banner564

Fikir özgürlüğüne ters

Twitter engeli mahkeme kararıyla durduruldu

Fikir özgürlüğüne ters
banner598

   Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesine ilişkin işleminin yürütmesi Ankara 15. İdare Mahkemesince oy çokluğuyla durduruldu.

    Türkiye Barolar Birliği, TİB'in kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

   Ankara 15. İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

   Kararda, Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca onaylayarak kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "ifade özgürlüğü" başlıklı 10. maddesine atıfta bulunuldu.

Anayasa'nın 13. maddesi uyarınca, temel hak ve özgürlüklerin yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde gösterilen nedenlerle sınırlandırılacağı anlatılan kararda, Anayasa'nın 14. maddesinde temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamayacağı, 15. maddesinde temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının hangi hallerde durdurulacağına yer verildiği aktarıldı.

   Anayasa'nın 22. maddesine göre herkesin haberleşme özgürlüğüne sahip olduğu, haberleşme özgürlüğünün hangi hallerde engelleneceği veya gizliliğine dokunulacağının da bu maddede hüküm altına alındığı belirtilen kararda, 26. madde uyarınca herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu anlatıldı.

Kararda, şunlar kaydedildi:

 

Telefisi güç zararlar doğurur

 

   "Dava konusu işlemin 'twitter.com' isimli internet sitesine erişimin tamamen engellenmesine ilişkin olması, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve AİHS ile güvence altına alınan ifade ve haberleşme hürriyetini kısıtlayabilecek nitelikte olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi.

   Dava konusu 'twitter.com' internet sitesine tümü ile erişimin engellenmesine ilişkin işlemin hukuki dayanağının ve söz konusu işlemin hangi yetkiye istinaden tesis edildiğinin sorulması, dava konusu işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin bulunduğu işlem dosyasının gönderilmesinin istenmesi kararlaştırıldı."

   Ayrıca savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için davalı idarelere 15 gün süre tanınmasına karar verildi.

 

Twitter de mahkemeye başvurdu

   Bu arada sosyal paylaşım sitesi Twitter, Türkiye'deki erişim kısıtlamasının yasal bir dayanağı olmadığını ileri sürerek mahkemeye başvurdu.  
   Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından "Blog.twitter.com" adresinden yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin Twitter'a erişimi yasaklamasının üzerinden altı gün geçti. Bu süre zarfında endişelerini dinlemek. platformumuzun nasıl çalıştığı konusunda bilgi vermek ve soruna bir çözüm bulabilmek için Türk yetkililerle görüşmede bulunduk"  denildi. 

   Açıklamada, "Ancak hala Türkiye'deki milyonlarca kişinin, Twitter'dan seslerini duyurmasına izin verilmiyor. Bu nedenle Twitter'a erişim yasağına karşı çıkmak için son birkaç gündür çeşitli Türk mahkemelerinde bağımsız Türk avukatımızla yaptığımız çalışmaların ardından dava açmak için dilekçe verdik. Kısıtlamanın kaldırılması girişimimize Türkiye'den gazeteciler, yasal uzmanlar ve vatandaşların yanı sıra uluslararası topluluk da destek veriyor"  ifadeleri kullanıldı. 

   Yasağın sözde yasal dayanaklarının üç mahkeme kararı ve cumhuriyet savcısının talebi olduğu belirtilirken, söz konusu mahkeme hükümlerinden hiçbirinin yasaktan önce kendilerine iletilmediği bildirildi.  
   Mahkeme kararlarından ikisinin, Twitter kurallarını ihlal eden içerikle bağlantılı olduğu ve hali hazırda ertelendiği, son kararla, kendilerine eski bir bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabın kapatılması talimatı verildiği belirtildi.
   Kararın, Twitter yönetimini endişelendirdiği ifade edilirken, özellikle hükümetin karıştığı muhtemel yolsuzluk söz konusu olduğunda siyasi içerikli ifadenin en önemli ifade türlerinden biri olduğuna dikkat çekildi ve bu nedenle bugün söz konusu kararın bozulması için kullanıcılar adına Türkiye’deki mahkemeye dava dilekçesi sunulduğu belirtildi.
   Açıklamada, karara karşı çıkarken, söz konusu hesapla ilgili olarak ülke gizlilik içeriği aracını kullandıklarını, bunu ilk kez Türkiye'de kullandıklarını ve bireyin güvenliğinin sağlaması için cumhuriyet savcısının talebine dayalı birkaç twett ile bağlantılı olarak kullandık
larını b

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 00:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474