banner564

Yunan isyanını kutladılar

Yunanların Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ayaklandığı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta milli bayram olarak kutlanan 25 Mart 1821’in yıldönümü nedeniyle, önceki gün Güney Kıbrıs’ın çeşitli yerlerinde de etkinlikler düzenlendi.

Yunan isyanını kutladılar
banner598

Rum gazeteleri, 25 Mart çerçevesinde, geçit törenleri, ayinler ve başka etkinliklerin düzenlendiğini, etkinliklerin merkezinin ise Güney Lefkoşa olduğunu belirtti.

Güney Lefkoşa’daki etkinlikler çerçevesinde, ilk önce Faneromenis Kilisesi’nde, siyasilerin ve askeri yetkililerin katıldığı, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2.Hrisostomos’un yönettiği bir ayin gerçekleştirildi.
Ayinin ardından ise, Yunanistan Büyükelçilik ikametgahı önünde, her yıl olduğu gibi, öğrencilerin, derneklerin, muhariplerin ve izcilerin katılımıyla resmigeçit töreni düzenlendi.
Yunanistan Büyükelçiliği önündeki resmigeçit törenini Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu ile Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis selamladı. Geçit töreninde Rum Yönetimi Başkanı’nı ve hükümeti, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İoanas Nikolau’nun temsil etti.

Yunanistan Büyükelçilik ikametgahında, her yıl geleneksel olarak düzenlenen resepsiyon ise Rum Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un ölümü nedeniyle iptal edildi.

Papayoannu: “İşgale karşı birlik ve beraberlik”

Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu, resmigeçit törenin ardından yaptığı açıklamada Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, “işgali” sonlandırmak için birlik ve beraberlik içerisinde, dinamiklerini seferber ettiğini söyledi.
“1821 yılının mesajının güçlü bir şekilde kaldığını” belirten Papayoannu, bunun, demokrasi, bağımsızlık, kalkınma ve ilerleme olduğunu ifade etti.
1821 yılında hayatlarını kaybedenlerin, kendilerine, güçlerin birleştirilmesi ve yeniden toparlanması ilhamını verdiğini kaydeden Papayoannu, gerek ekonomik krizin zorlukları ile başa çıkmak gerekse uluslararası alanlardaki ve özellikle Kıbrıs sorunundaki sorunlara olumlu yanıt vermek için yaptıkları fedakarlıklar içerisinde bunun kanıtlandığını belirtti.
Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau ise resmigeçit töreninin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin yeniden birleştirilmesi mücadelesini sürdürebilmek ve içinden geçtikleri ekonomik ve sosyal kriz anlarına dayanabilmek için 1821 yılında mücadele edenlerin ilke ve değerlerini yaşamaları gerektiğini ifade etti.
Nikolau, 1821 yılında mücadele edenlerin, kendilerine bıraktıkları miras karşısındaki sorumluluklarını hesaba katmaları gerektiğini de vurguladı.
Nikolau, Rum Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un ölümüne de değinerek, ülkeye layık bir insan ve mücadeleci birisinin kaybedildiğini söyledi.
Larnaka bölgesindeki tören ise, Larnaka Milletvekili olan Rum Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un ölümü nedeniyle matem havasında yapıldı. Larnaka’daki törende Rum Yönetimi’ni İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos temsil etti.

Baf’taki tören alanına hakaret içerikli yazı

Politis Gazetesi ise Baf’ta 25 Mart çerçevesinde gerçekleştirilecek tören alanına sprey boya ile hakaret içerikli sloganlar yazıldığını aktardı.

Habere göre, törenin yapılacağı ve yetkililerinin oturacağı alanın kaldırımına “hırsızlar” ve “riyakarlar” şeklinde hakaret edici sözler yazıldı.


Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 00:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474