar, başka kaynaklar çıkar. Şu anda onlar da çıkıyor zaten" diye konuştu. 
Bu sözlerinin salondan alkış alması ve " Dik dur eğilme, bu millet seninle "sloganlarının atılması üzerine Erdoğan," Bu konularda hiç endişeniz olmasın, evvel Allah dik duracağız, eğilmeyeceğiz. Biz üretimlerimizi arttırarak, kendimize yeni pazarlar üretmek suretiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2015, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474