banner564

Erken seçim konuşuluyor

Erdoğan ile görüş ayrılığına düşen Davutoğlu istifa etti ve yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Erken seçim konuşuluyor
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüş ayrılığına düşen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevinden istifa ederken, yeniden aday olmayacağını açıkladı.
   Davutoğlu; Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, olağanüstü kongre kararını açıklayarak, "AK Parti Genel Başkanı olarak 22 Mayıs 2016 gününde inşallah olağanüstü kongremizi yapacağımızı buradan ilan ediyorum. Mutabakatın olmadığı yerde de genel başkanlığa aday olmayı düşünmem. Önümüzdeki olağanüstü kongrede bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum" dedi. 
   Davutoğlunun istifası sonrasında oluşacak yeni AK Parti hükümetinin, bu yıl içinde ülkeyi erken genel seçime götüreceği yönündeki iddialar da kuvvetlendi.
    Başbakan Davutoğlu, 'MKYK'da yetki devri' tartışmalarına ilişkin "Son MKYK'da yaşananlar ve önergenin kendisi parti usulleri bakımından benim açımdan çok büyük bir önem arz etmiyor. Onun için ilk imzayı kendim attım. Ama takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Yaptığım muhasebe bütün arkadaşlarımla yaptığım istişareler ve Cumhurbaşkanı'mızla yaptığım istişare neticesinde AK Parti'nin birliğinin, beraberliğinin devamı için refik değişmesindense bir genel başkan değişimin daha doğru olacağı kanaati bende hasıl oldu. Çünkü herhangi bir şekilde MKYK yenilenmesi parti içerisinde gereksiz tartışmalara sebebiyet verecekti" diye konuştu.


"Canla başla çalıştığımı düşünüyorum "
Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 1 saat 13 dakikalık gecikmeyle başlayan ve yaklaşık 35 dakika süren MYK toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Başbakanlık döneminde canla başla çalıştığını ve tüm çalışmalarına milletin şahit olduğunu belirtti.

"Emanetçi bir başbakan istemiyorum demişti” 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Emanetçi başbakan istemiyorum' sözüne atıfta bulunan Davutoğlu, "Bütün bunları yaparken temel saikim Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak taşıdığım ağır sorumluluğun hakkını vermekti. Olağanüstü kongrede Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da vurguladığı gibi bu dönem güçlü cumhurbaşkanı, güçlü başbakan dönemiydi. Ben o gün Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vurguladığı prensibi hayata geçirmeye gayret ettim" diye konuştu.

"Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim"
Olağanüstü kongrede aday olmayacağını bildiren Davutoğlu, Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Benim bu kararı almamda herhangi bir şekilde hissettiğim bir başarısızlık duygusu ya da tarafımca atılmış bir adımdan duyulmuş pişmanlık söz konusu değildir. Yaptığım görevi hakkıyla ve onurumla yaptım. Peki neden böyle bir karar aldım? Benim akademik hayattan bugüne hiç terk etmediğim prensiplerim var. Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. Başbakan başdanışmanlığı, dışişleri bakanlığı ve başbakanlık görevleri onurlu, büyük görevlerdi. Bunların hiçbirini ben talep etmedim. Hiçbirisi için bir an dahi lobi yapmak ya da bir şekilde talepte bulunmak niyetinde bulunmadım. Bugün de böyle bir talebim olmadı. Her iki kongrede mutabakatla genel başkan seçildim. Mutabakatın olmadığı yerde de genel başkanlığa aday olmayı düşünmem."

"Cumhurbaşkanı'mızla vefa ilişkisini sürdüreceğim"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında olan insani kardeşlik hukukunu her zaman gözettiğini ve bundan sonra da gözeteceğini vurgulayan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la vefa ilişkisini son nefesine kadar sürdüreceğini belirtti.
Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'ye bu tehditler söz konusuyken, içeriden ve dışarıdan birçok hain şebeke faaliyet içindeyken şunu ifade etmek isterim. Bu şartlarda olağanüstü kongrede aday olmayacağım ama AK Parti'nin milletvekili ve neferi olarak yürütmekte olduğum siyaset ve demokrasi mücadelesini son ana kadar sürdüreceğim. Dün de bugün de aramızdaki ilişki nezih bir dostluk ilişkisidir. Böyle kalacak" ifadelerini kullandı.

"Herkese hakkımı helal ediyorum"

Kimseye kırgınlık ve öfke duymadığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biliniz ki Hazreti Mevlana'nın torunu olarak, sevgi dışında yüreğimde hiçbir şey yok. Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum. Kim ne yapmış olursa olsun, herkese bu anlamda hakkımı helal ediyorum ve Konyalıların da kimseye sitem duymamasını istirham ediyorum. Allah'tan üstün olan yoktur. Şimdi de Allah'a tevekkül eder yolumuza devam ederiz. Bütün seçmenlerimizin ve özellikle de Konyalı seçmenlerimizin partimizin birliği ve beraberliği içinde eskisinden daha fazla çalışmalarını rica ediyorum."

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2016, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474